Opplysningskontoret for frukt og grønt

Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over

Del

En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.

Opplysningskontoret for frukt og grønt oppfordrer til fargerike matpakker som dette - men hverdagen viser ofte noe annet, og utviklingen går feil vei med alderen.
Opplysningskontoret for frukt og grønt oppfordrer til fargerike matpakker som dette - men hverdagen viser ofte noe annet, og utviklingen går feil vei med alderen.

Flere tenåringer lager matpakken selv – og det merkes 

Undersøkelsen viser at barn i ungdomsskolealder (13–16 år) i langt større grad lager matpakken selv, mens det i barneskolealder stort sett er foreldrene som står for innholdet (1). Dette skiftet ser ut til å påvirke kvaliteten på matpakken. 

Kun 35 prosent av tenåringene får med seg frukt eller bær, sammenlignet med 64 prosent blant de yngre barna. Grønnsaker og salat faller fra 31 til 20 prosent, og andelen som får med grovt brød synker fra 79 til 64 prosent, mens lyst brød øker fra 10 til 16 prosent. 

– Når ungdom får mer ansvar, velger de ofte enklere løsninger. Det betyr dessverre ofte lavere næringsinnhold og mindre fiber, sier Sagen. 

Ernæringsrådgiveren forteller at undersøkelsen også speiler det faktiske forbruket. Forbruksundersøkelsen 5 a day Europe 2024 viser at frukt- og grøntinntaktet synker med alderen – fra 4,4 porsjoner (2–4 år) til 3 porsjoner (14–16 år).  

Trenger bevisstgjøring og støtte – også i ungdomsårene

 Selv om enkelte tenåringer fortsatt får med seg sunnere alternativer som knekkebrød og grove vafler, er andelene tydelig lavere enn blant yngre barn. For eksempel får 16 prosent av barneskoleelevene med seg grove vafler/pannekaker – mot kun 8 prosent i ungdomsskolealder. I tillegg viser andre undersøkelser at de i liten grad kjøper frukt, grønnsaker og grovt brød i kantine eller butikk i løpet av skoledagen.  

– Det er ingen grunn til at matpakken skal bli dårligere bare fordi barna blir eldre. Et godt kosthold er like viktig i ungdomsårene som i barndommen. Selv om barna blir større, trenger de fortsatt støtte og veiledning i å ta gode matvalg, avslutter Sagen som opplyser at dette er noe OFG i samarbeid med Stiftelsen Norsk Mat jobber for å bevisstgjøre forbrukere rundt  det store Norske Grøntløftet. Grøntløftet har til hensikt å engasjere hele verdikjeden til å bli med på et felles grønt løft.  

1.Landsdekkende undersøkelse om matpakkevaner gjennomført av Norstat for OFG i april.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye