Politihøgskolen

Større konkurranse om studieplassene på Politihøgskolen

Del

I hovedopptaket fikk 577 søkere tilbud om studieplass ved bachelor i politiutdanning. Poenggrensene for opptak har økt fra i fjor. 
– Dette er gode nyheter for samfunnsberedskapen vår, sier rektor Nina Skarpenes.

Didrik Linnerud Arnesen, PHS

I år mottok Politihøgskolen 3 020 søknader om opptak til bachelor i politiutdanning innen søknadsfristen 1. mars. Dette er en økning på 4,7 prosent fra fjoråret. 1 443 søkere fullførte søknadsprosessen ved å sende inn obligatorisk dokumentasjon – 254 flere enn i 2024. Etter vurdering av opptakskrav, fysiske tester og egnethetsvurdering, sto Politihøgskolen igjen med 718 kvalifiserte søkere. Det er en økning på nærmere 13 prosent sammenlignet med i fjor. 

– Jeg gleder meg til å ta imot et nytt kull med politistudenter i august. Jeg kan love at de vil få spennende, givende, men også krevende år hos oss, før de er klare for jobb i politiet. I dagens trusselbilde er det viktig at politiet får motiverte og godt kvalifiserte medarbeidere. Derfor er det gode nyheter for oss som innbyggere at vi i år har enda flere kvalifiserte søkere til politiutdanningen, sier rektor Nina Skarpenes.  

Økte poenggrenser ved alle studiesteder 

Ved Politihøgskolens tre etablerte studiesteder – Oslo, Stavern og Bodø – har poenggrensene økt sammenlignet med 2024: 

  • Oslo: 52,6 poeng (+0,5) 

  • Stavern: 50,8 poeng (+0,1) 

  • Bodø: 47,7 poeng (+1,6) 

– Flere kvalifiserte søkere betyr økt konkurranse om studieplassene, og det har ført til høyere poenggrenser ved alle studiestedene, forteller Tonje Hvidsten, fungerende seksjonsleder i Seksjon for opptak og rekruttering. 

Nytt studiested i Alta 

Høsten 2025 starter Politihøgskolen opp et nytt, nett- og samlingsbasert studietilbud i Alta. Dette er et pilotprosjekt initiert av regjeringen for å styrke rekrutteringen til politidistriktene i nord. 

Opptakskravene i Alta er de samme som ved øvrige studiesteder, men det er etablert kvoter for søkere med nordnorsk tilhørighet (75 % av plassene) og samisk språkkompetanse (2 studieplasser). Begge kvotene ble fylt. 

Poenggrensene i Alta ble som følger: 

  • Nordnorsk kvote: 44,6 poeng 

  • Samisk språkkompetanse: 51,5 poeng 

  • Ordinær kvote: 56,8 poeng 

– Det var få plasser i den ordinære kvoten i Alta, noe som førte til høy konkurranse og dermed høy poenggrense, forklarer Hvidsten. 

Nøkkelord

Kontakter

Pressevakt

488 87 934
(Åpen hverdager kl. 09 - 15) - ikke SMS

presse@phs.no

Om oss

Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.

Følg pressemeldinger fra Politihøgskolen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Politihøgskolen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye