Mattilsynet styrker overvåkingen av tuberkulose hos storfe
Norge regnes i dag som fritt for storfetuberkulose (bovin tuberkulose). For å sikre at vi fortsetter å være det, utvider Mattilsynet det nasjonale overvåkings- og kontrollprogrammet for storfetuberkulose.

Storfetuberkulose er en alvorlig dyresykdom, som også i sjeldne tilfeller kan smitte mennesker. Sykdommen ble sist påvist i Norge i 2022, men smittekilden ble aldri funnet. Vi trenger derfor mer kunnskap for å hindre at smitte sprer seg ubemerket.
Viktig for å sikre eksport og god dyrehelse
Utvidelsen av overvåkingsprogrammet er et forebyggende tiltak for å sikre at Norge fortsatt kan opprettholde sin status som fri for bovin tuberkulose, i henhold til EU-regelverket.
– Sykdommen er heldigvis sjelden i Norge. Det er likevel svært viktig å hindre at den etablerer seg i husdyrpopulasjonen. Fristatusen vår har stor betydning for blant annet norsk eksport av meieriprodukter og kjøtt, tillit til norske matvarer og god dyrehelse og folkehelse, sier administrerende direktør i Mattilsynet Ingunn Midttun Godal.
Flere land i Europa har hatt store utbrudd av tuberkulose hos storfe, og enkeltbønder har hatt store tap.
– Mer kunnskap om smittesituasjonen i Norge vil gjøre oss bedre i stand til å beskytte dyrehelsen, mattryggheten og markedsadgang, sier Godal.
Overvåking med tuberkulintesting er det beste verktøyet vi har for å sikre tidlig oppdagelse og hindre spredning.
Risikobasert utvalg
Tidligere har overvåkingen vært basert på undersøkelser i kjøttkontrollen på slakteriene. Det utvidede programmet innebærer systematisk tuberkulintesting i utvalgte storfebesetninger i deler av landet. Først og fremst er det anlegg i Rogaland, Agder og Vestland som skal testes. Dette har sammenheng med hvor smitten ble funnet i 2022. Også enkelte anlegg i andre deler av landet vil bli valgt ut.
– I anleggene som er plukket ut, skal alle storfe over seks uker testes. Utvalgte anlegg vil få informasjon i god tid før testingen skal gjennomføres. Gode forberedelser i anleggene det gjelder er viktig for en god og effektiv gjennomføring, sier Godal.
I første omgang vil rundt 150 besetninger bli testet, og oppstarten er i oktober 2025. Hvor lenge programmet skal pågå, avhenger av hva som blir funnet.
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Lite rester av plantevernmidler i norskprodusert mat15.12.2025 09:51:45 CET | Pressemelding
Mattilsynets kontrollprogram for plantevernmidler i næringsmidler i 2024, viser at norske matvarer har betydelig færre rester av plantevernmidler enn importerte produkter. Resultatene viser også at nivåene generelt er lave, og svært sjelden utgjør en akutt helsefare for forbrukere. Likevel er det en økning i antall funn sammenlignet med tidligere år.
Mattilsynet lanserer ny statistikkside for slaktet laksefisk14.12.2025 13:20:30 CET | Pressemelding
Mattilsynet lanserer en ny statistikkside som gir oversikt over data for slaktet oppdrettet laksefisk i Norge, helt tilbake til 2018. - Statistikksiden skal bidra til mer åpenhet, gi bedre innsikt og skape et felles faktagrunnlag for næringen, forvaltningen, forskningen, media og samfunnet.
Grønnsaker gir viktige næringsstoffer og lite uønskede stoffer5.12.2025 09:24:08 CET | Pressemelding
Mattilsynet har analysert åtte typiske grønnsaker i norsk kosthold – sellerirot, kålrot, agurk, rødkål, stangselleri, purreløk, isbergsalat og spinat. Resultatene viser at grønnsakene inneholder svært lave nivåer av uønskede stoffer og er gode kilder til viktige næringsstoffer
Helgeland er friskmeldt for PD3.12.2025 12:45:13 CET | Pressemelding
Etter solid innsats fra næringen og fiskehelsetjenestene er Helgeland nå fri for PD (pankreassykdom), og Mattilsynet har opphevet restriksjonssonen. Dette viser at strenge tiltak er nødvendige for å bekjempe smitte, og at samarbeid gir resultater.
16-års aldersgrense for kjøp av energidrikk fra 1. januar1.12.2025 08:15:05 CET | Pressemelding
Fra 1. januar 2026 blir det forbudt å selge energidrikk til barn under 16 år. Aldersgrensen skal beskytte barn mot negative helsekonsekvenser ved inntak av energidrikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom