3 av 4 nordmenn spiser julegrøt i desember
Etter hvert som jula starter tidligere, har også julegrøten blitt en del av adventstradisjonene. Det å møtes i løpet av adventstiden og spise julegrøt sammen har blitt en hyggelig tradisjon for mange. Grøten har dessuten historiske røtter i julefeiringen.
"Folk flest begynte å spise risengrynsgrøt på julaften rundt midten av 1800-tallet. Før dette var risengrynsgrøten mest for de bemidlede som hadde tilgang på ris, men med årene har risengrynsgrøten blitt en viktig del av julen for de fleste av oss", sier Ida Berg Hauge, direktør for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Yngre spiser i større grad julegrøt enn det eldre gjør, og de spiser vanligvis også julegrøt flere ganger i løpet av desember. Det er begrenset hvor mange som kan samles denne jula, men Berg Hauge er overbevist om at de fleste vil opprettholde tradisjonen med julegrøt også i år:
"I år er det viktigere enn noen gang å bevare tradisjonene, og julegrøten skal smake som den alltid gjør, med ris, melk, strø av kanel og sukker og et stort smørøye i midten. Og så må man ikke glemme mandelen i grøten og spenningen om hvem som stikker av med den".
Blir det grøtrester til overs kan man bruke disse til bla. å lage riskrem eller rislapper.
https://www.melk.no/Oppskrifter/Desserter/Kremdesserter/Riskrem-med-roed-saus
https://www.melk.no/Oppskrifter/Pannekaker/Rislapper
Undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2020. Totalt 2 919 intervjuer.
Når i desember spiser du julegrøt (risengrynsgrøt)? – Flere svar mulig
Norge |
|
I desember før lille julaften |
29 % |
På lille julaften |
31 % |
På julaften |
27 % |
På 1. eller 2. juledag |
5 % |
I romjulen |
9 % |
På nyttårsaften |
2 % |
TOTALT |
75 % |
Spiser ikke julegrøt i desember |
18 % |
Vet ikke |
7 % |
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Jubeltall for melk: Beste kvartal på flere år1.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
3. kvartal av 2024 er det beste på flere år totalt sett for melkekategorien. Særlig tre faktorer spiller inn i den positive trenden, og helmelk er definitivt én av dem.
Dette visste du kanskje ikke om ost25.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn elsker ost, både på brødskiva, til middag og til kjeks. Faktisk er gulost blant meieriproduktene det selges mest av i norske butikker. Men vet du hvorfor noen oster har hull, hva det hvite belegget på gulosten er eller forskjellen på krem- og smøreost?
1 av 4 kvinner spiser denne hver uke22.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Havregrøt har blitt stadig mer trendy de siste årene, og det finnes uendelig av oppskrifter på ulike varianter. Grøten er spesielt populær blant kvinner, viser nye undersøkelser fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Osteoporosedagen: Kvinner trenger mer kalsium enn før18.10.2024 16:00:00 CEST | Pressemelding
Kvinner er en stor andel av de som rammes av beinskjørhet. Foruten genetikk, kan livsstil være en av årsakene til sykdommen. Å sørge for rikelig med fysisk aktivitet og nok kalsium, er blant de forebyggende grepene man selv kan ta.
5 gode grunner til å spise frokost10.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Andelen nordmenn som spiser frokost er fortsatt høy, og det er bra. Det er nemlig mange gode grunner til at det er smart å starte dagen med noe næringsrikt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom