Mine, dine og våre historier: Åpen dag i arkivet

Europeana.eu er Europas digitale skattekiste – et bibliotek, arkiv og museum bestående av 33 millioner kunstverk, filmklipp, bilder, manuskripter og musikkinnspillinger. Her kan hvem som helst ta en virtuell omvisning på Louvre i Paris, lese fortellinger om første verdenskrig eller finne historiske fotografier fra forfedrenes amerikareise. Norske museer, bibliotek og arkiver bidrar mest i Europa sett i forhold til folketallet, med hele 1,8 millioner objekter hittil. Via Digitalt fortalt – den norske inngangsporten til Europeana – kan alle bidra med sine egne fortellinger førstkommende tirsdag.
– De ufortalte fortellingene er med på å fylle ut de sorte hullene i historien om Norge. Sett opp mot de lange linjene gir fortellingene små nærbilder som gir innsikt og forståelse og beriker den store fortellingen, sier Kristin Bolgård fra Kulturrådet.
Demokratisk deling
Uerstattelige skatter fra store kunstmuseer som Amsterdams Rijksmuseum, British Museum og Louvre bidrar på lik linje som beskjedne eiendeler som brev, smykker og falmede fotografier. Sammen kan vi fylle ut innholdet i historiske hendelser vi først og fremst kjenner fra utsiden.
Tirsdag 3. juni kan publikum få hjelp til å spille inn og bevare sine egne historier i Digitalt fortalt og senere i Europeana.eu. Det offisielle temaet, andre verdenskrig, er mer til inspirasjon enn begrensning.
Det blir åpen dag i arkivene i Karasjok, Nordreisa, Tysfjord, Bodø, Bergen, Kristiansand, Kongsberg, Lillehammer, Hamar og Oslo. Samme uke arrangeres to nye kurs i digital historiefortelling og det planlegges et frokostmøte i Oslo senere i juni.
Europas navle
Publikum oppfordres herved til å lete i skuffer og boder, og spørre gjenlevende slektninger og venner om deres minner fra krigen, før historiene forsvinner.
– Det er viktig å få mange stemmer inn i historiefortellingen! Alle kan bidra, og det kan de gjøre på Digitalt fortalt som en del av den europeiske dugnaden Europeana, avslutter Kristin Bolgård fra Kulturrådet.
– Vi er glade for at folk i Norge har mulighet til å berike og dele sin kollektive hukommelse gjennom Europeana. Dagens og fremtidens generasjoner vil være i stand til å oppdage et rikere syn på denne perioden, sier Jill Cousins, direktør for Europeana.
Kontaktpersoner:
Sarah McSeveny-Åril, prosjektleder: sarah.mcseveny-aril@kulturradet.no tel: 21 04 58 11/m: 46 79 53 21
Kristin Bolgård, Digitalt fortalt kristin.bolgard@kulturradet.no, tel: 21 04 58 12/m: 97 77 67 49
Ranveig Gausdal, seksjonsleder arkivutvikling, ranveig.gausdal@kulturradet.no tel: 21 04 58 28
Vedlagt ligger liste over arkivene som arrangerer åpen dag, kart og bildet til fri benyttelse.
Bildetekst: Engelske og franske soldater under kampene om Narvik under i 1940. Foto: Arkiv i Nordland
Om Europeana
www.europeana.eu
Europeana er en digital skattkiste med 33 millioner bøker, filmer, malerier, kunstgjenstander, manuskripter og dokumenter fra 2300 bidragsytere. Portalen rommer hele Europas kulturhistorie og 30 språk. Europeana er finansiert av Europakommisjonen.
Europeanas omfattende innhold er tilgjengelig via en åpen lisens – CC0– og en API alle kan bruke til å formidle materialet. Det finnes også en egen informasjonsside for eksperter på historie og kulturarv: pro.europeana.eu
Følg Europeana på Twitter @europeanaeu og #AllezCulture.
Nøkkelord
Bilder
Dokumenter
Om Kulturdirektoratet
Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet
50 000 nye elevar får no bøker frå Kulturrådet på skulebiblioteket sitt9.5.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Talet på skular som deltek i Kulturrådets skulebibliotekordning aukar frå 380 til 540 dei neste to åra. Alle biblioteka som no er inne på ordninga vil få endå fleire bøker enn før. Dette er eit resultat av styrkinga til regjeringa av ordninga med over 13 millionar kroner.
1 090 kunstnere får Statens kunstnerstipend18.3.2025 10:20:14 CET | Pressemelding
5 207 kunstnere søkte Statens kunstnerstipend i 2025. Nå er det klart hvem som får.
Ny undersøkelse: Folk flest mener det er riktig å bruke offentlige penger på kunst og kultur31.1.2025 09:00:09 CET | Pressemelding
Samtidig ønsker 7 av 10 nordmenn å øke eller beholde den offentlige finansieringen til kunst og kultur.
Kulturdirektoratet starter klima- og miljøprogram for kultursektoren29.1.2025 14:02:58 CET | Pressemelding
Kulturdirektoratet er klare med et nytt klima- og miljøprogram for kultursektoren. Fem prioriterte tiltak skal få fart på det grønne skiftet i kulturlivet.
Ny rapport: Konsertinntektene falt i 202327.1.2025 10:19:12 CET | Pressemelding
Inntektene i den norske musikkbransjen gikk ned med 10 prosent i 2023, etter et rekordår i 2022. Den største årsaken er en kraftig nedgang i inntekter fra store konserter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom