Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.

Flere tenåringer lager matpakken selv – og det merkes
Undersøkelsen viser at barn i ungdomsskolealder (13–16 år) i langt større grad lager matpakken selv, mens det i barneskolealder stort sett er foreldrene som står for innholdet (1). Dette skiftet ser ut til å påvirke kvaliteten på matpakken.
Kun 35 prosent av tenåringene får med seg frukt eller bær, sammenlignet med 64 prosent blant de yngre barna. Grønnsaker og salat faller fra 31 til 20 prosent, og andelen som får med grovt brød synker fra 79 til 64 prosent, mens lyst brød øker fra 10 til 16 prosent.
– Når ungdom får mer ansvar, velger de ofte enklere løsninger. Det betyr dessverre ofte lavere næringsinnhold og mindre fiber, sier Sagen.
Ernæringsrådgiveren forteller at undersøkelsen også speiler det faktiske forbruket. Forbruksundersøkelsen 5 a day Europe 2024 viser at frukt- og grøntinntaktet synker med alderen – fra 4,4 porsjoner (2–4 år) til 3 porsjoner (14–16 år).
Trenger bevisstgjøring og støtte – også i ungdomsårene
Selv om enkelte tenåringer fortsatt får med seg sunnere alternativer som knekkebrød og grove vafler, er andelene tydelig lavere enn blant yngre barn. For eksempel får 16 prosent av barneskoleelevene med seg grove vafler/pannekaker – mot kun 8 prosent i ungdomsskolealder. I tillegg viser andre undersøkelser at de i liten grad kjøper frukt, grønnsaker og grovt brød i kantine eller butikk i løpet av skoledagen.
– Det er ingen grunn til at matpakken skal bli dårligere bare fordi barna blir eldre. Et godt kosthold er like viktig i ungdomsårene som i barndommen. Selv om barna blir større, trenger de fortsatt støtte og veiledning i å ta gode matvalg, avslutter Sagen som opplyser at dette er noe OFG i samarbeid med Stiftelsen Norsk Mat jobber for å bevisstgjøre forbrukere rundt det store Norske Grøntløftet. Grøntløftet har til hensikt å engasjere hele verdikjeden til å bli med på et felles grønt løft.
1.Landsdekkende undersøkelse om matpakkevaner gjennomført av Norstat for OFG i april.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
Slik finner du den søteste vannmelonen i butikken16.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vannmelon er en fast følgesvenn gjennom sommeren, men visste du at det finnes noen enkle triks for å finne den aller mest modne og søte? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler sine beste tips til hva du bør se etter – før du legger vannmelonen i handlekurven.
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom