BlueFusion skal drifte sju forskningstillatelser på Havbruk i nord
Havbruksstasjonen i Tromsø har fått sju nye forskningstillatelser for havbruk i nord, og i dag signerte de driftsavtale med BlueFusion AS.

Forskning er en avgjørende innsatsfaktor for oppdrettsnæringa i Nord-Norge, og med disse forskningstillatelsene blir det mulig å øke forskningsinnsatsen på blant annet fiskevelferd, lakselus, fôr, teknologi og miljøpåvirkning. Her kan forskninga gjøres under de samme forholdene som den kommersielle produksjonen, og det er en forutsetning for vellykket videre vekst i havbruksnæringen i Nord-Norge.
Det er en omfattende oppgave å drifte sju forskningstillatelser, og Havbruksstasjonen har lagt driftsoppgaven ut på anbud og gjennomført en grundig anskaffelsesprosess.
Det er selskapet BlueFusion som har fått oppdraget. I dag signerte de kontrakten med Havbruksstasjonen i Tromsø.
BlueFusion
BlueFusion AS er et partnerskap mellom Salaks og Kleiva fiskefarm. Begge er nordnorske, familieeide havbruksselskap. De er lokalisert i henholdsvis Salangen og Ibestad.
Karl Erik Bekkeli (Salaks) og Marius Arvesen (Kleiva fiskefarm) signerte avtalen på vegne av BlueFusion AS:
-- Dette er en unik mulighet for oss til å bidra til forskning, kunnskapsutvikling og innovasjon. Vi er ydmyke, stolte og glade for tilliten, og vi ser fram til å forvalte dette ansvaret sammen med Havbruksstasjonen, sa Bekkeli og Arvesen da de signerte avtalen.
Betydning for forskningen
For Havbruksstasjonen i Tromsø var det daglig leder Rita Sæther som signerte avtalen.
-- Med dette partnerskapet får vi tilgang til kommersielle lokaliteter, merder og solid operativ erfaring. Vi er rustet til å bidra med enda mer kunnskap om havbruk, til beste for næringa og samfunnet, sier Sæther.
Det er fagmiljøene ved UiT og Nofima som står for forskningsaktiviteten i Havbruksstasjonen. De to forskningsinstitusjonene omtaler avtalen som en mulighet til å ta forskningen ut i realistiske og relevante miljø, der kommersiell produksjon skjer, og dermed adressere problemstillinger som er relevante for næringa, der den er.
-- Forskningen blir mer relevant og overføringsverdien til næringen enda større, sa rektor ved UIT, Dag Rune Olsen, og administrerende direktør i Nofima, Bente Torstensen, da avtalen ble signert.
Avtalens omfang
Avtalen handler om drift av sju forskningstillatelser med en varighet på 15 år og et omfang på 5460 tonn biomasse.
Kontaktpersoner:
Rita Sæther, Havbruksstasjonen i Tromsø, 982 02 520
Karl Erik Bekkeli, karl.erik@salaks.as
Marius Arvesen, Marius@arvesen.com
Nøkkelord
Kontakter
Asbjørn BartnesKommunikasjonsdirektørKommunikasjonsavdelingen
Jeg er leder for Nofimas kommunikasjonsavdeling. Vi bidrar til at forskninga i Nofima blir kjent og tatt i bruk. Det gjør vi blant annet gjennom nettsider, sosiale medier, media og deltakelse på relevante arenaer.
Jeg er cand.philol. i språkvitenskap fra UiT med videreutdanning i organisasjon og ledelse og PR-ledelse og strategisk kommunikasjon fra BI. Jeg har erfaring som kommunikasjonsleder fra UiT, Troms politidistrikt og Tromsø kommune.
Bilder

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Møt selskapet som skal drifte sju forskningstillatelser på havbruk i nord14.10.2025 15:32:21 CEST | Presseinvitasjon
Havbruksstasjonen i Tromsø har fått sju nye forskningstillatelser for havbruk i nord.
Kristin Hollung blir ny divisjonsdirektør i Nofima10.10.2025 09:41:51 CEST | Pressemelding
Kristin Hollung (59) har takket ja til stillingen som divisjonsdirektør for divisjon Mat i Nofima. Hun kommer fra stillingen som forskningssjef for avdeling Mat og Helse i samme institutt og har vært konstituert divisjonsdirektør siden 1. april 2025.
Frosne bær: Slik bevarer du næringsstoffene10.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Har du frosne bær i fryseren og lurer på hva du kan gjøre for å bevare smaken, fargen, fastheten og næringsstoffene best mulig? Nofimas fagfolk har svarene på hva som skjer når du tiner bær og hvordan du bør tilberede dem.
Innmat fra hvitfisk kan gi Norge mer mat, mindre avfall og nye arbeidsplasser3.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norge er blant verdens beste på å utnytte restråstoff fra fiskeindustrien. Men det er fortsatt fullt mulig å gjøre mer - spesielt når det gjelder hvitfisk som torsk og hyse.
Omega-3 and zinc: A powerful duo in salmon feed1.10.2025 10:17:44 CEST | Press release
It has now been documented that the interplay between nutrients in feed is crucial for salmon to achieve optimal growth, robust health, and high fillet quality. Here is how it works.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom