Innovasjon Norge

Øvrejorde gård vinner landbrukspris

Del

Geitegården fra Hallingdal vinner bedriftutviklingsprisen i landbruket for Buskerud 2025. 

Eirin Trintrud (Buskerud Bondelag) Ole Øvrejorde (prisvinner), Kristin Willoch Haugen (Innovasjon Norge) Otto Galleberg, Seksjonssjef ved landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i  Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus
Eirin Trintrud (Buskerud Bondelag) Ole Øvrejorde (prisvinner), Kristin Willoch Haugen (Innovasjon Norge) Otto Galleberg, Seksjonssjef ved landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus Foto: Innovasjon Norge

Med innovativ produktutvikling, bærekraftige løsninger og sosialt engasjement har familien skapt en virksomhet som både tar vare på tradisjonene og tenker nytt. Dette har nå ført til at de vinner pris for sitt arbeid. 

– Vi setter stor pris på å bli anerkjent for arbeidet vi legger ned som fjellgeitebønder. Det er flott å få være med å skape arbeidsplasser i bygda, bevare stølskultur og biologisk mangfold, sier Ole Øvrejorde. – Det er viktig å formidle gode geiteprodukter. Det er en undervurdert og flott råvare, legger han til. 

Gården drives av ekteparet Ole og Hanne Christine Øvrejorde, med verdifull støtte fra flere familiemedlemmer i utviklingen av virksomheten. Bedriften har satset på lokal foredling av geitekjøtt og står bak populære produkter som «Kjebab» og «Geit i kål». Produktene er utviklet for også å appellere til personer med innvandrerbakgrunn. 

– Juryen lot seg begeistre av innovativ bruk av den lite brukte ressursen geit- og kjekjøtt, blant annet som erstatning for svin i «kjebab», sier Kristin Willoch Haugen, juryleder og direktør i Innovasjon Norge Øst. Øvrejorde gir også positive ringvirkninger gjennom å være leverandør av kortreist geitemelk til osteprodusenter i regionen og ved at de tar betydelig sosialt ansvar når det gjelder arbeidsinkludering. 

Allsidig bedrift som gir lokale ringvirkninger 
Juryen trekker også frem at Øvrejorde gård har skapt lønnsom drift, økt sysselsetting og styrket lokal verdiskaping. De har melkeproduksjon på geit, og melken selges til Tine og til lokal foredling i Ostebygda. 

Vinnerens  egetproduserte kje- og geitekjøtt blir foredlet på lokale foredlingsbedrifter og selges lokalt. Lokale skjærebedrifter øker sin sysselsetting og utnytter lavsesong. I tillegg kjøper de geitekjøtt fra andre prodsenter som også foredles og selges. De fisker også ørret som selges sammen med kjøttet på REKO-ringer eller direkte til forbruker. 
 
Bedriften satser på lokal foredling og kortreist mat, kombinert med bærekraftige løsninger som solcelleanlegg og aktiv beitebruk. I tillegg har gården et sterkt sosialt engasjement med arbeidstrening og åpne gårdsbesøk, og er kjent for innovasjon, mangesysleri og synlighet gjennom REKO-ringer og Ostebygda-nettverket. Dette gir Øvrejorde en unik posisjon. 

Om Bedriftsutviklingsprisen i landbruket  
Innovasjon Norge deler hvert år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Prisen gis til bedrifter som har etablert en vellykket virksomhet med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Hvert år kåres det en vinner i hvert fylke, som mottar 50 000 kroner. De fylkesvise vinnerne konkurrerer deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.  

Nøkkelord

Kontakter

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye