Geir-Rune Larsen vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2025
Avdelingsleder ved Strinda videregående skole i Trondheim, Geir‑Rune Larsen, vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for sitt enestående arbeid innen rekruttering til restaurant- og matfag. Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen delte ut prisen på Nasjonalbilioteket i Oslo.

- Ved å tilby unge unik, praktisk erfaring før de velger utdanning viser Geir-Rune Larsen dem veien til restaurant- og matfag. Å la dem få kjenne på yrkesstolthet og mestring gir så mye mer enn bare å fortelle dem om faget. Det er bare å la seg inspirere, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut den gjeve prisen på Nasjonalbiblioteket i Oslo.
Fra Strinda til hele landet
- Det er fantastisk, og betyr så mye, sa den stolte vinneren Geir-Rune Larsen etter prisutdelingen. - Denne prisen deler jeg med mange: Ungdomskolene, rådgiverne, alle bedriftene vi jobber med, og mange flere. Rekrutteringsarbeidet hadde ikke vært mulig uten dem! Rekruttering er ferskvare, og noe vi må jobbe med hele tiden, sa Larsen.
Årets pris retter søkelyset mot rekruttering til restaurant- og matfag. Geir-Rune Larsen har gjennom mange år lagt ned en enestående innsats for å gjøre fagene attraktive for ungdom, blant annet ved å utvikle rekrutteringskonseptene «Vi dekker til fest» og «Ung restaurant». Tiltakene er tatt i bruk nasjonalt og har bidratt til økte søkertall til mange av landets skoler.
- Geir‑Rune Larsen viser hvordan tett samarbeid mellom skole og arbeidsliv gir resultater. Han har vært en drivkraft for å rekruttere neste generasjon kokker, konditorer og servitører – og dermed for å sikre norsk matkultur i årene som kommer, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Stort engasjement
Årets publikumsavstemming skapte stort engasjement med mange stemmer til de fem finalistene. Fagjuryen trekker frem Geir‑Rune Larsens langsiktige og målrettede arbeid for å rekruttere ungdom til restaurant- og matfag. Han har vært en brobygger mellom skole og arbeidsliv, med sterk lokal forankring i Trøndelag og et tydelig fokus på norske råvarer i sesong.
Om prisen
I anledning Ingrid Espelid Hovigs 70-årsdag begynte Faglig matråd samme år utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, som tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon. Prisen deles nå ut av Stiftelsen Norsk Mat og består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner.
Kontakter
Anne Mette JohnsenAdministrerende direktørStiftelsen Norsk Mat
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@norskmat.noNina Wærnes HegdahlFagsjef lokalmat og advokat
Tel:928 50 959nina.hegdahl@norskmat.noBilder



Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Lokalmat i kraftig vekst: Ny rekord med 13,55 milliarder kroner3.12.2025 12:16:30 CET | Pressemelding
Lokalmat og -drikke setter nye rekorder i 2025. Omsetningen øker til 13,55 milliarder kroner, opp 1,26 milliarder fra året før - altså totalt opp med 10,25 %! Det viser ferske tall fra Stiftelsen Norsk Mat.
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom