3459 søkte 400 studieplasser

Frem til og med høsten 2017 var det opptak til 720 studieplasser ved Politihøgskolens studiesteder. Fra høsten 2018 ble antallet redusert til 550, og fra høsten 2020 skal det tas opp om lag 400 studenter til bachelorstudiet.
Ser vi på antall søkere bak hver studieplass er bildet som følger:
I 2016 var det rekordsøknad til politiutdanning. Da var det 7,9 søkere til hver av de 720 studieplassene. I 2019 var tallet 7,4 til de 550 plassene. I 2020 er det 8,6 søkere til hver av de 400 studieplassene.
Linn-Hege Lauvset, rådgiver ved seksjon for Opptak og rekruttering ved Politihøgskolen, ser da også positivt på årets søkertall.
- Vi er ikke overrasket, og heller ikke bekymret over færre søkere. Det har jo vært debatt om redusert studentopptak og fordeling av studieplasser. Og ikke minst uro rundt jobbutsikter for nyutdannet politi. Disse forholdene kan ha påvirket aktuelle søkere. Vi ønsker selvsagt enstørst mulig interesse for å søke politiutdanning, men vi opplever vel at søkertall og antall studieplasser står i forhold til hverandre.
Antall søkere som har politiutdanning som sitt førstevalg, 1. prioritet,er spesielt interessant for det videre opptaket. Totalt 2286 har et av høgskolens studiesteder som sitt førstevalg ved søknadsfristens utløp 1. mars. Tallet søkere med 1. prioritet av politiutdanning har fulgt antallet søkere totalt, slik er det også i år.
Andelen kvinnelige søkere er på 54,6prosent. Det er to prosent mer enn i fjor, og rekord for andelen kvinnelige søkere til politiutdanning. I 2013 var det nær 41 prosent kvinnelige søkere, så dette er en markant utvikling på få år.
Nå skal søkere sende inn dokumentasjon, og det skal forberedes for opptaksprøver. Det er en krevende tid som venter søkerne.
- Det viktigste for Politihøgskolen er at vi sitter igjen med et solid antall kvalifiserte søkere i sluttprosessen. Det er en lang og grundig vei dit, for å sikre best mulig kvalitet inn mot siste runde av opptaket. Jeg har god tro på at vi også i år får et tilstrekkelig antall godt kvalifiserte og motiverte kandidater som starter på politiutdanningen til høsten, sier Linn-Hege Lauvset.
Politihøgskolen vil nå arbeide videre med materialet fra Samordna opptak, og kommer etter hvert tilbake med regionale søkertall og interesse for valg av de ulike studiestedene.
Nøkkelord
Kontakter
Linn-Hege LauvsetRådgiver, Seksjon for opptak og rekruttering
Tel:97506365Linn-Hege.Lauvset@phs.noBilder


Om Politihøgskolen
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg pressemeldinger fra Politihøgskolen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Politihøgskolen
Flere reelle søkere til politiutdanningen30.4.2025 10:28:03 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen har i år 1 442 reelle søkere etter at den første delen av opptaksprosessen er unnagjort. Dette betyr at 253 flere søkere enn i fjor har fullført søknadsprosessen ved å sende inn nødvendig dokumentasjon.
Skal utdanne bank og finans mot svindel29.4.2025 10:38:50 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har fått oppdraget med å utdanne ansatte i bank- og finansnæringen i en forsterket innsats mot svindel og hvitvasking.
Mange utdanninger for flere enn politiansatte11.4.2025 10:14:35 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har en rikholdig meny for Etter- og videreutdanninger rettet inn mot ansatte i politiet. Men over 55 utdanninger er åpne for flere, i første rekke samarbeidende etater og virksomheter.
Slik var søkertallene fra hele landet10.3.2025 14:48:48 CET | Pressemelding
3 020 personer har søkt opptak til politiutdanningen innen fristen 1. mars. Det er en fremgang på 136 søkere (+ 5 %) sammenlignet med 2024. Av de 3 020 søkerne har 2 214 søkt politiutdanning som sitt høyest prioriterte studieønske. Søkerinteressen til pilotprosjektet med samlingsbasert politiutdanning i Alta var markant.
Flere søkere til politiutdanningen5.3.2025 15:03:52 CET | Pressemelding
Etter søknadsfristen 1. mars, har Politihøgskolen fått 3020 søkere til 524 studieplasser. Det er en oppgang på fem prosent fra i fjor. Nytt studietilbud i Alta har fått 256 søkere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom