Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO

Har dyrka Noregs første avokado

Del

Avokadoen er vanlegvis forbunde med eit varmt, subtropisk klima. No har forskarar ved NIBIO Særheim klart å dyrke avokado også her i landet.

En person holder en delt avokado med stein.
Den norskdyrka avokadoen hadde både god konsistens og god smak. Foto: NIBIO

Nordmenn et i snitt 2,6 kg avokado i året. Fram til no har alle vore importerte,mellom anna fordi det er for kaldt i Noreg for å dyrke avokado. No har ein ung forskar frå NIBIO Særheim teke eit viktig steg mot å endre på dette. Ho har, så vidt me veit, dyrka Noregs første avokado.

Ei smakfull overrasking

Carolina Falcato Fialho Palma har ein lidenskap for eksotisk frukt. I jobben som forskar i NIBIO har ho fått høve til å eksperimentere med dyrking i veksthus.

– Me prøvde oss på avokadotre som eit pilotprosjekt, for å få innsikt i korleis ein kan dyrke avokado i norske veksthus. Først måtte me handtere tre som gjerne blir seks meter høge, inne i eit tre meter høgt veksthus. Deretter måtte me få trea til å bløme, og blomane til å bli pollinert og setje frukt. Me hadde eigentleg ikkje venta å kunne hauste noko.

Gleda var derfor stor då Palma kunne plukke dei to første norske avokadoane. Etter plukking må frukta kvile i ei veke for å modne ferdig. Så kjem dommens time – det er tid for å skjære avokadoen i to. Korleis ser han ut inni? Og smakar han godt?

– Avokadoane hadde veldig god kvalitet! fortel Palma begeistra.

– Me var 26 tilsette som delte dei to avokadoane mellom oss, og dei scora høgt både på smak og konsistens.

Innovativ veksthusteknologi og restvarme

No ser Palma framover, mot korleis ein kan lykkast med avokadoproduksjon i Noreg.

– I prinsippet kan me dyrke kva som helst i veksthus i Noreg. Utfordringa er å gjere produksjonen økonomisk lønsam.

Ho tek derfor prosjektet vidare inn i dei mest moderne veksthusa på NBIO Særheim, der ho kan kontrollere alle faktorar som påverkar produksjonen.

– Me skal til å undersøke kor mykje energi som går med til oppvarming, kor mykje lys plantene treng, kor mykje manuelt arbeid som går med. Dette er viktige faktorar for å vurdere om produksjonen kan bli lønsam.

Eit viktig innsatsmiddel for avokadoproduksjon er varme. På Særheim blir varmt vatn leidd gjennom røyr for å varme opp veksthusa. Vatnet blir varma med elektrisitet, men Palma rettar blikket mot andre oppvarmingsmetoder.

– I Noreg har me mykje industri og datasenter som generer restvarme. Me vil undersøke korleis me kan bruke denne varmen for å dyrke varmeelskande planter, og for å utvide vekstsesongen. 

Palma ser lyst på framtida for norsk frukt- og grøntproduksjon, og har allereie starta med dyrking av pasjonsfrukt i veksthus.

– Etter å ha klart å dyrke avokado, trur eg pasjonsfrukt blir mykje lettare, smiler ho.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En person holder en delt avokado med stein.
Den norskdyrka avokadoen hadde både god konsistens og god smak.
Foto: NIBIO
Last ned bilde
Nærbilde av en norsk avokado med mørkegrønn, ruglete skall.
Nordmenn et i snitt 2,6 kg avokado i året. No har 26 tilsette i NIBIO Særheim fått smake på to norske avokadoar.
Foto: NIBIO
Last ned bilde
En person i hvit labfrakk står blant avokadoplanter i et veksthus.
Carolina Palma ved NIBIO Særheim har dyrka Noregs første avokado i veksthus.
Foto: Silje Kvist Simonsen
Last ned bilde
En hånd holder en stor avokado.
– Avokadoane hadde veldig god kvalitet! fortel Palma begeistra.
Foto: NIBIO
Last ned bilde
Kvinne i en labfrakk står i et drivhus og holder en avokado.
Carolina Palma var overraska over at forsøket med avokadotre faktisk bar frukt.
Foto: NIBIO
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO

Funfacts om jordbruket i DIN kommune: Troms29.9.2025 14:47:46 CEST | Pressemelding

Troms har mer jordbruksareal enn både Telemark, Agder og Finnmark og er dermed Norges fjerde minste jordbruksfylke. Her foregår verdens nordligste jordbruk. Utfordringene viser seg blant annet i at 37 % av jordbruksarealet kan være ute av drift. Troms har 757 jordbruksforetak og et gjennomsnittsbruk er på 500 dekar. Selv om fylket i all hovedsak produserer gras til drøvtyggere, er det også områder som har spesialisert seg på grønnsaker og potet av høy kvalitet. Noen kommuner utpeker seg spesielt.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye