Advarer mot redusert IKT-satsing
Søkningen til IKT-fag falt i år, etter mange år med vekst. Nå advarer Teknas president mot å redusere satsingen innen fagområdet.

Opptakstallene fra Samordna opptak ble lagt fram fredag 25. juli. Disse viser forholdet mellom antall søkere og antall planlagte studieplasser.
Et av områdene der søkertallene falt kraftig i år, var IKT. Her falt andelen søkere med 22 prosent, etter mange år med sterk vekst. Det er en nedgang på fire prosent som har blitt tilbudt studieplass.
– Det er viktig at vi holder trykket oppe innen IKT, selv om søkertallene for første gang på lenge fikk en dupp. Vi trenger flere med IKT-kompetanse i en verden der utviklingen på området går i rasende fart. Skal vi henge med i utviklingen og konkurransen internasjonalt, enten det gjelder kunstig intelligens, cybersikkerhet, beredskap, helse eller grønn omstilling, må vi utdanne flere IKT-eksperter, ikke færre, sier Tekna-president Elisabet Haugsbø.
Haugsbø peker på at næringslivet etterspør flere med høyere IKT-kompetanse.
– Teknas egen arbeidsmarkedsundersøkelse blant nyutdannede viser at jobbmarkedet for alle med høyere IKT-utdanning er meget sterkt. På ti år har andelen søkere til IKT-studier nesten doblet seg, fra 18 til 35 prosent, og flere kvinner velger nå IKT. Vi må fortsatt sette inn ressurser for å rekruttere de beste til dette viktige fagområdet, sier hun.
– Realfagskrise i skolen
Samtidig er Haugsbø bekymret for at søkertallene til lærerutdanningene er synkende. Spesielt er hun bekymret for manglende rekruttering av realfagslærere.
Siden 2018 er antallet førstevalgssøkere til lærerutdanningene mer enn halvert, fra 2741 i 2018 1415 i 2025. Over tre år har den falt med 68 prosent. Antallet som er tilbudt studieplass har falt med 6,2 prosent fra i fjor.
– Problemet er spesielt stort innen realfag. I år var det langt færre førstegangssøkere enn planlagte studieplasser til lektorstudiene i realfag ved NTNU, NMBU, Universitetet i Oslo og Universitet i Stavanger. Da kan vi begynne å snakke om krise, sier hun.
Haugsbø viser til Teknas lektorundersøkelse, som dokumenterer at skolene også sliter med å beholde lærere med høy utdanning i skolen:
- 40 prosent av realfagslektorene vurderer å slutte i løpet av de neste fem årene.
- En stor andel av Teknas medlemmer med lektorutdanning har aldri jobbet som lærer.
– Uten sterke realfagslærere klarer vi ikke å gjennomføre det realfagsløftet som Norge så sårt trenger. Med den teknologiske utviklingen og det geopolitiske bakteppe vi ser i dag, trenger vi å utdanne flere teknologer og realister. Og denne jobben starter i skolen, sier Haugsbø.
Vil holde trykket oppe innen realfagene
For sivilingeniørstudiene var det i år en nedgang i antall førstevalgssøkere på 4,5 prosent. Likevel er antallet studieplasser opprettholdt.
– Søknaden til sivilingeniørfagene falt litt fra i fjor, både blant kvinner og menn, men antall studieplasser er opprettholdt. Det er avgjørende for å kunne møte utfordringer knyttet til klima, energi og helse i årene som kommer, sier hun.
For realfagene var det i år et søknadsfallfall på 1,6 prosent blant førstevalgsøkere som har fått tilbud. Nedgangen var noe større blant kvinnene. Antallet studieplasser er samtidig redusert med 5,5 prosent, og nedgangen i antallet som er tilbudt plass er på 2,6 prosent.
– Det er grunn til bekymring når vi reduserer antallet studieplasser mer enn søknadsnedgangen. Grunnleggende realfaglig kunnskap er nødvendig for en bærekraftig utvikling. Et fag som fysikk ligger for eksempel til grunn for teknologi innen alt fra helse til kunstig intelligens. Da må vi også legge til rette for at flere tar disse fagene, sier hun.
– Vi trenger flere
Studentleder i Tekna Elias Draugedalen mener enda flere bør velge teknologi-, naturfag- og realfagstudier, og han er overrasket over at IKT faller for første gang på lenge.
– Det er opplagt at vi trenger flere med realfaglig kompetanse framover. Se bare hvordan kunstig intelligens kommer inn i livene våre med voldsom fart. Her trenger vi mange og gode IKT-hoder dersom vi skal henge med i utviklingen, det er derfor synd at det har vært både en nedgang i antall søkere og antall tilbudte plasser innenfor IKT. Vi trenger også mange flinke teknologer, naturvitere og realister dersom vi skal løse utfordringene innen klima, helse og energi, sier han.
Nøkkelord
Kontakter
Haakon BruusgaardSpesialrådgiver
Tel:93 25 95 72haakon.bruusgaard@tekna.noFølg pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Elisabet Haugsbø gjenvalgt som president i Tekna15.6.2025 16:44:34 CEST | Pressemelding
Elisabet Haugsbø (39) ble søndag 15. juni gjenvalgt som president i Tekna under foreningens representantskapsmøte i Oslo.
- Det er på tide at vi begynner å se på fisken som et individ.11.3.2025 11:18:16 CET | Pressemelding
Selvom færre oppdrettsfisk døde i 2024, er det fremdeles store utfordringer med sykdom og dyrevelferd i oppdrettsnæringen. Det viser Veterinærinstituttets fiskehelserapport for 2024.
NHOs kompetansebarometer 2024: -Realister og teknologer er ettertraktet arbeidskraft13.2.2025 10:47:19 CET | Pressemelding
Om du velger teknologi eller ingeniørfag står næringslivet i kø for å ansette deg. Det viser NHOs kompetansebarometer for 2024.
Stabil lønnsutvikling i 2024 for Teknas medlemmer11.2.2025 08:22:38 CET | Pressemelding
Teknas lønnsstatistikk for 2024 er nå klar. I privat sektor var veksten i gjennomsnittslønnen på 4,7 prosent.
Vi må bygge sikkerhetskompetanse5.2.2025 10:23:39 CET | Pressemelding
De nasjonale sikkerhetsmyndighetene advarer om at verden blir mer usikker, og at trusselen mot Norge øker. – Vi trenger å satse mer på kompetanse, teknologi og sikkerhet, sier Tekna-president Elisabet Haugsbø.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom