3 av 4 nordmenn spiser julegrøt i desember

Etter hvert som jula starter tidligere, har også julegrøten blitt en del av adventstradisjonene. Det å møtes i løpet av adventstiden og spise julegrøt sammen har blitt en hyggelig tradisjon for mange. Grøten har dessuten historiske røtter i julefeiringen.
"Folk flest begynte å spise risengrynsgrøt på julaften rundt midten av 1800-tallet. Før dette var risengrynsgrøten mest for de bemidlede som hadde tilgang på ris, men med årene har risengrynsgrøten blitt en viktig del av julen for de fleste av oss", sier Ida Berg Hauge, direktør for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Yngre spiser i større grad julegrøt enn det eldre gjør, og de spiser vanligvis også julegrøt flere ganger i løpet av desember. Det er begrenset hvor mange som kan samles denne jula, men Berg Hauge er overbevist om at de fleste vil opprettholde tradisjonen med julegrøt også i år:
"I år er det viktigere enn noen gang å bevare tradisjonene, og julegrøten skal smake som den alltid gjør, med ris, melk, strø av kanel og sukker og et stort smørøye i midten. Og så må man ikke glemme mandelen i grøten og spenningen om hvem som stikker av med den".
Blir det grøtrester til overs kan man bruke disse til bla. å lage riskrem eller rislapper.
https://www.melk.no/Oppskrifter/Desserter/Kremdesserter/Riskrem-med-roed-saus
https://www.melk.no/Oppskrifter/Pannekaker/Rislapper
Undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2020. Totalt 2 919 intervjuer.
Når i desember spiser du julegrøt (risengrynsgrøt)? – Flere svar mulig
Norge |
|
I desember før lille julaften |
29 % |
På lille julaften |
31 % |
På julaften |
27 % |
På 1. eller 2. juledag |
5 % |
I romjulen |
9 % |
På nyttårsaften |
2 % |
TOTALT |
75 % |
Spiser ikke julegrøt i desember |
18 % |
Vet ikke |
7 % |
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
Melketrend: Økologisk helmelk opp 25 prosent20.2.2025 08:36:52 CET | Pressemelding
For første gang på mange år øker melkeforbruket i Norge, og økologisk melk leder an i veksten. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget av økologisk helmelk har skutt i været med hele 25,3 % i 2024, mens konvensjonell helmelk økte med solide 6,1 % fra året før. Helmelk er den største kategorien innen økologisk melk.
Salget av melk øker etter flere år med nedgang13.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Meieriprodukter har hatt et sterkt år med vekst i alle kategorier. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at forbruket økte gjennom hele 2024, med spesielt sterk vekst i første og fjerde kvartal. Smør (+7,6 %), fløte (+6 %) og ost (+5,8 %) var blant vinnerne, mens melk økte med 1 %, en positiv vending etter flere år med nedgang.
5 smarte tips for en sunn start på året17.1.2025 03:00:00 CET | Pressemelding
Et nytt år er ofte forbundet med nye mål og muligheter. Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), deler sine beste råd for å kickstarte året med sunne vaner. Hun trekker frem både trender og forskning for å gi tips som er både praktiske og motiverende over tid.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom