Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår

Del

Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).

Flere nordmenn velger økologisk melk – særlig helmelk og lettmelk 1,0 %.
Flere nordmenn velger økologisk melk – særlig helmelk og lettmelk 1,0 %.

Veksten er særlig sterk for helmelk og lettmelk 1,0 % fett, som har økt med henholdsvis 29 og 25 prosent. Totalt utgjør økologisk melk nå 7 prosent av all hvit søtmelk som selges, opp fra 6 prosent året før.

– Vi er glade for at folk drikker melk – enten det er økologisk eller konvensjonelt. Det viktigste er at melk fortsatt står sterkt hos norske forbrukere, sier Ida Berg Hauge, direktør i MELK.

Hun peker på at økningen i økologisk trolig henger sammen med en bredere naturlighetstrend:
– Vi antar at veksten henger sammen med at mange i dag ønsker mat og drikke de oppfatter som rene, naturlige og trygge. Noen forbinder økologisk melk med en ekstra følelse av «naturlighet», og enkelte opplever også smaken som fyldigere – særlig i helmelk.

– Samtidig er det viktig å understreke at all melk i Norge har svært høy kvalitet og er lite bearbeidet. At forbrukerne kan velge mellom ulike typer melk er en styrke – valgmuligheter gir frihet og bidrar til at flere finner den melken de liker best, sier Berg Hauge.

Til tross for markant vekst er økologisk melk fortsatt en nisje i markedet. Den konvensjonelle melken dominerer, og har vært stabil over tid.

Fakta (1. halvår 2025 vs. 1. halvår 2024):

Totalt volum økologisk hvit søtmelk: +20,3 %

Økologisk helmelk: +28,5 %

Økologisk lettmelk 1,0 %: +25 %

Økologisk lettmelk 0,5 %: +0,9 %

Økologisk skummet melk: +7,4 %

Markedsandel: 7,0 % (opp fra 6,0 %)

Nøkkelord

Kontakter

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye