Agurktid nesten hele året
Våren har tatt grepet, og vi er på full fart inn i salatsesongen. Og i salaten følger agurken med. Vi trenger som regel ikke oppskrifter for å lage en salat, men agurk må med hele sesongen igjennom. Den gir faktisk sin særegne smak, selv om den inneholder hele 97 % vann.
Slangeagurk, cucumis sativus, er en 3 000 år gammel kulturplante med sine opprinnelige røtter i India. Den vokser fortsatt vill ved foten av Himalaya. Hit til Norge kom den på 1600-tallet, og siden har vi nærmest elsket denne grønnsaken.
Vi har et totalforbruk på hele 24 222 tonn i året, som igjen forteller oss at hver og en av oss spiser 4,81 kg agurk i året. Det er bare gulrot, tomat og løk som topper statistikken foran agurken i vårt norske kosthold. Det ble en økning på 4.86 % det siste året.
Agurk inneholder kun 10 kcal pr 100 g vare. Det kan jo være greit å vite nå som bikinisesongen er i sikte. Men først og fremst er det friskheten i agurken som gjør den så attraktiv i matlagingen vår.
Espedal Handelsgartneri i Lier i Buskerud er blant landets største agurkprodusenter. På 25 mål under tak produseres det 1,5 million kilo agurker fra medio februar til primo november. "Vi spår at forbruket av agurk bare vil fortsette å øke. Nordmenn har i løpet av de siste årene fått smaken på salater, og der hører agurken med som den største selvfølge", slår Per Osmund Espedal fast.
Bildetekst: Agurk er et produkt i vekst, sier produsent Per Odmund Espedal.
Kontaktperson: Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt.
E-post: britt.kasin@frukt.no – Telefon 916 36 870.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom