Norsk Kylling

Styrker matberedskapen - utvider med to nye rugeeggfjøs

Del

Norsk Kylling AS er i vekst og har signert to nye avtaler med bønder som skal starte opp med rugeeggproduksjon. Avtalene går til bønder i Snåsa og Verdal i Trøndelag og vil bidra til en vekst på ca. 2,3 millioner slaktekyllinger i året.

Rugeegg-produksjon er et avgjørende ledd i norsk kyllingproduksjon og dermed også i norsk matberedskap. Her produseres eggene som skal klekkes til kyllinger – den som norske forbrukere finner i butikkhyllene. F.v. produksjonsleder Tove Elin Sande og direktør for produksjon og dyrevelferd, Tor Inge Lien. Foto: Ellen Fossbakk
Rugeegg-produksjon er et avgjørende ledd i norsk kyllingproduksjon og dermed også i norsk matberedskap. Her produseres eggene som skal klekkes til kyllinger – den som norske forbrukere finner i butikkhyllene. F.v. produksjonsleder Tove Elin Sande og direktør for produksjon og dyrevelferd, Tor Inge Lien. Foto: Ellen Fossbakk

–Med den store etterspørselen vi har etter kylling med bedre dyrevelferd, er disse avtalene en viktig milepæl for oss. Det å få to nye bønder til å starte opp med rugeeggproduksjon er også viktig for å styrke norsk matsikkerhet og beredskap, sier Tor Inge Lien, direktør for produksjon og dyrevelferd i Norsk Kylling. 

Rugeegg-produksjon er et avgjørende ledd i norsk kyllingproduksjon og dermed også i norsk matberedskap. Her produseres eggene som skal klekkes til kyllinger – den som norske forbrukere finner i butikkhyllene.

Store investeringer i Snåsa og Verdal
På Snåsa bygger Tom Erik Saur et helt nytt rugeeggfjøs med kapasitet for 7 500 høner, klart til oppstart i februar 2026. Sammen med familien skal han drive med rugeeggproduksjon på heltid. Investeringen i nytt fjøs ligger på mellom 16 og 17 millioner kroner.  –Dette er en stor satsing for meg og familien, og vi har tro på at rugeeggproduksjon er en trygg og langsiktig investering for oss her på gården. Vi gleder oss til å komme i gang, sier Saur.

I Verdal bygger Ståle Rotmo Innhaug om et eksisterende slaktekyllingfjøs til rugeeggproduksjon med plass til 7 500 høner. Her skal de teste ut en ny produksjonsmetode for rugeegg, som heter Aviar, der eggene legges i reir på flere høydenivå, tilsvarende som hos konsumegghøner. Produksjonen starter i mai 2026. – Jeg ser fram til å ta i bruk Aviar-systemet. Det gir en god utnyttelse av huset, og kan være et godt tiltak for å forbedre dyrevelferden. Jeg synes det er spennende å være med på å utvikle en ny måte å drive rugeeggproduksjon på, sier Innhaug.

Spesialisert heltidsjobb med høye kompetansekrav
Egen rugeegg-produksjon er en forutsetning for å produsere slaktekylling i Norge.  Produksjonen er krevende, stiller høye kompetansekrav og krever fulltidsinnsats fra bonden og støtteapparatet han eller hun leier inn lokalt. 

–For norsk matsikkerhet og beredskap er det helt avgjørende at vi lykkes med å rekruttere og beholde bønder i rugeeggproduksjon. Det er et spesialisert fagfelt som krever både erfaring, kompetanse og stor innsats. Vi er svært glade for at Tom Erik og Ståle har valgt å satse – dette er en viktig milepæl for Norsk Kylling, og vi ser frem til å jobbe sammen med dem, utdyper Lien.

Behov for å justere konsesjonsgrensen
Konsesjonsgrensen for rugeegg ligger på 7 500 høner, og har ikke vært justert siden 2004. Norsk Kylling peker på at stadig høye byggekostnader gjør at volum er avgjørende for å oppnå lønnsomhet, uten at prisen til forbruker går opp. –Rugeegg er selve grunnlaget for kyllingproduksjon. Uten robuste og bærekraftige rammer for denne delen av verdikjeden, kan vi heller ikke sikre trygg norskprodusert kylling i framtiden, sier Tor Inge Lien.

Selskapet anbefaler at myndighetene ser på en justeringen av konsesjonsgrensen, slik det ble gjort for slaktekylling både i 2013 og 2015.

–Når bønder investerer i nytt produksjonsareal, tar de en betydelig økonomisk risiko. En justering av konsesjonsgrensen vil gi bedre forutsigbarhet og bidra til at vi får en mer robust produksjon.

–Her vil enhver økning ha stor effekt, og det viktigste er at konsesjonsgrensen for rugeegg er i samsvar med justeringene som er gjort på slaktekylling. Markedet er allerede regulert gjennom konsesjonsgrensen på slaktekylling, så det er ingen risiko for at en utvidet ramme for rugeegg vil føre til overproduksjon, sier Lien.

Øker også på slaktekylling
I tillegg til disse to avtalene har Norsk Kylling AS også signert en ny avtale på slaktekylling. Trond Roar og Astrid Hovdal Almlid har et 1 000 m² stort fjøs på Åsen i Trøndelag, og fikk sitt første innsett med kyllinger 7. august. Almlid skal produsere ca. 80 000 kyllinger i året, og er den niende Norturaprodusenten som får avtale med Norsk Kylling. 

Overgangen til Norsk Kylling innebærer at alle bøndene oppgraderer produksjonen til ECC-standard. Dyrevelferdsstandarden European Chicken Commitment (ECC) innebærer at Norsk Kylling har strengere krav enn de lovpålagte kravene i Norge, med kun bruk av kylling som vokser saktere, 17 prosent bedre plass i fjøs, vindu og/eller dagslysespekter i fjøs, og leker og aktiviteter for kyllingene. I tillegg har Norsk Kylling en årlig revisjon av arbeidet med tredjepartskontroll.  

I alt samarbeider Norsk Kylling nå med 147 bønder i Trøndelag, Møre og Romsdal, og Innlandet. 17 av disse er rugeegg-produsenter. 

Kontakter

Bilder

Tom Erik Saur bygger nytt rugeeggfjøs på Snåsa, med produksjonsstart i februar 2026. Foto: Norsk Kylling
Tom Erik Saur bygger nytt rugeeggfjøs på Snåsa, med produksjonsstart i februar 2026. Foto: Norsk Kylling
Last ned bilde
Tom Erik Saur (t.v.) skal ha plass til 7 500 høner i det nye rugeeggfjøset. Tor Inge Lien, direktør for produksjon og dyrevelferd (t.h.). Foto: Norsk Kylling
Tom Erik Saur (t.v.) skal ha plass til 7 500 høner i det nye rugeeggfjøset. Tor Inge Lien, direktør for produksjon og dyrevelferd (t.h.). Foto: Norsk Kylling
Last ned bilde
Det nye rugeeggfjøset er en stor satsing for Tom Erik Saur og familien. De har tro på at rugeeggproduksjon er en trygg og langsiktig investering. T.h. Tor Inge Lien fra Norsk Kylling. Foto: Norsk Kylling
Det nye rugeeggfjøset er en stor satsing for Tom Erik Saur og familien. De har tro på at rugeeggproduksjon er en trygg og langsiktig investering. T.h. Tor Inge Lien fra Norsk Kylling. Foto: Norsk Kylling
Last ned bilde
I Verdal bygger Ståle Rotmo Innhaug om et eksisterende slaktekyllingfjøs til rugeeggproduksjon med plass til 7 500 høner. T.v. Tor Inge Lien (Norsk Kylling), Ståle Rotmo og Ida Kristine Tronstad. Foto: Norsk Kylling
I Verdal bygger Ståle Rotmo Innhaug om et eksisterende slaktekyllingfjøs til rugeeggproduksjon med plass til 7 500 høner. T.v. Tor Inge Lien (Norsk Kylling), Ståle Rotmo og Ida Kristine Tronstad. Foto: Norsk Kylling
Last ned bilde
Støper kyllingkunst i betongen. I forbindelse med omleggingen til rugeegfjøs støper Ståle Rotmo Innhaug og Ida Kristine Tronstad kyllingkunst i betongen. T.h. Tor Inge Lien fra Norsk Kylling. Foto: Norsk Kylling
Støper kyllingkunst i betongen. I forbindelse med omleggingen til rugeegfjøs støper Ståle Rotmo Innhaug og Ida Kristine Tronstad kyllingkunst i betongen. T.h. Tor Inge Lien fra Norsk Kylling. Foto: Norsk Kylling
Last ned bilde
I gang med ombygging til rugeeggproduksjon i Verdal. F.v. betongarbeider Tore Wågø, Tor Inge Lien fra Norsk Kylling, Ståle Rotmo Innahug og Ida Kristine Tronstad. Foto: Norsk Kylling
I gang med ombygging til rugeeggproduksjon i Verdal. F.v. betongarbeider Tore Wågø, Tor Inge Lien fra Norsk Kylling, Ståle Rotmo Innahug og Ida Kristine Tronstad. Foto: Norsk Kylling
Last ned bilde
Norsk Kylling får egg fra 17 rugeeggprodusenter i Trøndelag. Eggene klekkes på selskapets rugeri på Støren. Foto: Ellen Fossbakk
Norsk Kylling får egg fra 17 rugeeggprodusenter i Trøndelag. Eggene klekkes på selskapets rugeri på Støren. Foto: Ellen Fossbakk
Last ned bilde
Tove Elin Sande er veterinær og produksjonleder på rugeriet til Norsk Kylling. Foto: Ellen Fossbakk
Tove Elin Sande er veterinær og produksjonleder på rugeriet til Norsk Kylling. Foto: Ellen Fossbakk
Last ned bilde
Produksjonsleder Tove Elin Sande og direktør for produksjon og dyrevelferd, Tor Inge Lien. Foto: Ellen Fossbakk
Produksjonsleder Tove Elin Sande og direktør for produksjon og dyrevelferd, Tor Inge Lien. Foto: Ellen Fossbakk
Last ned bilde
Tor Inge Lien er glad for at Norsk Kylling har fått to nye rugeegg-produsenter med på laget. Her fra rugeriet på Støren. Foto: Ellen Fossbakk
Tor Inge Lien er glad for at Norsk Kylling har fått to nye rugeegg-produsenter med på laget. Her fra rugeriet på Støren. Foto: Ellen Fossbakk
Last ned bilde
Rugeegg-produksjon er et avgjørende ledd i norsk kyllingproduksjon og dermed også i norsk matberedskap. Her produseres eggene som klekkes til kyllinger – den som norske forbrukere finner i butikkhyllene. Foto: Ellen Fossbakk
Rugeegg-produksjon er et avgjørende ledd i norsk kyllingproduksjon og dermed også i norsk matberedskap. Her produseres eggene som klekkes til kyllinger – den som norske forbrukere finner i butikkhyllene. Foto: Ellen Fossbakk
Last ned bilde
Med de nye avtalene kan Norsk Kylling produsere 2,3 millioner flere kyllinger i året. Foto: Ellen Fossbakk
Med de nye avtalene kan Norsk Kylling produsere 2,3 millioner flere kyllinger i året. Foto: Ellen Fossbakk
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Norsk Kylling

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Kylling på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Kylling

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye