Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Riskrem troner som nordmenns juledessertfavoritt

Del

Over halvparten av oss velger riskrem på julaften. Hele 55 % av de som har en tradisjon har denne klassikeren på dessertbordet, viser en fersk undersøkelse fra Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).

Riskrem – den store dessertfavoritten på norske julebord. Over halvparten av oss velger denne klassikeren på julaften, ofte servert med rød saus og mandeljakten som hører til.
Riskrem – den store dessertfavoritten på norske julebord. Over halvparten av oss velger denne klassikeren på julaften, ofte servert med rød saus og mandeljakten som hører til. MELK

–  Dessertvalget på julaften er preget av lange tradisjoner, og riskrem står fortsatt svært sterkt, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.

Riskrem eller multekrem? Det spørs hvor du bor

Selv om riskrem er den store favoritten, finnes det tydelige regionale forskjeller. I Nord-Norge og Trøndelag holder mange på tradisjonen med multekrem – hele 33 % velger denne desserten med multebær, en ekte smak av Norge.

– Midt- og Nord-Norge er gode multeområder, og det har nok bidratt til at mange her har en sterk juletradisjon knyttet til multekrem, forklarer Glemminge Arnesen.

Fløte = julestemning

Krembaserte desserter er viktige i norske juletradisjoner. Etter riskrem og multekrem følger karamellpudding og iskrem som populære valg.

– Norske meieriprodukter er i verdensklasse, og i julen unner vi oss det aller beste. Riskrem og multekrem er klassikere som er her for å bli, sier Glemminge Arnesen.

Hva spiser vi til dessert på julaften?

(andel av de som har en tradisjon)

  • Riskrem: 55 %
  • Multekrem: 18 %
  • Karamellpudding: 9 %
  • Is/iskake: 7 %
  • Julekaker: 4 %
  • Fruktsalat: 4 %
  • Annet: 3 %

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av MELK i november 2025.

Nøkkelord

Kontakter

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye