Verdens Skolemelkdag 25. september: Flere bør benytte seg av skolemelkordningen
Barn trenger et sunt og variert kosthold for å prestere optimalt både fysisk og mentalt gjennom en krevende skoledag og det er bred enighet i verden om at elever trenger skolemelk. I Norge får alle grunnskoler tilbud om skolemelk.
- Nærmere halvparten av dagens elever i barne- og kombinert barne - og ungdomsskoler er med i skolemelkordningen, mens oppslutningen blant dem som går på rene ungdomsskoler er langt lavere. Kun 7 % av disse drikker skolemelk. Her er potensialet mye større, mener Kjersti Selseth.
Skolemelkordningen er et viktig bidrag for at barn skal få i seg tilstrekkelig med kalsium i løpet av dagen. Over tid har oppslutning til ordningen flatet ut. - Årsakene til dette kan være mange, men noe kan skyldes at det etter hvert har dukket opp mange drikkealternativer både innenfor og utenfor skoleporten, forteller Kjersti i Melk.no.
Skolemelk, både med og uten smak, inneholder blant annet proteiner, kalsium, fosfor, jod, vitamin B2 og B12. - Det er dessverre ikke slik at barn og unge nødvendigvis kompenserer med å få i seg disse næringsstoffene på annen måte. Derfor er skolemelk viktig for barn og unge, forklarer Kjersti Selseth videre.
Melk kan sammen med en sunn matpakke gi barn og unge et verdifullt tilskudd av energi og næringsstoffer i løpet av skoledagen.
-Mange barn som ikke drikker skolemelk velger andre drikker som vann, iste, juice og saft. Det er derfor viktig å tenke på hva barna velger å drikke til matpakken, dersom de ikke velger skolemelk, fortsetter Kjersti engasjert.
Oppslutningen om skolemelkordningen har gått nedover de siste årene. Bare fra skoleåret 2011/2012 til siste skoleår falt andelen elever i grunnskolen som kjøper skolemelk på skolen med nesten 2 %.
- Snart er det bare en tredjedel av grunnskolens elever som drikker skolemelk, og det burde engasjere flere enn oss, mener Kjersti. Vi mener det er viktig for skolen å støtte opp om skolemelken. Fra undersøkelser ser vi at melk og matpakke hører sammen. De eleven som dropper melken dropper også i større grad matpakken, avslutter Kjersti Selseth i Melk.no.
Om Verdens Skolemelkdag:
Hvert år markeres Verdens skolemelkdag i 80 land. Målet er å fokusere på skolemelkordningen. Verdens skolemelkdag er dannet på initiativ fra FAO (engelsk: Food and Agriculture Organization) i FN og er blitt markert i en rekke land verden over siden år 2000. Dagen arrangeres den siste onsdagen i september, og faller dermed på den 25. september i 2013. Noen steder er skolemelken i seg selv grunn nok til at barna går mange kilometer for å komme på skolen. Andre steder, som i Norge, tas ordningen nærmest som en selvfølge. FN har valgt en felles markering for å feire helseeffekten av skolemelkprogram rundt om i verden.
Fakta om skolemelk
- 99 % av alle grunnskoler får tilbud om å være med på skolemelkordningen. Det er skolen selv som bestemmer om de vil ha ordningen eller ikke.
- 36 % av alle elevene i grunnskolen bestiller vanlig melk eller melk med smak
- 49 % av alle elevene i barne- og kombinert barne- og ungdomsskole gjør det samme, mens under 7 % av elevene i rene ungdomsskoler velger skolemelk. I tillegg velger rundt 4 % på ungdomsskolen vanlig sjokolademelk.
- Høsten 2013 tilbys det til skolen seks varianter av skolemelk, med og uten smak. Alle variantene med smak er spesielt tilpasset skolen og inneholder ikke eller nesten ikke tilsatt sukker (mellom 0 og 0,9 %) og er laktoseredusert. Det finnes også en laktosefri lettmelk.
- Det er opp til skolen å velge hvor mange varianter man vil tilby elevene.
Skolemelk subsidieres av norske bønder gjennom Omsetningsfondet for melk med 50 øre per kartong (kr 2 per liter). - På skolemelk.no kan foreldre melde på barna og betale for ordningen. Dette er gjort blant annet for å redusere skolens administrasjon rundt ordningen.
- Helsedirektoratet har retningslinjer for skolemåltidet der skolemelk anbefales som drikke til skolematen
Les mer om kalsium
Les mer om anbefalt inntak kalsium for ulike aldersgrupper
Sjekk ditt kalsiuminntak på vår kalsiumkalkulator
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk
Klikk på linken for å se frokost og matpakkeoppskrifter fra vår web tv på melk.tv
Les mer om Helsedirektoratets retningslinjer for skolemåltidet her.
Les mer om Verdens Skolemelkdag her.
Les mer om skolemelkordningen her.
Nøkkelord
Kontakter
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Hanne Hennig Havdal, ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
e-post: hanne@melk.no tlf: 23 30 20 14 / 48 22 35 30
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
e-post: kine@melk.no tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46
Lenker
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Matpress gjør mange unge stresset8.10.2025 11:00:41 CEST | Pressemelding
Ungdom kjenner på stadig mer press rundt mat og kropp. En ny landsdekkende undersøkelse, gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), viser at mange mister matgleden og blir stresset av alt fokuset på kosthold.
Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår4.9.2025 05:13:00 CEST | Pressemelding
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Når melk og brød blir kontroversielt – hva gjør kostholdsdebatten med ungdom?11.8.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
En ny landsrepresentativ undersøkelse blant ungdom avslører hvordan råd, trender og påvirkning skaper forvirring om mat og helse. Funnene slippes for første gang under Arendalsuka – etterfulgt av debatt med politikere, fagpersoner og influensere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom