Opplysningskontoret for frukt og grønt

Rekordår for norske plommer

Del
Det norske folk kan glede seg. Det forventes en produksjonsøkning for plommer på hele 60 % fra 2012. Hele 1 300 tonn er beregningen for årets avling, som er det største volumet som er registrert på mange år.
Plommer er en eksklusiv frukt som fyller meg med respekt, sier produsent Ingrid Kalstad på Sjødalstrand gård.
Plommer er en eksklusiv frukt som fyller meg med respekt, sier produsent Ingrid Kalstad på Sjødalstrand gård.

Plommer er en frukt vi nordmenn er glade i, men i senere år har norske avlinger vært små. I år blir det annerledes. Næringen melder om store avlinger og fin kvalitet. Det er fortsatt de gamle og gode sortene Opal og Mallard som er hovedsortene, men nyere sorter som Jubileum og Reeves kommer som nummer to. Og sorten Victoria er en velsmakende nummer fem i sortimentet.

Plommeprodusent Ingrid Kalstad på Sjødalstrand Gård bedyrer at plommesesongen er nå i gang.

Hennes trær er fulle og kvaliteten svært god. Det var munkene som i sin tid begynte med plommedyrking på denne gården, frodig beliggende ned mot Bunnefjorden, en lun vik ved Oslofjorden. - Vi har i dag 500 trær i produksjon og 800 trær som er nyplantet. Plommetrær må av og til byttes ut, sier Ingrid.

De første plommene som høstes nå er Opal. Deretter skal de nyere sortene Reeves, Jubileum og Avalon høstes. - Plommer er en eksklusiv frukt som jeg har stor ærefrykt for gjennom hele produksjonsperioden. Og den aller, aller beste dessert noen kan by meg, er hermetiske plommer med pisket krem til. Det er virkelig til å nyte, sier den smilende plommeprodusenten på Sjødalstrand som har tatt opp arven fra munkene.

Plommesesongen er forventet å vare fram til rundt 25. september.

Plommer, Prunus domestica, oppsto som en naturlig krysning i tiden rundt Kristi fødsel. Her i Norge har vi hatt plommedyrking siden 1700-tallet.

Plommer kan oppbevares i kjøleskapet ca. 2 uker. De gir et vidunderlig syltetøy, er eksklusive som hermetiske med pisket krem til, og plommesaft og vin stiller i særklasse. Plommesyltetøy er fint å lage suppe og kompott av, er nydelig som fyll i bløtkaker, paier, terter, m.m.

Plommer kan fryses, fortrinnsvis i en sukkerlake.

Bildetekst: Plommer er en eksklusiv frukt som fyller meg med respekt, sier produsent Ingrid Kalstad på Sjødalstrand gård.

Kontaktperson: Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no, tlf. 916 36 870.

Nøkkelord

Bilder

Plommer er en eksklusiv frukt som fyller meg med respekt, sier produsent Ingrid Kalstad på Sjødalstrand gård.
Plommer er en eksklusiv frukt som fyller meg med respekt, sier produsent Ingrid Kalstad på Sjødalstrand gård.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye