Redusert matsvinn i jordbruket i 2024
Norsk jordbrukssektor hadde en nedgang i matsvinn på 18 prosent fra 2023 til 2024. Det viser årets kartlegging av matsvinn gjennomført av Landbruksdirektoratet. Totalt matsvinn ble 43 132 tonn i fjor. Det utgjør 1,8 prosent produksjonen i sektoren.

Matsvinnet har vært målt siden 2020. Etter en økning frem til 2022, har utviklingen snudd de to siste årene. Spesielt har det vært store endringer i planteproduksjonene, som er mest utsatt for vær og variasjoner mellom sesonger. Grøntsektoren er den sektoren som påvirker totalsummen mest, og forklarer mye av svingningene.
Grønt står for 82 prosent av matsvinnet
Selv om grøntsektoren bare utgjør én femdel av produksjonen i jordbruket, står den for hele 82 prosent av matsvinnet. I 2024 ble det registrert 35 159 tonn matsvinn innen frukt, bær, grønnsaker og poteter kartlagt for hele sektoren. Det tilsvarer 7,2 prosent av den totale tilgangen innen grøntsektoren for norsk produksjon og import sett under ett.
Det meste av svinnet kommer fra lagringsgrønnsaker som gulrot og potet. Disse produktene skal lagres lenge, og kvaliteten kan endre seg underveis. Utsortering skjer i flere ledd, først hos gårdbrukere og i pakkerier. Av matsvinnet i primærleddet oppstod 36 prosent hos produsentene, 53 prosent i pakkeriene og 11 prosent ved industriens råvaremottak.
Lavt matsvinn for melk, kjøtt og egg
I de animalske produksjonene er matsvinnet lavere og mer stabilt over tid.
- Melk: Rundt 2,5 millioner liter melk gikk tapt i 2024, tilsvarende 0,2 prosent av produksjonen. Svinnet oppstår hovedsakelig når melk må kasseres av hensyn til kvalitet og mattrygghet.
- Kjøtt: Matsvinnet i kjøttsektoren var på 1 312 tonn. Det utgjør 0,4 prosent av slaktemengden. Her handler svinnet ofte om kvalitetskontroll og krav til matsikkerhet.
- Egg: Svinnet var på 320 tonn, eller 0,6 prosent av innlevert mengde til pakkeriene.
Matkorn
For matkorn var svinnet i 2024 beregnet til 3 796 tonn, som tilsvarer 4,8 prosent av produksjonen. Mathvete utgjorde det aller meste av dette. Mengdene varierer mye mellom år, blant annet fordi kornkvaliteten påvirkes av været i vekstsesongen.
Store variasjoner fra år til år
Rapporten viser at planteproduksjonene påvirker totalbildet mest. Vekstsesong, klima og lagringsforhold spiller en stor rolle. Matsvinnet og produksjonsmengdene innen grøntsektoren henger i stor grad sammen. Også forbedringer i datagrunnlaget gjør at tallene blir stadig mer presise.
Et viktig kunnskapsgrunnlag
Målet i den norske bransjeavtalen om matsvinn er å halvere svinnet i hele verdikjeden innen 2030. For å nå målet trenger næringen gode tall og innsikt i årsakene til at matsvinn oppstår. Årets kartlegging viser at utviklingen går i riktig retning, men også at det fortsatt er et stort potensial for å redusere svinn – særlig innen grøntsektoren.
Her finner du hele rapporten: Matsvinn i jordbrukssektoren: Kartlegging for 2024
Faktaboks om matsvinn
Tallene omfatter matsvinn etter at planter er høstet og dyr er slaktet, og frem til råvarene går videre til industri eller videresalg.
Mengder som brukes til dyrefôr regnes som matsvinn, så lenge råvaren i utgangspunktet var produsert for menneskemat.
Tallene viser derfor den delen av råvaren som tas ut av matkjeden i jordbrukets primærledd – ikke alt som kastes i hele verdikjeden.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakten er betjent hverdager mellom kl. 08.00-15:45
Tel:400 21 171presse@ldir.noBilder

Om oss
Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
God aktivitet i reinkjøttmarkedet16.12.2025 10:04:30 CET | Pressemelding
Markedet for reinkjøtt viser god utvikling gjennom 2025, med økt etterspørsel, høy aktivitet i kampanjeperiodene og en nedgang i lagertallene. Samtidig styrker Markedsutvalget arbeidet sitt gjennom ny forbrukerinnsikt, for å møte et marked i endring og sikre at reinkjøttet står sterkere hos forbrukerne.
Droner og KI for effektiv telling av reinsdyr4.12.2025 14:41:53 CET | Pressemelding
Reindriftsnæringen tester nå ny teknologi for å gjøre telling av rein raskere, enklere og mer nøyaktig.
Ressursregnskap for reindriftsnæringen 2024–20252.12.2025 14:33:22 CET | Pressemelding
Klimaendringer påvirker reindriften i store deler av landet. Det viser årets “Ressursregnskap for reindriftsnæringen”.
Velkommen til jubileumsseminar for LMD 5.desember1.12.2025 11:48:20 CET | Pressemelding
Mattilsynet og Landbruksdirektoratet ønsker å gratulere Landbruks- og matdepartementet (LMD) med 125 år ved å arrangere et frokostseminar om beredskap og bærekraftig matforsyning i urolige tider. Seminaret holdes fredag 5. desember kl 09:00-10:30.
Bøndene satser på nye miljøtiltak25.11.2025 13:18:12 CET | Pressemelding
Landbruksdirektoratet har tatt en kikk på søkertallene for regionalt miljøtilskudd i jordbruket (RMP) for 2025. Tallene viser at jordbrukets satsing på miljø fortsetter i et godt tempo. Nytt i år er tiltak for å ta vare på vipa.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom