Opplysningskontoret for frukt og grønt

Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus

Del

Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Matfaglig rådgiver Torjus Lunder Bredvold fra OFG tørr å utfordre tradisjonsmaten med stor suksess. Få tips til hva du kan lage på fårikåldagen, epledagen og potetdagen!
Matfaglig rådgiver Torjus Lunder Bredvold fra OFG tørr å utfordre tradisjonsmaten med stor suksess. Få tips til hva du kan lage på fårikåldagen, epledagen og potetdagen! Opplysningskontoret for frukt og grønt/frukt.no

Dristet seg til å lage ny vri på fårikålen med stor suksess 

– For mange er det utenkelig å lage fårikål med noe annet enn kål og lam, men vi har faktisk hatt stor suksess med en liten vri, der både kålrot og soyasaus ble lagt til i oppskriften, sier Bredvold som innrømmer at det er litt dristig å utfordre nasjonalretten.  

Oppskriften på krydret fårikål med eplejuice og soyasaus engasjerte nordmenn stort i fjor. Oppskriftsfilmen hadde over 1,4 millioner visninger på tvers av OFGs sosiale medier kanaler og hele 17 000 lagringer.  

God grunn for å feire norske epler i år - rekordår 

Siste tirsdagen i september – altså den 30. september er den norske epledagen, en tradisjon som ble opprettet av OFG for over 35 år siden. Og i år er det god grunn for å feire norske epler.  

Det ser ut til å bli rekordår for norske epler, med hele 12 000 tonn. Og med ny lagringsteknologi kan vi forvente å ha godt med norske epler til langt over nyttår, så spis dem både som dem er, send med i matpakken og topp havregrøten.  

– Vi har en oppskrift vi kaller verdens enkleste eplekake der du rett og slett høvler over eplene med en mandolin eller ostehøvel, og blander med en enkel røre. Og denne oppskriften har garantert langt mer epler enn du har prøvd før, skikkelig saftig! Dette har blitt en av våre mest brukte oppskrifter, forteller Bredvold.  

Poteten har blitt trendy igjen 

I Norge er vi heldige som kan spise norske poteter stort sett hele året. Likevel ser vi at potetforbruket over tid har gått ned, og slik kan vi ikke ha det. Vi må vise at potet kan brukes i spennende retter, som også appellerer til de som er yngre. Bredvold mener det er fullt mulig, og forteller at potetoppskriftene som deles på OFGs sosiale medier kanaler faktisk er blant oppskriftene som gjør det aller best.  

Nordmenn spiser rundt 17 kilo potet hver i året, og vi kan med fordel spise mye mer. Vi ser en positiv trend rundt holdningene til potet. Flere og flere er positive til poteten som råvare og vi kan med trygghet si at den negative lavkarbotrenden er over. Det er mindre fokus på karbohydrater og mer fokus på rene råvarer.  

Oppskrifter som har tatt helt av på sosiale medier er denne middagspaien med potetbunn, crispy italiensk potetflatbrød og klassikeren hasselbackpotet.

–Så det er absolutt mulig å gjøre poteten trendy igjen, avslutter Bredvold.  

Les tidligere pressmelding her: Folket har talt – potet er sunnere enn ris og pasta. 

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye