Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.

– 39 prosent av dem som bare spiser én porsjon grønnsaker daglig eller mindre, mener likevel at de får i seg nok, og ser ikke behovet for å spise mer, forteller analysesjef Tore Angelsen fra OFG.
De som spiser minst, har mest å vinne
Anbefalingen fra helsemyndighetene er minst fem, og helst åtte porsjoner frukt og grønt daglig. Likevel spiser 1 av 4 kun én porsjon eller mindre om dagen.
– Nettopp de som spiser minst, har mest å vinne på å øke inntaket. Å spise i tråd med kostrådene reduserer risikoen for flere typer kreft og for hjerte- og karsykdommer. I tillegg gir frukt og grønnsaker fiber som metter godt, gir langvarig energi og tilfører viktige vitaminer og mineraler, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG.
Hun understreker at et høyere inntak også gagner samfunnet:
– Beregninger viser at Norge kunne spart 250–300 milliarder kroner årlig dersom alle fulgte kostrådene.
Manglende vane og inspirasjon - større barriere enn pris
Ifølge Angelsen viser årets undersøkelse at tidspress, manglende vane, smakspreferanser og lav metthetsfølelse pekes ut som de største barrierene for å spise mer grønnsaker – særlig blant dem som spiser minst fra før. Undersøkelsen viste også at pris i liten grad påvirker hvor mye grønnsaker eller salat folk spiser.
Sagen mener dette tyder på at mange som spiser lite, mangler både kunnskap om tilberedning og erfaringer som gjør grønnsaker mer fristende i hverdagen.
– De som spiser mye grønnsaker, syns det metter godt – og de opplever heller ikke at det er tidkrevende. Vi må fortsette å inspirere med fristende retter og vise hvor enkelt, godt og mettende det faktisk er, sier hun.
Et felles grønt løft
Gjennom initiativet Grøntløftet samarbeider produsenter, leverandører, handel og offentlig sektor for å få flere til å spise mer frukt og grønt. Under fagdagen i Bjørvika ble det også diskutert hvordan offentlige innkjøp kan bidra til å fremme grønne valg.
– Vi ser mye positiv utvikling og stort engasjement i hele verdikjeden. Skal vi lykkes, må alle fortsette å dra i samme retning. Et felles grønt løft er avgjørende for å få nordmenn til å spise mer frukt og grønt, avslutter Sagen.
Flere funn fra forbruksundersøkelsen
-
Barn spiser mer enn voksne: I snitt 3,5 porsjoner frukt og grønt hver dag.
-
Barn fra 14-17 år har lavere forbruk enn barn fra 2 til 13 år.
-
Pris er ikke den største barrieren: Selv om økonomi fortsatt påvirker hverdagen, viser undersøkelsen at pris ikke er avgjørende når folk velger frukt og grønt.
-
Kvalitet teller mest: Utseende, smak og konsistens veier tyngst når nordmenn handler frukt og grønnsaker. Mange er også villige til å betale mer for god kvalitet.
-
Norsk opprinnelse verdsettes: Flere foretrekker norske produkter, selv om nivået har sunket noe siden pandemien, da kortreist mat fikk et ekstra løft.
-
Positive holdninger: Til tross for utfordringene viser tallene at flere enn tidligere ønsker å spise mer frukt og grønt – og mange ser verdien av et grønnere kosthold både for helse og miljø.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenErnæringsrådgiver
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noTore AngelsenAnalysesjef og prosjektleder Skolefrukt
Tel:477 51 787tore.angelsen@frukt.noOm oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom