Opplysningskontoret for Meieriprodukter

3 av 4 nordmenn spiser julegrøt i desember

Del

Julegrøt er en av julas sterkeste tradisjoner. En ny undersøkelse viser at 3 av 4 nordmenn spiser risengrynsgrøt i løpet av julemåneden desember. Halvparten av oss tjuvstarter med julegrøten før selve julen kommer, og lille julaften er den største dagen.

Etter hvert som jula starter tidligere, har også julegrøten blitt en del av adventstradisjonene. Det å møtes i løpet av adventstiden og spise julegrøt sammen har blitt en hyggelig tradisjon for mange. Grøten har dessuten historiske røtter i julefeiringen. 

"Folk flest begynte å spise risengrynsgrøt på julaften rundt midten av 1800-tallet. Før dette var risengrynsgrøten mest for de bemidlede som hadde tilgang på ris, men med årene har risengrynsgrøten blitt en viktig del av julen for de fleste av oss", sier Ida Berg Hauge, direktør for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). 

Yngre spiser i større grad julegrøt enn det eldre gjør, og de spiser vanligvis også julegrøt flere ganger i løpet av desember. Det er begrenset hvor mange som kan samles denne jula, men Berg Hauge er overbevist om at de fleste vil opprettholde tradisjonen med julegrøt også i år:

"I år er det viktigere enn noen gang å bevare tradisjonene, og julegrøten skal smake som den alltid gjør, med ris, melk, strø av kanel og sukker og et stort smørøye i midten. Og så må man ikke glemme mandelen i grøten og spenningen om hvem som stikker av med den". 

Blir det grøtrester til overs kan man bruke disse til bla. å lage riskrem eller rislapper.

 https://www.melk.no/Oppskrifter/Desserter/Kremdesserter/Riskrem-med-roed-saus 

https://www.melk.no/Oppskrifter/Pannekaker/Rislapper 

Undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2020. Totalt 2 919 intervjuer. 

Når i desember spiser du julegrøt (risengrynsgrøt)? – Flere svar mulig

Norge

I desember før lille julaften

29 %

På lille julaften

31 %

På julaften

27 %

På 1. eller 2. juledag

5 %

I romjulen

9 %

På nyttårsaften

2 %

TOTALT

75 %

Spiser ikke julegrøt i desember

18 %

Vet ikke

7 %

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom