Nå er det tid for fristende norsk slangeagurk

- Agurk er faktisk en av de grønnsakene vi spiser aller mest av, nesten fem kilo for hver og en av oss i løpet av et år. Vi har dyrket dem her i landet siden 1600-tallet, og liten og stor liker agurker. Ja, vi kan nesten ikke klare oss uten den grønne, fine agurken, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (OFG).
Er perfekt i salater
Slangeagurk, cucumis sativus, har sine opprinnelige røtter i India. Den over 3000 år gamle kulturgrønnsaken vokser fortsatt vill ved foten av Himalaya.
Agurk spises som oftest som den er, som snacks, i grønnsaksalater og selvsagt i agurksalater. Slangeagurk kan gjerne severes i staver, alene eller sammen med andre grønnsaker, og gjerne med en dipp eller tzatsiki til.
Setter en piff på sjampanjen
At agurk er godt og anvendelig i smoothie er noe mange kanskje ikke tenker på, tror Kåsin. - Nordmenn drikker bare mer og mer smoothie, og agurk i smoothie smaker kjempegodt.
Også finhakket slangeagurk i sjampanjeglasset gir en ekstra piff når det skal sprudle på vårens og sommerens festdager. Singelfryste terninger av agurk i isbiter virker både kjølende og gir smak til vannet, gjerne sammen med litt sitron.
Agurk er mager kost med sine 10 kalorier pr 100 gram. Den inneholder mye vann, men likefullt noen A- og C-vitaminer, samt kalsium og jern.
Litt agurkfakta
- Vi spiser 4,8 kg. slangeagurk per person i året.
- Gjennomsnittlig årlig vekst de siste 10 år er 4,9 %.
- Ca. 65 % av totalmarkedet for slangeagurk er norsk.
- I 2013 ble det produsert 15.348 tonn norsk slangeagurk (mot 14.940 i 2012). Kilde: Grøntprodusentenes samarbeidsråd.
- Det blir dyrket mest slangeagurk i Buskerud (Lier), Rogaland, Nord-Trøndelag (Frosta) og i Østfold.
- Det omsettes slangeagurk i dagligvarehandelen for kr. 753 mill. inkl. mva. Dette er en økning på 5,1 % fra 2012. Kilde: Nielsen Norge.
Kontaktperson: Toril Gulbrandsen, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no – mobil 957 32 919.
Nøkkelord
Bilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
Slik finner du den søteste vannmelonen i butikken16.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vannmelon er en fast følgesvenn gjennom sommeren, men visste du at det finnes noen enkle triks for å finne den aller mest modne og søte? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler sine beste tips til hva du bør se etter – før du legger vannmelonen i handlekurven.
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom