Nå er det tid for fristende norsk slangeagurk

- Agurk er faktisk en av de grønnsakene vi spiser aller mest av, nesten fem kilo for hver og en av oss i løpet av et år. Vi har dyrket dem her i landet siden 1600-tallet, og liten og stor liker agurker. Ja, vi kan nesten ikke klare oss uten den grønne, fine agurken, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (OFG).
Er perfekt i salater
Slangeagurk, cucumis sativus, har sine opprinnelige røtter i India. Den over 3000 år gamle kulturgrønnsaken vokser fortsatt vill ved foten av Himalaya.
Agurk spises som oftest som den er, som snacks, i grønnsaksalater og selvsagt i agurksalater. Slangeagurk kan gjerne severes i staver, alene eller sammen med andre grønnsaker, og gjerne med en dipp eller tzatsiki til.
Setter en piff på sjampanjen
At agurk er godt og anvendelig i smoothie er noe mange kanskje ikke tenker på, tror Kåsin. - Nordmenn drikker bare mer og mer smoothie, og agurk i smoothie smaker kjempegodt.
Også finhakket slangeagurk i sjampanjeglasset gir en ekstra piff når det skal sprudle på vårens og sommerens festdager. Singelfryste terninger av agurk i isbiter virker både kjølende og gir smak til vannet, gjerne sammen med litt sitron.
Agurk er mager kost med sine 10 kalorier pr 100 gram. Den inneholder mye vann, men likefullt noen A- og C-vitaminer, samt kalsium og jern.
Litt agurkfakta
- Vi spiser 4,8 kg. slangeagurk per person i året.
- Gjennomsnittlig årlig vekst de siste 10 år er 4,9 %.
- Ca. 65 % av totalmarkedet for slangeagurk er norsk.
- I 2013 ble det produsert 15.348 tonn norsk slangeagurk (mot 14.940 i 2012). Kilde: Grøntprodusentenes samarbeidsråd.
- Det blir dyrket mest slangeagurk i Buskerud (Lier), Rogaland, Nord-Trøndelag (Frosta) og i Østfold.
- Det omsettes slangeagurk i dagligvarehandelen for kr. 753 mill. inkl. mva. Dette er en økning på 5,1 % fra 2012. Kilde: Nielsen Norge.
Kontaktperson: Toril Gulbrandsen, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no – mobil 957 32 919.
Nøkkelord
Bilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom