Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nå er det tid for fristende norsk slangeagurk

Del
Nå er norsk slangeagurk på sitt beste. Agurkens friskhet gjør den svært så attraktiv i matlagingen vår, i alt fra salater og snacks til smoothies, og som oppfriskende innslag i kalde sommerlige drikker.
Norsk slangeagurk er nå på plass i en butikk nær deg.
Norsk slangeagurk er nå på plass i en butikk nær deg.

- Agurk er faktisk en av de grønnsakene vi spiser aller mest av, nesten fem kilo for hver og en av oss i løpet av et år. Vi har dyrket dem her i landet siden 1600-tallet, og liten og stor liker agurker. Ja, vi kan nesten ikke klare oss uten den grønne, fine agurken, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (OFG).

Er perfekt i salater

Slangeagurk, cucumis sativus, har sine opprinnelige røtter i India. Den over 3000 år gamle kulturgrønnsaken vokser fortsatt vill ved foten av Himalaya.

Agurk spises som oftest som den er, som snacks, i grønnsaksalater og selvsagt i agurksalater. Slangeagurk kan gjerne severes i staver, alene eller sammen med andre grønnsaker, og gjerne med en dipp eller tzatsiki til.

Setter en piff på sjampanjen

At agurk er godt og anvendelig i smoothie er noe mange kanskje ikke tenker på, tror Kåsin. - Nordmenn drikker bare mer og mer smoothie, og agurk i smoothie smaker kjempegodt.

Også finhakket slangeagurk i sjampanjeglasset gir en ekstra piff når det skal sprudle på vårens og sommerens festdager. Singelfryste terninger av agurk i isbiter virker både kjølende og gir smak til vannet, gjerne sammen med litt sitron.

Agurk er mager kost med sine 10 kalorier pr 100 gram. Den inneholder mye vann, men likefullt noen A- og C-vitaminer, samt kalsium og jern.

Litt agurkfakta

  • Vi spiser 4,8 kg. slangeagurk per person i året.
  • Gjennomsnittlig årlig vekst de siste 10 år er 4,9 %.
  • Ca. 65 % av totalmarkedet for slangeagurk er norsk.
  • I 2013 ble det produsert 15.348 tonn norsk slangeagurk (mot 14.940 i 2012). Kilde: Grøntprodusentenes samarbeidsråd.
  • Det blir dyrket mest slangeagurk i Buskerud (Lier), Rogaland, Nord-Trøndelag (Frosta) og i Østfold.
  • Det omsettes slangeagurk i dagligvarehandelen for kr. 753 mill. inkl. mva. Dette er en økning på 5,1 % fra 2012. Kilde: Nielsen Norge.

Kontaktperson: Toril Gulbrandsen, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no – mobil 957 32 919.

Nøkkelord

Bilder

Norsk slangeagurk er nå på plass i en butikk nær deg.
Norsk slangeagurk er nå på plass i en butikk nær deg.
Last ned bilde
Herlig tzatziki - laget av norsk slangeagurk.
Herlig tzatziki - laget av norsk slangeagurk.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye