Trygg Trafikk

2 av 10 bruker aldri sykkelhjelm

Del

2 av 10 syklister bruker fortsatt aldri hjelm. Selv om flertallet av norske syklister er hjelmbrukere, er Trygg Trafikk bekymret over at utviklingen står stille. – Det bekymrer oss at så mange fortsatt ikke har skjønt det. Vi trenger en skikkelig holdningsendring, sier Ann-Helen Hansen fra Trygg Trafikk.

Foto: Morten Brakestad/Trygg Trafikk
Foto: Morten Brakestad/Trygg Trafikk

Det viser en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av YouGov på oppdrag fra Trygg Trafikk og Tryg Forsikring, hvor de har kartlagt norske syklisters – personer som har syklet det siste året – vaner og holdninger.

Selv om resultatene viser at nesten 7 av 10 – 66 prosent – alltid eller ofte bruker hjelm, Trygg Trafikk er langt fra fornøyd.

– Vi er naturligvis glade for at de fleste tross alt er flinke til å bruke hjelm. Men hodeskader utgjør fortsatt et stort problem blant de som skader seg på sykkel og det bekymrer oss at såpass mange fortsatt dropper sykkelhjelmen, sier Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

2 av 10 – 19 prosent sier nemlig at de konsekvent aldri bruker hjelm, mens 15 prosent gjør det sjelden.

– Det største problemet er at det er marginale endringer fra tidligere års undersøkelser. Tallene står mer eller mindre på stedet hvil. Det viser at vi trenger en skikkelig holdning- og adferdsendring blant en stor del av norske syklister. Hjelmen bør være en selvfølge når du setter deg på sykkelen.

Flertallet ønsker fortsatt hjelmpåbud

Undersøkelsen viser også at flertallet – 62 prosent – av alle nordmenn faktisk mener hjelm burde vært påbudt for alle. Det er nøyaktig like stor andel som i fjor.

– Denne undersøkelsen viser at befolkningen ønsker et sykkelhjelmpåbud. Det er godt dokumentert at hjelm forebygger hodeskader blant syklister, og det finnes kun dårlige unnskyldninger for å droppe hjelmen. Det er ingen rasjonelle grunner til at sykkelhjelm ikke bør være påbudt på samme måte som sikkerhetsbelte i bil. Men ideelt sett så hadde det ikke vært nødvendig med et påbud for å få opp bruken av sykkelhjelm, påpeker Hansen.

De eldste dårligst i klassen

Undersøkelsen at kvinner er flinkere til å passe på topplokket enn menn. Mens 51 prosent av kvinnene sier de alltid bruker hjelm, svarer bare 44 prosent av mennene det samme.

– Kvinner er generelt tryggere i trafikken, også på sykkelen. Vi ser at nesten 9 av 10 trafikkdrepte er menn, og skadetallene våre gjenspeiler inntrykket av at kvinner tar mindre risiko i trafikken enn menn, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Aldersgruppen med den største andelen ikke-brukere av sykkelhjelm er faktisk de over 60 år.

– Her svarer nesten 3 av 10 – 27 prosent – at de konsekvent aldri bruker hjelm. Jeg tenker at mange trolig henger fast i gamle vaner, og flere burde tenke over at de er et forbilde for yngre generasjoner – også på sykkelen, sier Brandeggen.

«Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 04. - 09. mai gjennomført til sammen 1003 CAWI-intervjuer med nordmenn i alderen 18+ år.»

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Morten Brakestad/Trygg Trafikk
Foto: Morten Brakestad/Trygg Trafikk
Last ned bilde

Om Trygg Trafikk

Trygg Trafikk
Trygg Trafikk
Tullinsgate 2
0103 Oslo

22 40 40 40http://www.tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.

Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom