Norsk Kylling

Norges største horeca-aktør bytter til kylling med bedre dyrevelferd

Del

Norges største innkjøpsorganisasjon for hotell-, restaurant- og serveringsbransjen, Gress Gruppen, tar et tydelig dyrevelferdsgrep og går over til ECC-kylling i en ny, nasjonal avtale med Norsk Kylling AS. Avtalen innebærer levering av 600 tonn kylling i året, tilsvarende 3,5 millioner måltider til hotell, restauranter, kantiner og cruise over hele landet.

Ny avtale løfter standarden for dyrevelferd på kylling i hotell-, restaurant- og serveringsbransjen. F.v. Tor Tennvassås i Gress Gruppen, Hilde Talseth i Norsk Kylling og Helle Haukvik i Dyrevernalliansen. Foto Katarina Holmen
Ny avtale løfter standarden for dyrevelferd på kylling i hotell-, restaurant- og serveringsbransjen. F.v. Tor Tennvassås i Gress Gruppen, Hilde Talseth i Norsk Kylling og Helle Haukvik i Dyrevernalliansen. Foto Katarina Holmen

Dette er første gang en stor nasjonal aktør i storhusholdningsmarkedet gjør et helhetlig skifte til bedre dyrevelferd i alle sine kyllingprodukter.

Får skryt for ny standard i bransjen
Gress Gruppen stilte i anbudsprosessen krav om ECC-standard, en produksjonsform som kun bruker kylling som vokser saktere, og som gir kyllingene bedre plass, naturlig lys og miljøberikelser i fjøs.

– Med denne avtalen tar vi et tydelig grep og viser at bedre dyrevelferd skal være standard i norsk serveringsbransje. Gjester og kunder forventer ansvarlige råvarer, og derfor velger vi nå kylling som vokser saktere, har bedre plass og bedre helse, sier Tor Tennvassås, administrerende direktør i Gress Gruppen.

Dyrevernalliansen er glade for at Gress Gruppen bruker innkjøpsmakten sin på denne måten, og gjennom det setter en ny standard for dyrevelferd i bransjen. – Heia Gress Gruppen og Norsk Kylling! Dette er slik man styrker dyrevelferden, sier veterinær Helle Haukvik i Dyrevernalliansen. 

Økende forbrukerpress og EU-krav endrer bransjen
Skiftet skjer samtidig som både forbrukere og myndigheter i økende grad stiller strengere krav til dyrevelferd i landbruket. Som en av de ledende aktørene på dyrevelferd i kyllingproduksjon, var Norsk Kylling nylig i Brussel for å møte EU-politikere og sentrale beslutningstakere om fremtidens regelverk.

– Dyrevelferd løftes stadig høyere på den politiske agendaen i Europa og går tydelig i retning av høyere standarder og strengere krav. Når landets største innkjøpsorganisasjon velger ECC-kylling, ligger vi godt foran en utvikling som vil prege markedet i årene som kommer, sier Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling AS.

3,5 millioner måltider med bedre dyrevelferd
For Norsk Kylling representerer avtalen et nytt marked utenfor dagligvare, og et tydelig signal om skiftende forventninger i serveringssektoren.

– Når Norges største innkjøpsaktør for hotell, kantine, restaurant og cruise går foran med ECC-krav, viser det hvor bransjen er på vei. Dette er ansvar i praksis, for dyrene, kundene og markedet, sier Talseth.

Hun understreker at bedre dyrevelferd også gir bedre produktkvalitet. – Når kyllingen får vokse saktere og har bedre helse, påvirker det også strukturen på kjøttet. Vi har allerede fått skryt fra kjøkkensjefer i Gress-systemet for fantastisk kvalitet, noe som viser hvordan dyrevelferd og kvalitet henger sammen.

Landsdekkende avtale 
Avtalen er landsdekkende, og de første leveransene startet i begynnelsen av november. Dette er første gang ECC-kylling blir standard i en avtale av denne størrelsen i det norske horeca-markedet.

– For oss handler dette om å bidra til en mer bærekraftig og ansvarlig serveringsbransje. Dette er et viktig signal til hele markedet om at høy dyrevelferd ikke bare er mulig, men også veldig ønsket, avslutter Tennvassås.

Blant medlemmene og eierne i Gress Gruppen finner vi Scandic Hotels, Radisson Hotel Group, Compass Group, Heimr Collection, O'Learys, Bitastad, Torghatten, Gate Gourmet, Hurtigruten, og Norlandia Hotel Group.

FAKTA: Hva er European Chicken Commitment (ECC)

  • En produksjonsstandard utviklet og støttet av europeiske dyrevelferdsorganisasjoner
  • Standarden stiller krav om
    • kyllingtype som vokser saktere 
    • Lavere tetthet og bedre plass i fjøs
    • Naturlig lys og miljøberikelse i fjøs
    • Årlig revisjon og tredjepartskontroll av arbeidet.

Kontakter

Bilder

Ny avtale løfter standarden for dyrevelferd på kylling i hotell-, restaurant- og serveringsbransjen. F.v. Tor Tennvassås i Gress Gruppen, Hilde Talseth i Norsk Kylling og Helle Haukvik i Dyrevernalliansen. Foto Katarina Holmen
Ny avtale løfter standarden for dyrevelferd på kylling i hotell-, restaurant- og serveringsbransjen. F.v. Tor Tennvassås i Gress Gruppen, Hilde Talseth i Norsk Kylling og Helle Haukvik i Dyrevernalliansen. Foto Katarina Holmen
Last ned bilde
Dyrevernalliansen mener avtalen mellom Gress Gruppen og Norsk Kylling er et forbilde.F.v. Tor Tennvassås i Gress Gruppen, Hilde Talseth i Norsk Kylling og Helle Haukvik i Dyrevernalliansen. Foto Katarina Holmen
Dyrevernalliansen mener avtalen mellom Gress Gruppen og Norsk Kylling er et forbilde.F.v. Tor Tennvassås i Gress Gruppen, Hilde Talseth i Norsk Kylling og Helle Haukvik i Dyrevernalliansen. Foto Katarina Holmen
Last ned bilde
Gress Gruppen setter standarden med ECC-krav i sin siste anbudsprosess på kylling. F.v. Helle Haukvik i Dyrevernalliansen, Tor Tennvassås i Gress Gruppen og Hilde Talseth i Norsk Kylling. Foto Katarina Holmen
Gress Gruppen setter standarden med ECC-krav i sin siste anbudsprosess på kylling. F.v. Helle Haukvik i Dyrevernalliansen, Tor Tennvassås i Gress Gruppen og Hilde Talseth i Norsk Kylling. Foto Katarina Holmen
Last ned bilde
Gjester og kunder forventer ansvarlige råvarer, og derfor velger vi nå kylling som vokser saktere, har bedre plass og bedre helse, sier Tor Tennvassås, administrerende direktør i Gress Gruppen. Her sammen med Helle Haukvik i Dyrevernalliansen, og Hilde Talseth i Norsk Kylling. Foto Katarina Holmen
Gjester og kunder forventer ansvarlige råvarer, og derfor velger vi nå kylling som vokser saktere, har bedre plass og bedre helse, sier Tor Tennvassås, administrerende direktør i Gress Gruppen. Her sammen med Helle Haukvik i Dyrevernalliansen, og Hilde Talseth i Norsk Kylling. Foto Katarina Holmen
Last ned bilde
Gress Gruppen stilte i anbudsprosessen krav om ECC-standard, en produksjonsform som kun bruker kylling som vokser saktere, og som gir kyllingene bedre plass, naturlig lys og miljøberikelser i fjøs. Foto: Norsk Kylling
Gress Gruppen stilte i anbudsprosessen krav om ECC-standard, en produksjonsform som kun bruker kylling som vokser saktere, og som gir kyllingene bedre plass, naturlig lys og miljøberikelser i fjøs. Foto: Norsk Kylling
Last ned bilde
Helle Haukvik, talsperson i Dyrevernalliansen, er glade for at Gress Gruppen bruker innkjøpsmakten sin på denne måten, og gjennom det setter en ny standard for dyrevelferd i bransjen. Foto: Ihne Pedersen
Helle Haukvik, talsperson i Dyrevernalliansen, er glade for at Gress Gruppen bruker innkjøpsmakten sin på denne måten, og gjennom det setter en ny standard for dyrevelferd i bransjen. Foto: Ihne Pedersen
Last ned bilde
Hilde Talseth i Norsk Kylling forteller at flere og flere aktører etterspørr ECC-kylling med bedre dyrevelferd. Foto: Terje Trobe.
Hilde Talseth i Norsk Kylling forteller at flere og flere aktører etterspørr ECC-kylling med bedre dyrevelferd. Foto: Terje Trobe.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Norsk Kylling

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Kylling på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Kylling

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye