Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.

Flere tenåringer lager matpakken selv – og det merkes
Undersøkelsen viser at barn i ungdomsskolealder (13–16 år) i langt større grad lager matpakken selv, mens det i barneskolealder stort sett er foreldrene som står for innholdet (1). Dette skiftet ser ut til å påvirke kvaliteten på matpakken.
Kun 35 prosent av tenåringene får med seg frukt eller bær, sammenlignet med 64 prosent blant de yngre barna. Grønnsaker og salat faller fra 31 til 20 prosent, og andelen som får med grovt brød synker fra 79 til 64 prosent, mens lyst brød øker fra 10 til 16 prosent.
– Når ungdom får mer ansvar, velger de ofte enklere løsninger. Det betyr dessverre ofte lavere næringsinnhold og mindre fiber, sier Sagen.
Ernæringsrådgiveren forteller at undersøkelsen også speiler det faktiske forbruket. Forbruksundersøkelsen 5 a day Europe 2024 viser at frukt- og grøntinntaktet synker med alderen – fra 4,4 porsjoner (2–4 år) til 3 porsjoner (14–16 år).
Trenger bevisstgjøring og støtte – også i ungdomsårene
Selv om enkelte tenåringer fortsatt får med seg sunnere alternativer som knekkebrød og grove vafler, er andelene tydelig lavere enn blant yngre barn. For eksempel får 16 prosent av barneskoleelevene med seg grove vafler/pannekaker – mot kun 8 prosent i ungdomsskolealder. I tillegg viser andre undersøkelser at de i liten grad kjøper frukt, grønnsaker og grovt brød i kantine eller butikk i løpet av skoledagen.
– Det er ingen grunn til at matpakken skal bli dårligere bare fordi barna blir eldre. Et godt kosthold er like viktig i ungdomsårene som i barndommen. Selv om barna blir større, trenger de fortsatt støtte og veiledning i å ta gode matvalg, avslutter Sagen som opplyser at dette er noe OFG i samarbeid med Stiftelsen Norsk Mat jobber for å bevisstgjøre forbrukere rundt det store Norske Grøntløftet. Grøntløftet har til hensikt å engasjere hele verdikjeden til å bli med på et felles grønt løft.
1.Landsdekkende undersøkelse om matpakkevaner gjennomført av Norstat for OFG i april.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom