Coop Norge

Denne norske juleklassikeren brukes som dyrefôr i andre land

Del

Kålrot er et kjærkomment innslag på middagsbordet for mange her til lands i jula, og nesten en tredjedel av andelen kålrot Coop selger i løpet av året går unna i juleukene. Men selv om vi setter kålroten på festbordet, så blir den i de fleste andre land foret til dyra fremfor til middagsgjestene.

Kålrot har vært dyrket i Norge siden midten av 1600-tallet og er en av våre mest tradisjonsrike grønnsaker. For mange blir det ikke skikkelig jul uten en smak av kålrotstappe til pinnekjøttet.

– Kålrot er norsk, kortreist og supersunn. Den er sprengfull av C-vitamin, har lang holdbarhet og er en klimavinner. Det er en råvare som fortjener sin plass på julebordet, sier Hanne Brennhovd, direktør for frukt og grønt i Coop Norge.

Fra Norge til Skottland og Canada

Selv om kålroten i enkelte land har vært brukt som dyrefôr, har den også fått en plass i flere nasjonalretter utenfor Norge. I Skottland er den en viktig del av retten «Haggis, neeps and tatties», og også i Canada er produksjonen stor.

– Det er spennende å se hvordan matkulturen varierer. Hos oss er kålrot festmat, mens den i andre land har hatt en helt annen rolle. Salget topper seg i jula, og vi jobber tett med norske produsenter for å sikre god kvalitet gjennom hele julesesongen, sier Brennhovd.

Julen er høytid for kålroten

Kålrot finnes i butikk hele året, men salget topper seg i desember. Tall fra Coop viser at det ble solgt 1,9 millioner kilo kålrot i løpet av det siste året, og nærmere 30 prosent av dette blir solgt i juleukene fra uke 50 til 52.

På Furu Gård i Frogn har Sverre Huseby og faren dyrket kålrot i snart 50 år, og levert til Coop siden starten av 80-tallet.

– Faren min startet med kålrot tidlig på 80-tallet. Vi har vært med hele veien, fra det het NKL til dagens Coop. Det har vært en spennende reise, sier Huseby.

Han beskriver desember som den mest hektiske tiden på året:

– Det går fryktelig mye kålrot nå i november og desember. Vi er veldig glade når julen kommer og vi kan senke skuldrene. Det pleier å være en langt mer hektisk avslutning på året enn start på året når du driver med kålrot, forteller han.

Fiberrik kost

Huseby er også en stor tilhenger av kålrot selv og anbefaler å spise det gjennom hele året:

– Jeg spiser 2–3 biter kålrot hver dag. Både fordi jeg må teste det jeg produserer, men også fordi det er sunt og godt. Kålrot har masse fiber i seg, som er godt for tarmsystemet vårt. Det er billig supermat, og jeg anbefaler å kutte den opp i staver og ha det stående fremme i en bolle med vann, så holder de seg friske, sier Huseby, som også har sin egen vri på tilberedningen av den tradisjonelle kålrotstappa.

– Jeg mener kålroten står seg godt alene. Mange har i både potet og gulrot, men jeg liker å holde den rustikk – med litt biter. Og så har jeg i litt ribbefett for smaken, avslutter Huseby.

Kontakter

Bilder

Om Coop

Coop er Norges nest største dagligvareaktør og har i dag ca. 1 250 dagligvarebutikker og byggevarehus innenfor kjedekonseptene Obs, Extra, Coop Prix, Coop Mega, Coop Marked, Matkroken, Obs BYGG og Coop Byggmix. Coop eies av kundene gjennom medlemskap i deres lokale samvirkelag. Samvirkelagene har i dag til sammen over 2,5 millioner medlemmer og familiemedlemmer. Samvirkelagene eier fellesorganisasjonen Coop Norge SA som ivaretar sentrale fellesoppgaver for samvirkelagene.

Følg pressemeldinger fra Coop Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Coop Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Coop Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye