Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).

Veksten er særlig sterk for helmelk og lettmelk 1,0 % fett, som har økt med henholdsvis 29 og 25 prosent. Totalt utgjør økologisk melk nå 7 prosent av all hvit søtmelk som selges, opp fra 6 prosent året før.
– Vi er glade for at folk drikker melk – enten det er økologisk eller konvensjonelt. Det viktigste er at melk fortsatt står sterkt hos norske forbrukere, sier Ida Berg Hauge, direktør i MELK.
Hun peker på at økningen i økologisk trolig henger sammen med en bredere naturlighetstrend:
– Vi antar at veksten henger sammen med at mange i dag ønsker mat og drikke de oppfatter som rene, naturlige og trygge. Noen forbinder økologisk melk med en ekstra følelse av «naturlighet», og enkelte opplever også smaken som fyldigere – særlig i helmelk.
– Samtidig er det viktig å understreke at all melk i Norge har svært høy kvalitet og er lite bearbeidet. At forbrukerne kan velge mellom ulike typer melk er en styrke – valgmuligheter gir frihet og bidrar til at flere finner den melken de liker best, sier Berg Hauge.
Til tross for markant vekst er økologisk melk fortsatt en nisje i markedet. Den konvensjonelle melken dominerer, og har vært stabil over tid.
Fakta (1. halvår 2025 vs. 1. halvår 2024):
Totalt volum økologisk hvit søtmelk: +20,3 %
Økologisk helmelk: +28,5 %
Økologisk lettmelk 1,0 %: +25 %
Økologisk lettmelk 0,5 %: +0,9 %
Økologisk skummet melk: +7,4 %
Markedsandel: 7,0 % (opp fra 6,0 %)
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noStine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noOm Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
Kvarg vokser 59 % i Q3 – i takt med sterk proteintrend26.11.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Kvarg har gått fra å ligge litt under radaren til å bli en av de tydeligste driverne i ferskostkategorien. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget økte nesten 60 % i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
Melk i medvind – alle kategorier peker oppover13.11.2025 07:07:00 CET | Pressemelding
Melkesalget økte i tredje kvartal, og alle meierikategorier gikk opp sammenlignet med samme kvartal i 2024. Flere velger igjen melk, og interessen for naturlige og proteinrike produkter holder seg sterk.
Grøtens dag 23. oktober: Unge kvinner spiser mest havregrøt22.10.2025 08:03:38 CEST | Pressemelding
Torsdag 23. oktober markeres Grøtens dag, og havregrøt fortsetter å være nordmenns klare grøtfavoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom