”Dammer som kulturminner”

-I prosjektet Dammer som kulturminner ønsker vi at det tradisjonelle perspektivet på dammer kan utvides. En dam er ofte selve forutsetningen for en virksomhet, i denne sammenheng et større kulturmiljø, men dammen er gjerne plassert i kulissene. Det er derfor viktig å fremheve dammens rolle og funksjon for ulike typer virksomheter, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.
De 95 utvalgte dammer viser stort mangfold og stor bredde hva gjelder samfunnets inngrep i og langs norske vassdrag. Alle fylkene og Svalbard er representert i utvalget. Under er presentert et utvalg dammer som viser noe av variasjonen i alder, type og funksjon:
- Virdnejavri fra 1987 og Alta kraftverk er på grunn av de sterke interessemotsetningene i forbindelse med utbyggingen blitt et naturvern- og vannkraftpolitisk symbol i Norge. Alta kraftverk er etter utbyggingen i tillegg blitt en uoffisiell måleenhet i Norge. Kraftverket er et besøkskraftverk og en turistattraksjon i Finnmark.
- Frognerdammene bærer på en lang historie, fra møllebruk i middelalderen til dagens moderne parkliv blant skulpturer. Dagens damkonstruksjoner, som ligger under gangbroene, sto ferdige i 1949 og er viktige bestanddeler i det nasjonale monumentet som Frognerparken er.
- Nåvatn I og III i Vest-Agder fra 1932 er flerbuedammer og sjeldne i Norge. De var ansett å være innovative og dristige i sin tid, men er krevende betongkonstruksjoner. Flerbuedammer vil mest sannsynlig ikke bli bygd igjen, hvilket gjør disse to dammene spesielt bevaringsverdige. Dammene inngår i Skjerka kraftverk som har fått status nasjonalt bevaringsverdig kraftverk i NVEs temaplan Kulturminner i norsk kraftproduksjon i 2006.
- Ringedalsvatn i Hordaland fra 1918 er med sitt omfang og sin form en meget karakteristisk representant for de tidlige store utbyggingsprosjektene med, for sin tid, store dimensjoner. Dammen er fortsatt Norges største i kategorien gravitasjonsdam. Ringedalsvatn er en viktig del av det vannkrafthistoriske kulturmiljøet rundt det fredete kraftanlegget Tysso I.
- Åsteppingje i Oppland betegner en serie dammer med røtter tilbake til 1600-tallet. Den største dammen, Storteppingje erstattet i 1895 en eldre dam. Dammene forteller historien om vannets vitale betydning for selvberging i et nedbørfattig område – i seg selv en sjeldenhet i Norge. Dammene representerer livsnødvendig små-skala-vassdragsregulering i et lite bondesamfunn, en viktig og sjelden del av norsk vassdragshistorie.
”Dammer som kulturminner” er sluttrapporten på Norges vassdrags- og energidirektorats (NVEs) arbeid med å kartlegge og vurdere dammer ut fra kulturhistoriske verdier, og er den siste av fire temaplaner som også inkluderer kraftverk, -ledninger og trafostasjoner. Temaplanene danner grunnlaget for det videre arbeidet med NVEs kulturminneplan.
Ta kontakt om dere ønsker flere bilder, eller hele boken.
Boka lanseres offisielt under en konferanse tirsdag 22. oktober på Frogner Hovedgård i Oslo. Presse er velkommen til å høre blant annet Olje- og energidepartementet, Vassdrags- og energidirektøren, Riksantikvaren, Norsk Kulturråd, Norges museumsforbund og Hordaland fylkeskommune holde innlegg.
For mer informasjon kontakt:
Seniorrådgiver Kommunikasjon Henrik Enevold, tlf. 22 95 98 12/ 92 40 93 55, e-post: heen@nve.no
Seniorrådgiver Museumsordningen Unn Yilmaz, tlf 22 95 94 52, e-post: unyi@nve.no
Bilder





Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE gir Namsos kommune et overtredelsesgebyr på én million kroner21.5.2025 14:30:00 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir gebyret til Namsos kommune for ulovlig regulering av Statlandvatnet og Storvatnet i Statlandvassdraget.
Mye snø i nord gir stort potensiale for vårflom i Troms og Finnmark21.5.2025 13:35:34 CEST | Pressemelding
Det er nå potensiale for stor vårflom i Nord-Norge. NVE har ikke registrert større snømengder i Troms og Finnmark enn nå siden beregningene begynte i 1958. Temperaturen fremover blir avgjørende for hvordan det utvikler seg, og NVE oppfordrer til å følge med på værutsiktene fremover.
NVE tilrår nye konsesjonsvilkår for Flatdalsvassdraget, Dalaåi og Morgedalsåi21.5.2025 13:09:42 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tilrår Energidepartementet å gi Sundsbarm Kraftverk DA nye konsesjonsvilkår for reguleringa av Flatdalsvassdraget, Dalaåi og Morgedalsåi (Sundsbarmreguleringa) i Seljord, Kviteseid, Tokke og Vinje kommunar. Dette vil auke moglegheita til å få på plass tiltak som betrar miljø- og naturforholda i vassdraga.
NVE gir tillatelse til å redusere vannføringen ut av Mjøsa15.5.2025 14:49:29 CEST | Pressemelding
På grunn av lite regn og snøsmelting er vannstanden i Mjøsa svært lav for årstiden. Lav vannstand fører til store utfordringer for landbrukets vannforsyning. NVE har derfor gitt tillatelse til å redusere vannføringen ut av Mjøsa, noe som vil føre til økt vannstand.
RME varsler at Statnett må koble seg til MARI og PICASSO så snart som mulig14.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) varsler vedtak om at Statnett må koble seg til de europeiske handelsplattformene for balanseenergi, MARI og PICASSO, så snart som mulig. RME varsler også tvangsmulkt dersom Statnett ikke kobler seg til handelsplattformene innen henholdsvis 1. september 2026 og 1. mars 2027.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom