BAMA

Nå skal «alle» ha den asiatiske favoritten

Del

Nordmenn har virkelig fått smaken på den saftige og smakfulle grønnsaken. Faktisk har den blitt så populær at den har fått en egen emoji.

Verden blir stadig mindre. Tilgang på nye råvarer, mattrender og inspirasjon fra hele kloden gjør at vi stadig utforsker nye måter å lage mat på. 

– Vi ser at folk blir mer nysgjerrige og åpne for nye smaker, sier Magnus Voie, sjef for frilandsgrønnsaker i BAMA. 

Frilandsgrønnsaker er grønnsaker som dyrkes utendørs – på jorder, under åpen himmel. 

– Råvarer som tidligere var ukjente og eksotiske, blir raskt en naturlig del av hverdagsmaten vår. Et godt eksempel er pak choy. Faktisk er denne grønnsaken blitt så populær at den har en egen emoji, sier Voie. 

Før var pak choy forbeholdt asiatiske restauranter, men nå har den funnet veien til kjøkkenet hjemme hos både Kari og Ola Nordmann. 

I 2020 solgte BAMA rundt 109 tonn pak choy til norske forbrukere. I 2024 hadde tallet vokst til over 873 tonn. Det er en vekst på hele 700 prosent!   

– Og vi tror det vil gå enda mer i 2025, sier frilandssjefen. 

Har dyrket i årevis – nå har det tatt av 

På Røyse, sør for Hønefoss, ligger Elstøen Salatgartneri. Her har det blitt dyrket grønnsaker i mange år. I dag er det Gjermund Kristoffersen som fører familiearven videre som femte generasjon grønnsaksbonde.

Her, ved bredden av Tyrifjorden, har en ekte asiatisk grønnsak blitt helnorsk. 

– Pak choy trives veldig godt i norsk jord, sier Kristoffersen. 

Han forteller at fra frøet plantes til grønnsaken er klar for innhøsting tar det under 30 dager.

– Når sola står på er det nesten så du kan høre den vokse.

Resultatet blir en grønnsak som er både saftig, sprø og full av smak. Kristoffersen er ikke overrasket over at pak choy har slått an når forbrukerne først fikk øynene opp for den. 

– Jeg ble første gang oppmerksom på pak choy for rundt tjue år siden. Jeg har dyrket den lenge og ikke mistet troen, fordi jeg så et stort potensial. Derfor er det gøy at det virkelig har tatt av de siste årene. 

Og hvorfor? Bonden har en klar teori:

– Det startet med at den dukket opp på stadig flere restaurantmenyer. Da begynte ballen å rulle. Ofte er det restaurantene som setter trendene – før butikkene og forbrukerne følger etter. 

– I tillegg er det en fantastisk god grønnsak som er enkel å bruke. Da har du en vinner, slår Kristoffersen fast. 

Mesterkokkens pak choy-tips 

En som skjønner hvorfor pak choy har blitt en favoritt blant stadig flere nordmenn, er mesterkokk Aleksander Vartdal. 

Han regnes som en av landets fremste kokker og skal i år konkurrere som én av fire kandidater i «Årets kokk». Vinneren får æren av å representere Norge i Bocuse d’Or Europe – første steg på veien mot den prestisjetunge verdensfinalen i Lyon i 2027. 

– Jeg har brukt mye pak choy gjennom mange år på ulike restauranter, og den har vist seg å være utrolig allsidig, sier Vartdal, som også trekker frem at den også fungerer strålende både i wok og ramen. 

Han mener pak choy også er perfekt for hjemmekokker. 

– Du trenger absolutt ikke være mesterkokk for å få til dette. Pak choy er en utrolig enkel grønnsak å jobbe med. Den krever minimalt med tilberedning – faktisk blir den nesten bedre jo mindre du gjør med den. Litt varme er nok til å fremheve den milde, friske smaken, sier han.

– Pak choy er helt fantastisk på grillen. Pensle med litt olje og gi den noen minutter over varmen, så har du et utrolig godt tilbehør til grillmaten.  

Aleksanders enkle pak choy-oppskrift: 

Ingredienser: 

  • 1–2 pak choy 

  • 1 fedd hvitløk, finhakket 

  • 1–2 ss nøytral olje til steking 

  • Chiliolje (til servering) 

  • Salt etter smak 

Fremgangsmåte: 

  1. Skyll pak choy godt og del den i skiver – både stilk og blader kan brukes. 

  1. Varm olje i en stekepanne på middels til høy varme. 

  1. Tilsett hvitløk og fres den raskt uten at den brenner seg. 

  1. Ha i pak choy og stek i 2–3 minutter til den er lett gyllen i kantene, men fortsatt har litt spenst. 

  1. Krydre med litt salt og server umiddelbart med en god chiliolje. 

Tips:

Pak choy smaker nydelig som tilbehør til kylling, svin eller fisk – eller som en egen liten rett med ris eller nudler. 

Kontakter

Bilder

Den anvendelige og smakfulle pak choyen er klar til innhøsting på under 30 dager.
Den anvendelige og smakfulle pak choyen er klar til innhøsting på under 30 dager.
Joakim Viseth Ingebrigtsen
Last ned bilde
Gjermund Kristoffersen, Elstøen Salatgartneri
Gjermund Kristoffersen, Elstøen Salatgartneri
Joakim Viseth Ingebrigtsen
Last ned bilde
Magnus Voie, sjef for frilandsgrønnsaker i BAMA
Magnus Voie, sjef for frilandsgrønnsaker i BAMA
Joakim Viseth Ingebrigtsen
Last ned bilde
Pak choy er saftig, sprø og full av smak, og egner seg perfekt på grillen. Nå har den blitt så populær at den har fått sin egen emoji.
Pak choy er saftig, sprø og full av smak, og egner seg perfekt på grillen. Nå har den blitt så populær at den har fått sin egen emoji.
Joakim Viseth Ingebrigtsen
Last ned bilde
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye