Har dyrka Noregs første avokado
Avokadoen er vanlegvis forbunde med eit varmt, subtropisk klima. No har forskarar ved NIBIO Særheim klart å dyrke avokado også her i landet.

Nordmenn et i snitt 2,6 kg avokado i året. Fram til no har alle vore importerte,mellom anna fordi det er for kaldt i Noreg for å dyrke avokado. No har ein ung forskar frå NIBIO Særheim teke eit viktig steg mot å endre på dette. Ho har, så vidt me veit, dyrka Noregs første avokado.
Ei smakfull overrasking
Carolina Falcato Fialho Palma har ein lidenskap for eksotisk frukt. I jobben som forskar i NIBIO har ho fått høve til å eksperimentere med dyrking i veksthus.
– Me prøvde oss på avokadotre som eit pilotprosjekt, for å få innsikt i korleis ein kan dyrke avokado i norske veksthus. Først måtte me handtere tre som gjerne blir seks meter høge, inne i eit tre meter høgt veksthus. Deretter måtte me få trea til å bløme, og blomane til å bli pollinert og setje frukt. Me hadde eigentleg ikkje venta å kunne hauste noko.
Gleda var derfor stor då Palma kunne plukke dei to første norske avokadoane. Etter plukking må frukta kvile i ei veke for å modne ferdig. Så kjem dommens time – det er tid for å skjære avokadoen i to. Korleis ser han ut inni? Og smakar han godt?
– Avokadoane hadde veldig god kvalitet! fortel Palma begeistra.
– Me var 26 tilsette som delte dei to avokadoane mellom oss, og dei scora høgt både på smak og konsistens.
Innovativ veksthusteknologi og restvarme
No ser Palma framover, mot korleis ein kan lykkast med avokadoproduksjon i Noreg.
– I prinsippet kan me dyrke kva som helst i veksthus i Noreg. Utfordringa er å gjere produksjonen økonomisk lønsam.
Ho tek derfor prosjektet vidare inn i dei mest moderne veksthusa på NBIO Særheim, der ho kan kontrollere alle faktorar som påverkar produksjonen.
– Me skal til å undersøke kor mykje energi som går med til oppvarming, kor mykje lys plantene treng, kor mykje manuelt arbeid som går med. Dette er viktige faktorar for å vurdere om produksjonen kan bli lønsam.
Eit viktig innsatsmiddel for avokadoproduksjon er varme. På Særheim blir varmt vatn leidd gjennom røyr for å varme opp veksthusa. Vatnet blir varma med elektrisitet, men Palma rettar blikket mot andre oppvarmingsmetoder.
– I Noreg har me mykje industri og datasenter som generer restvarme. Me vil undersøke korleis me kan bruke denne varmen for å dyrke varmeelskande planter, og for å utvide vekstsesongen.
Palma ser lyst på framtida for norsk frukt- og grøntproduksjon, og har allereie starta med dyrking av pasjonsfrukt i veksthus.
– Etter å ha klart å dyrke avokado, trur eg pasjonsfrukt blir mykje lettare, smiler ho.
Nøkkelord
Kontakter
Carolina Falcato Fialho PalmaNIBIO / Divisjon for matproduksjon og samfunn
Tel:(+47) 411 99 521carolina.palma@nibio.noBilder





Lenker
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO
Potetens framtid sikres på Ås – lansering av nasjonal klonbank29.10.2025 09:09:27 CET | Pressemelding
5. november 2025 åpner NIBIO på Ås en nasjonal klonbank for 160 unike potetsorter. Levende plantemateriale blir bevart, renset og gjort tilgjengelig – til nytte for forskning, foredling og bønder. Bevaring av genetiske ressurser har stor betydning for norsk matsikkerhet.
Funfacts om jordbruket i DIN kommune: Finnmark29.9.2025 15:11:14 CEST | Pressemelding
Dersom man ikke kan skryte av å være størst, kan man skryte av at man er best på å være minst. I Finnmark foregår verdens nordligste matproduksjon i fylket med minst jordbruksareal. Bortsett fra Oslo, er Finnmark det eneste fylket som har mindre enn 200 000 dekar jordbruksareal, nærmere bestemt 146 457 dekar.
Funfacts om jordbruket i DIN kommune: Troms29.9.2025 14:47:46 CEST | Pressemelding
Troms har mer jordbruksareal enn både Telemark, Agder og Finnmark og er dermed Norges fjerde minste jordbruksfylke. Her foregår verdens nordligste jordbruk. Utfordringene viser seg blant annet i at 37 % av jordbruksarealet kan være ute av drift. Troms har 757 jordbruksforetak og et gjennomsnittsbruk er på 500 dekar. Selv om fylket i all hovedsak produserer gras til drøvtyggere, er det også områder som har spesialisert seg på grønnsaker og potet av høy kvalitet. Noen kommuner utpeker seg spesielt.
Funfacts om jordbruket i DIN kommune: Nordland26.9.2025 13:53:52 CEST | Pressemelding
Nordland har litt over 1700 jordbruksbedrifter. I snitt er et Nordlandsbruk på 430 dekar. Nordland har omtrent like mye jordbruksareal som Østfold, om lag 750 000 dekar. En viktig forskjell er at over 27 % av jordbruksarealet i Nordland kan være ute av drift mens det gjelder bare 5 % i Østfold. Likevel har Nordland flere aktive jordbrukskommuner. En av dem er Vestvågøy.
Funfacts om jordbruket i DIN kommune – Telemark25.9.2025 20:24:34 CEST | Pressemelding
Visste du at Telemark er det eneste fylket i Sør-Norge med mindre enn 200 000 innbyggere. Fylket har også minst jordbruksareal av alle fylkene sør for Nordland. Bare 1,9 % av arealet i fylket blir brukt til matproduksjon. Men det er to kommuner i fylket som når høyt opp i den norske jordbruksstatistikken:
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom