Slik unngår du magevondt og forstoppelse i julen
Mange opplever å bli ekstra «stinne» etter julemåltidene. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) minner om at små justeringer – og litt mer grønt – kan gjøre en stor forskjell for fordøyelsen gjennom høytiden.

– Julen handler om kos, men vi vet at mange også kjenner ubehag etter tunge måltider. Heldigvis finnes det enkle grep som kan gjøre julemiddagen litt lettere for kroppen, sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Velg mer frukt og grønnsaker – og prøv gjerne kiwi for å unngå forstoppelse
Mer frukt og grønt på tallerkenen kan bidra til bedre fordøyelse. En ekstra potet, en skje til med surkål eller kålrotstappe metter godt og gir fiber – og er langt lettere for kroppen enn en ekstra medisterkake.
Kiwi har fått ekstra oppmerksomhet i det siste, etter at grønn Hayward-kiwi ble den første frukten med EU-godkjent helsepåstand for normal tarmfunksjon.
– Pleier det å stoppe litt opp i julen, kan du prøve to kiwi om dagen, oppfordrer ernæringsrådgiveren.
Effekten er dokumentert ved et daglig inntak på to ferske, grønne kiwier – omtrent 200 gram.
– Effekten skyldes først og fremst fiberet, men enzymet actinidin kan også bidra til nedbrytning av proteiner i maten, forklarer hun.
– Og husk: All fiberrik frukt er godt for fordøyelsen. Klementiner er en julefavoritt – spis og nyt, sier Sagen
Ernæringsrådgiverens 5 råd for å unngå magevondt
- Få i deg nok fiber – og drikk rikelig med vann
Fiberrik mat som frukt, bær, grønnsaker, potet er og fullkorn støtter en normal fordøyelse, men fungerer best når det kombineres med nok væske. Godt væskeinntak gjennom dagen reduserer risikoen for forstoppelse. - Hold deg i bevegelse
Litt aktivitet hjelper tarmen i gang. En kort gåtur mellom måltidene eller etter julemiddagen kan bidra til bedre fordøyelse. - Ta deg tid – også på toalettet
Å holde igjen luft eller utsette toalettbesøk kan forverre mageplager. - Unngå småspising
Hyppig småspising kan gi mer luft og ubehag. Det er bedre å spise julekaker og annet godt i forbindelse med måltider slik at fordøyelsen får jobbe uforstyrret mellom spising. - Vær bevisst på alkohol
Alkohol kan virke uttørrende, forsinke tømmingen av magesekken og gjøre tarmbevegelsene tregere. Dette øker risikoen for både forstoppelse og oppblåst mage, særlig når det kombineres med tung julemat.
PS: Hjemmelaget surkål og rødkål er næringsrikt, men kan gi luft hos dem som er sensitive eller ikke er vant til å spise mye kål. Det er helt ufarlig, men kan være ubehagelig.
– Da kan det være lurt å velge andre grønnsaker og mer poteter, og heller venne tarmene gradvis til mer kål resten av året, sier Sagen.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenErnæringsrådgiver
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom