Stiftelsen Norsk Mat

Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet

Del

– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival. 

Tildeling av Spesialitet til Skarbø gard og Juviksild under åpningen av Bergen Matfestival
Tildeling av Spesialitet til Skarbø gard og Juviksild under åpningen av Bergen Matfestival Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Mangfold i livet og i landbruket

- Hos Skarbø Gard dyrkes og foredles epler med stor respekt for både råvaren og naturen. Her får vi smaker som er ekte, ærlige og fulle av karakter – og som speiler både Sunnmørsk klima og solid håndverk, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen. 

Hele fem eplemoster fra Skarbø Gard ble tildelt Spesialitetsmerket – hver med sin egen eplesort og personlighet: Raud Aroma, Gravenstein, Bramley Blend, Rosette og Filippa. 

- Eplesorter har ulike kvaliteter på samme måte som vindruer har ulike kvaliteter. Vi lar de ulike sortene skinne! Mangfold er viktig i livet og i landbruket, sa den stolte eplemost- og siderprodusenten Kristine Skarbø etter tildelingen. 

Den norske siderrevolusjonen

Skarbø Gard er også en del av den norske siderrevolusjonen, og mottok Spesialitetsmerket for Sider Fryd som utmerker seg med flott råvarepreg og god balanse – et produkt i særklasse i sin kategori i følge den drikkefaglig sterke juryen i Norges Beste Drikke som stod for bedømmingen. 

Spesialitet

Spesialitet er merkeordningen som viser vei til det beste av lokalmat og -drikke i Norge. En uavhengig fagjury med høy mat- og drikkefaglig kompetanse bestemmer hvilke produkter som slipper gjennom nåløyet. 

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@norskmat.no

Bilder

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen overrekker diplom til Skarbø Gard under tildeling av Spesialitet på Bergen matfestival.
Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen overrekker diplom til Skarbø Gard under tildeling av Spesialitet på Bergen matfestival.
Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Last ned bilde

Om oss

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye