Rekordår for norske plommer
Plommer er en frukt vi nordmenn er glade i, men i senere år har norske avlinger vært små. I år blir det annerledes. Næringen melder om store avlinger og fin kvalitet. Det er fortsatt de gamle og gode sortene Opal og Mallard som er hovedsortene, men nyere sorter som Jubileum og Reeves kommer som nummer to. Og sorten Victoria er en velsmakende nummer fem i sortimentet.
Plommeprodusent Ingrid Kalstad på Sjødalstrand Gård bedyrer at plommesesongen er nå i gang.
Hennes trær er fulle og kvaliteten svært god. Det var munkene som i sin tid begynte med plommedyrking på denne gården, frodig beliggende ned mot Bunnefjorden, en lun vik ved Oslofjorden. - Vi har i dag 500 trær i produksjon og 800 trær som er nyplantet. Plommetrær må av og til byttes ut, sier Ingrid.
De første plommene som høstes nå er Opal. Deretter skal de nyere sortene Reeves, Jubileum og Avalon høstes. - Plommer er en eksklusiv frukt som jeg har stor ærefrykt for gjennom hele produksjonsperioden. Og den aller, aller beste dessert noen kan by meg, er hermetiske plommer med pisket krem til. Det er virkelig til å nyte, sier den smilende plommeprodusenten på Sjødalstrand som har tatt opp arven fra munkene.
Plommesesongen er forventet å vare fram til rundt 25. september.
Plommer, Prunus domestica, oppsto som en naturlig krysning i tiden rundt Kristi fødsel. Her i Norge har vi hatt plommedyrking siden 1700-tallet.
Plommer kan oppbevares i kjøleskapet ca. 2 uker. De gir et vidunderlig syltetøy, er eksklusive som hermetiske med pisket krem til, og plommesaft og vin stiller i særklasse. Plommesyltetøy er fint å lage suppe og kompott av, er nydelig som fyll i bløtkaker, paier, terter, m.m.
Plommer kan fryses, fortrinnsvis i en sukkerlake.
Bildetekst: Plommer er en eksklusiv frukt som fyller meg med respekt, sier produsent Ingrid Kalstad på Sjødalstrand gård.
Kontaktperson: Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no, tlf. 916 36 870.
Nøkkelord
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom