Opplysningskontoret for frukt og grønt

Ligger an til rekordår for norske epler

Del

De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.

Fruktprognosene lover svært godt for norske epler i år.
Fruktprognosene lover svært godt for norske epler i år. Opplysningskontoret for frukt og grønt

– Vi kan få så mye som 12 000 tonn epler i år, og så lenge jeg har vært i bransjen de siste 14 årene har vi ikke vært i nærheten av det, sier Leif Øie, fruktlagerinspektør i GPS og fortsetter: 

– Årsaken til de store mengdene i år er at det har vært betydelig nyplanting de siste årene, spesielt på Østlandet. Nå er mange av disse trærne i full produksjon. Så lenge vi unngår store skader fra hagl eller rognebærmøll, ser sesongen svært lovende ut. 

De første norske eplene kommer vanligvis i butikk i slutten av august eller starten av september.

Kan gi friske norske epler til godt over nyttår 

De siste årene har eplesesongen i Norge blitt betydelig forlenget. Årsaken er at de store fruktlagrene har tatt i bruk ULO-lagring (Ultra Low Oxygen), en teknologi som senker oksygennivået, øker luftfuktigheten og holder temperaturen lav. Dette bremser modningsprosessen og gjør at eplene holder seg friske, sprø og smakfulle i flere måneder etter innhøsting. 

Dermed kan norske epler lagres og selges helt fram til lageret er tomt – ofte langt inn i det nye året. 

– En god eplesesong kan med andre ord gi oss tilgang til friske norske epler til godt over nyttår, forteller Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Tradisjonelt har eplesesongen sluttet i november, men med ULO-lagring er det nå mulig å finne norske epler i butikkene helt fram til mars–april. 

– De norske eplene er søte, sprø og saftige, de lukter godt og er perfekt som et sunt mellommåltid når du er på farta. Og hva er vel enklere enn å legge et eple i sekken til barna som skal på skolen eller barnehagen, avslutter Sagen. 

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye