Større konkurranse om studieplassene på Politihøgskolen
I hovedopptaket fikk 577 søkere tilbud om studieplass ved bachelor i politiutdanning. Poenggrensene for opptak har økt fra i fjor.
– Dette er gode nyheter for samfunnsberedskapen vår, sier rektor Nina Skarpenes.

I år mottok Politihøgskolen 3 020 søknader om opptak til bachelor i politiutdanning innen søknadsfristen 1. mars. Dette er en økning på 4,7 prosent fra fjoråret. 1 443 søkere fullførte søknadsprosessen ved å sende inn obligatorisk dokumentasjon – 254 flere enn i 2024. Etter vurdering av opptakskrav, fysiske tester og egnethetsvurdering, sto Politihøgskolen igjen med 718 kvalifiserte søkere. Det er en økning på nærmere 13 prosent sammenlignet med i fjor.
– Jeg gleder meg til å ta imot et nytt kull med politistudenter i august. Jeg kan love at de vil få spennende, givende, men også krevende år hos oss, før de er klare for jobb i politiet. I dagens trusselbilde er det viktig at politiet får motiverte og godt kvalifiserte medarbeidere. Derfor er det gode nyheter for oss som innbyggere at vi i år har enda flere kvalifiserte søkere til politiutdanningen, sier rektor Nina Skarpenes.
Økte poenggrenser ved alle studiesteder
Ved Politihøgskolens tre etablerte studiesteder – Oslo, Stavern og Bodø – har poenggrensene økt sammenlignet med 2024:
-
Oslo: 52,6 poeng (+0,5)
-
Stavern: 50,8 poeng (+0,1)
-
Bodø: 47,7 poeng (+1,6)
– Flere kvalifiserte søkere betyr økt konkurranse om studieplassene, og det har ført til høyere poenggrenser ved alle studiestedene, forteller Tonje Hvidsten, fungerende seksjonsleder i Seksjon for opptak og rekruttering.
Nytt studiested i Alta
Høsten 2025 starter Politihøgskolen opp et nytt, nett- og samlingsbasert studietilbud i Alta. Dette er et pilotprosjekt initiert av regjeringen for å styrke rekrutteringen til politidistriktene i nord.
Opptakskravene i Alta er de samme som ved øvrige studiesteder, men det er etablert kvoter for søkere med nordnorsk tilhørighet (75 % av plassene) og samisk språkkompetanse (2 studieplasser). Begge kvotene ble fylt.
Poenggrensene i Alta ble som følger:
-
Nordnorsk kvote: 44,6 poeng
-
Samisk språkkompetanse: 51,5 poeng
-
Ordinær kvote: 56,8 poeng
– Det var få plasser i den ordinære kvoten i Alta, noe som førte til høy konkurranse og dermed høy poenggrense, forklarer Hvidsten.
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt
488 87 934
(Åpen hverdager kl. 09 - 15) - ikke SMS
Om oss
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg pressemeldinger fra Politihøgskolen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Politihøgskolen
Nyutdannet politi raskere i fast jobb22.5.2025 11:08:43 CEST | Pressemelding
Gjennom 2024 var det en tydelig bedring i jobbsituasjonen for uteksaminerte med vitnemål fra Politihøgskolen. De nye tallene nå viser at den positive utviklingen fortsetter. Flere kommer raskere i jobb i etaten, og også andelen i faste stillinger øker markant.
Flere reelle søkere til politiutdanningen30.4.2025 10:28:03 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen har i år 1 442 reelle søkere etter at den første delen av opptaksprosessen er unnagjort. Dette betyr at 253 flere søkere enn i fjor har fullført søknadsprosessen ved å sende inn nødvendig dokumentasjon.
Skal utdanne bank og finans mot svindel29.4.2025 10:38:50 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har fått oppdraget med å utdanne ansatte i bank- og finansnæringen i en forsterket innsats mot svindel og hvitvasking.
Mange utdanninger for flere enn politiansatte11.4.2025 10:14:35 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har en rikholdig meny for Etter- og videreutdanninger rettet inn mot ansatte i politiet. Men over 55 utdanninger er åpne for flere, i første rekke samarbeidende etater og virksomheter.
Slik var søkertallene fra hele landet10.3.2025 14:48:48 CET | Pressemelding
3 020 personer har søkt opptak til politiutdanningen innen fristen 1. mars. Det er en fremgang på 136 søkere (+ 5 %) sammenlignet med 2024. Av de 3 020 søkerne har 2 214 søkt politiutdanning som sitt høyest prioriterte studieønske. Søkerinteressen til pilotprosjektet med samlingsbasert politiutdanning i Alta var markant.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom