4063 søkte politiutdanning
Etter toppåret i 2016 har det vært et synkende antall søkere til bachelorutdanningen ved Politihøgskolen. Nå er søkertallene tilbake på 2013/2014-nivå. Sammenlignet med fjoråret viser tallene for 2019 at det er 643 færre søkere totalt, og 609 færre som har politiutdanning som 1. prioritet, altså sitt høyeste studieønske.
Nedgangen utløser ikke stor bekymring ved Politihøgskolen.
-Det aller viktigste er at vi sitter igjen med et solid antall kvalifiserte søkere til slutt i opptaket. Årets søkertall skal kunne gi oss det. Mye tyder på at nedgangen i søkerinteresse nok først og fremst er et resultat av usikkerhet knyttet til muligheten for jobb etter endt utdanning, sier seksjonsleder Ann-Lisbeth Framaas ved Politihøgskolen.
Oversiktene fra Politidirektoratet viser at nyutdannet politi frem til nå har kommet i jobb. Men det tar tid – og det er usikkerhet knyttet til fremtidig utvikling. Bekymringene rundt jobbmuligheter har ført til mange medieoppslag, og alt dette kan samlet ha påvirket oppfatningen om politiyrket som et sikkert og trygt yrkesvalg.
Færre studieplasser
Fra og med høsten 2018 ble opptaket til bachelorutdanningen redusert fra 720 til 550 studieplasser.Det betyr at færre søkere også konkurrerer om færre plasser. Det utredes videre på politisk hold om studentopptaket skal reduseres ytterligere, og om dette kan medføre færre studiesteder. Men her er intet vedtatt.
-Redusert studentopptak kan selvsagt ha påvirket søkerinteressen. Det kan være at noen da tenker at det kan bli vanskeligere å komme inn, og derfor heller søker annen utdanning. Men vi vet også at mange som søker politiutdanning er svært motivert, og søker uansett, fordi det er dette de virkelig vil. Vi mener derfor at usikkerhet rundt jobbmuligheter nok er en viktigere faktor for søkertallene enn antall studieplasser og studiesteder, sier Ann-Lisbeth Framaas.
Nedgangen i søkertallene kan neppe spores til misnøye med selve politiutdanningen, og trivselen blant studentene. Tidligere i år viste Studiebarometeret at politistudentene, for fjerde året på rad, alt-i-alt er landets mest fornøyde studenter innen høyere utdanning.
Ulik fordeling
Fordelingen av søkere med politiutdanning som 1.prioritet viser at Oslo har 1478 søkere i denne kategorien, en nedgang på 175 fra fjoråret. Bodø har 589 søkere, en nedgang på 110, og størst prosentvis tilbakegang. Stavern holder stand med 722 søkere, en mer enn i fjor.
Snittalderen på årets søkere er den samme som i fjor, 22 år. Kvinneandelen øker, og er nå den høyeste noensinne, på 52,6 prosent. Det er en økning på nesten fem prosent fra 2018.
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt
Tel:488 87 934 (kl. 09 - 15) - ikke SMSinfo@phs.noBilder
Om Politihøgskolen
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg pressemeldinger fra Politihøgskolen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Politihøgskolen
Flere reelle søkere til politiutdanningen30.4.2025 10:28:03 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen har i år 1 442 reelle søkere etter at den første delen av opptaksprosessen er unnagjort. Dette betyr at 253 flere søkere enn i fjor har fullført søknadsprosessen ved å sende inn nødvendig dokumentasjon.
Skal utdanne bank og finans mot svindel29.4.2025 10:38:50 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har fått oppdraget med å utdanne ansatte i bank- og finansnæringen i en forsterket innsats mot svindel og hvitvasking.
Mange utdanninger for flere enn politiansatte11.4.2025 10:14:35 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har en rikholdig meny for Etter- og videreutdanninger rettet inn mot ansatte i politiet. Men over 55 utdanninger er åpne for flere, i første rekke samarbeidende etater og virksomheter.
Slik var søkertallene fra hele landet10.3.2025 14:48:48 CET | Pressemelding
3 020 personer har søkt opptak til politiutdanningen innen fristen 1. mars. Det er en fremgang på 136 søkere (+ 5 %) sammenlignet med 2024. Av de 3 020 søkerne har 2 214 søkt politiutdanning som sitt høyest prioriterte studieønske. Søkerinteressen til pilotprosjektet med samlingsbasert politiutdanning i Alta var markant.
Flere søkere til politiutdanningen5.3.2025 15:03:52 CET | Pressemelding
Etter søknadsfristen 1. mars, har Politihøgskolen fått 3020 søkere til 524 studieplasser. Det er en oppgang på fem prosent fra i fjor. Nytt studietilbud i Alta har fått 256 søkere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom