NorSIS

4 av 10 har hjemmekontor: Lanserer egen nettside for en tryggere digital hverdag

Del

Hele fire av ti nordmenn over 18 år har hjemmekontor eller studerer hjemme i disse dager. Nå lanserer Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) sammen med Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) en ny nettside med de beste uavhengige tipsene for å få et tryggere hjemmekontor og digital hverdag.

En representativ undersøkelse NorSIS har fått utført denne uken viser at hele 35 prosent av de spurte oppgir at de har hjemmekontor i dag. Ytterligere seks prosent sier de skal ha det i løpet av de nærmeste ukene.

– Den helt ekstraordinære situasjonen som koronaviruset har skapt gjør at svært mange nå må forholde utfordringer som de vanligvis ikke har på jobben når de jobber fra hjemmekontor. Dette øker helt åpenbart risikoen for cyberangrep. Vi ønsker nå å redusere denne risikoen ved å gi faglige, uavhengige råd og tips, sier prosjektleder og cybersikkerhetsekspert i NorSIS, Ivar Kjærem.

Her er nettsiden for trygt hjemmekontor og en sikker digital hverdag

På nettsiden finner man informasjon om alt fra de største digitale truslene akkurat nå og hvordan du beskytter deg mot dem, til pågående koronasvindelkampanjer og råd for sikker digital kommunikasjon med kollegaer på sine hjemmekontor.

Kan få store konsekvenser for både samfunnet og næringslivet

– Det er viktig at vi i tider som disse klarer å stå sammen. Vi står ovenfor utfordringer som går på tvers av sektorer, og som kan få store konsekvenser for både samfunnet og næringslivet. Dersom næringslivet blir berørt kan det også gå ut over nasjonal sikkerhet. Vi i NSR ønsker derfor å ta en del av det vi kaller allemanns-ansvaret og utvider samarbeidet med NorSIS som sitter på unik kompetanse innenfor digital sikkerhet. Vårt felles mål er å øke kunnskapen både i næringslivet og blant folk flest slik at de blir tryggere i sin digitale hverdag, sier direktør i NSR, Odin Johannessen.

Tvunget hjemmekontor er bra for digitaliseringen, men krever økt digital kunnskap

Ifølge undersøkelsen mener nesten to av tre spurte (64 prosent) som nå har hjemmekontor at de i stor eller svært stor grad er trygge på IKT-sikkerheten på hjemmearbeidsplassen.  Det er i utgangspunktet positivt, mener NorSIS-eksperten.

– Stadig flere blir komfortable med å jobbe mer selvstendig med digitale verktøy. Det gjør oss bedre rustet for den videre digitalisering og kan på sikt bidra til å endre måten vi jobber på. Samtidig er det en fare for at kunnskapsnivået ikke er høyt nok hos mange med hjemmekontor til at de innser den høyst reelle økte risikoen som dette innebærer, sier Kjærem.

Mange er trygge inntil de opplever et angrep

Undersøkelsen viser også at de fleste med hjemmekontor opplever at de har fått tilstrekkelig informasjon fra sin arbeidsgiver til at de kan utføre arbeidet sitt hjemmefra på en trygg måte (54 prosent).

– Det er flott at så mange opplever det slik. Samtidig har flere undersøkelser vist oss at mange føler seg trygge på nett inntil det på et eller annet tidspunkt går galt. Det er først når de har opplevd et angrep at de innser risikoen og tar de nødvendige grep. Vi håper denne nettsiden skal ha en forebyggende effekt og unngå at norske virksomheter må tape noe før de sikrer seg, sier direktøren i NSR, Odin Johannessen.

Koronavirussvindler sprer seg over hele verden

– Ofte krever det kun enkle grep fra den enkelte arbeidstaker å bli langt tryggere på nett. Det handler om alt fra å kunne gjennomskue en svindelkampanje, til å avsløre, og derfor ikke bidra til videredeling, av falske nyheter. Nettsiden vil også gi innblikk i det internasjonale cyberkriminalitetsbilde knyttet til koronaviruset for at alle som trenger det skal få relevant informasjon, forsikrer cybersikkerhetsekspert hos NorSIS, Ivar Kjærem.

Dette vil adressere utfordringen flere aktører i sikkerhetsmiljøet verden over peker på, de stadig nye og pågående kampanjer som utnytter frykt og ønsket om informasjon om koronaviruset til å få mottagerne til å slippe skadevare inn på maskinene sine eller falle for økonomisk svindel.

Kontakter

Odin Johannessen
Direktør, Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR)
+47 400 29 800
ojo@nsr-org.no

Bilder

Last ned bilde
Odin Johannessen, direktør, Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR)
Odin Johannessen, direktør, Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR)
Last ned bilde
Last ned bilde

Om NorSIS

NorSIS
NorSIS
Studievegen 2
2815 Gjøvik

+47 40 00 58 99http://www.norsis.no

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om og forståelse for informasjonssikkerhet. Organisasjonen er delfinansiert av Justis- og beredskapsdepartementet, og er en del av regjeringens satsning på informasjonssikkerhet.

Formålet til NorSIS er å skape en trygg digital hverdag, gjennom at informasjonssikkerhet blir en naturlig del av målgruppenes hverdag. Dette oppnår vi gjennom bevisstgjøring om trusler og sårbarheter, opplysning om konkrete tiltak og påvirkning til gode holdninger. Senterets definerte hovedmålgruppe er befolkningen og norske virksomheter. Aktiviteten er særlig rettet mot små og mellomstore private virksomheter, så vel som den enkelte innbygger.

Følg pressemeldinger fra NorSIS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NorSIS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NorSIS

Mange opplever å miste kontroll over sin Facebook eller Instagram-konto, men få tenker på å sikre den13.12.2022 07:00:00 CET | Pressemelding

Rundt 30 % av henvendelsene til NorSIS sin førstelinjetjeneste slettmeg.no kommer fra personer som har opplevd at uvedkommende har tatt kontrollen over deres Facebook eller Instagram-konto. Mange av disse hendelsene kunne vært unngått om totrinnspålogging hadde vært skrudd på. En fersk undersøkelse gir innsikt i hvorfor folk ikke benytter seg av dette sikkerhetstiltaket.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom