Opplysningskontoret for frukt og grønt

Gresskar - mer enn skumle lykter

Del

Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.

Halvparten av Halloweengresskaret havner i søpla. – Synd, sier ernæringsrådgiver, for innmaten kan brukes akkurat som hokkaidogresskar.
Halvparten av Halloweengresskaret havner i søpla. – Synd, sier ernæringsrådgiver, for innmaten kan brukes akkurat som hokkaidogresskar. Opplysningskontoret for frukt og grønt/frukt.no

– Mange ser på gresskaret som pynt, ikke som mat. Det er synd, for gresskar er både smakfullt, næringsrikt og enkelt å bruke, sier Sagen. 

Mange kjøper – få bruker innmaten 

En undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i november 2023 viser at nesten tre av ti familier med barn mellom 6 og 15 år kjøper gresskar til Halloween, men bare halvparten bruker innmaten til matlaging. 

Tradisjonen med utskårne Halloween-gresskar er fortsatt ganske nytt i Norge. Kun 14 % av barnefamiliene kjøpte gresskar og lagde lykt i 2019, mens det var 27 % i 2023  

– Så det er kanskje ikke så rart at det tar litt tid før vi lærer oss å bruke hele gresskaret – også innmaten, sier hun. 

2800 tonn gresskar – mest norsk 

I fjor ble det solgt rundt 2800 tonn gresskar, hvorav rundt 1800 tonn var norskprodusert. Dette inkluderer både Halloween-gresskar og matgresskar. I Norge er det matgresskarene “Hokkaido-gresskar” og “spaghettigresskar” som det dyrkes mest av. 

Hokkaido-gresskaret er tilgjengelig allerede fra tidlig høst, og er et sesongprodukt som passer like godt til middag som dessert. 

– Hokkaido-gresskaret er en kulinarisk favoritt med mild, nøtteaktig smak og dyp oransje farge. Den sterke oransje fargen vitner om et høyt innhold av betakaroten, som kan omdannes til vitamin A i kroppen- som er viktig for hud, hår og syn. I tillegg er gresskar fiberrikt, som gjør at det metter godt.   

Mange oppskrifter bruker Hokkaido-gresskar, men du kan fint bruke innmaten fra Halloween-gresskaret på samme måte, sier Sagen. 

Spaghettigresskar har en spaghettilignende struktur og noen bruker det som alternativ til pasta. 

– Men det blir nok ikke helt det samme, så ikke forvent pasta av gresskar. Jeg liker best å dele spaghettigresskaret i to, toppe det med grønnsaker og ost, og gratinere det i ovnen. 

Disse skal du ikke spise 

Du får også kjøpt dekorative og fine pyntegresskar i hageforretninger og blomsterbutikker. 

–Og som navnet tilsier, dette er pynt, ikke mat. De skal ikke spises.  

Slik bruker du både Halloween-gresskar og Hokkaido-gresskar 

  • Lag gresskarsuppe eller mos – gir kremet konsistens og naturlig sødme. 

  • Bak med gresskar – gjør brød, muffins og scones saftigere. Kok gresskar i terninger og mos det før bruk. 

  • Rist frøene i ovnen– perfekt som snacks eller topping. 

  • Frys ned rester – ferdig kokt eller most gresskar kan brukes senere i supper eller bakst. 

– En av mine favoritter er peanøttgryte med Hokkaido-gresskar og kylling. Det er høst på sitt beste – mettende, fargerikt og fullt av næring, avslutter Sagen. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

På bildet ser du halloweengresskar, buternutgresskar, hokkaidogresskar, spaghettigresskar og flere små pyntegresskar. Pyntegresskar skal ikke spises.
På bildet ser du halloweengresskar, buternutgresskar, hokkaidogresskar, spaghettigresskar og flere små pyntegresskar. Pyntegresskar skal ikke spises.
Opplysningskontoret for frukt og grønt/frukt.no
Last ned bilde
Hasselback gresskar av butrenutgresskar. Oppskrift får du på frukt.no.
Hasselback gresskar av butrenutgresskar. Oppskrift får du på frukt.no.
Opplysningskontoret for frukt og grønt /frukt.no
Last ned bilde
Gratinert spaghettigresskar - oppskrift på frukt.no
Gratinert spaghettigresskar - oppskrift på frukt.no
Opplysningskontret for frukt og grønt /frukt.no
Last ned bilde
Lykt av Halloweengresskar
Lykt av Halloweengresskar
Opplysningskontoret for frukt og grønt /frukt.no
Last ned bilde
Hokkaidogresskar
Hokkaidogresskar
Opplysningskontoret for frukt og grønt/ frukt.no
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye