
140 000 elbilister skrur av aircondition og andre funksjoner i bilen for å spare strøm på sommerturen
For mange er elbilen og bilturen en stor del av sommerferien. Men sommeren er også høysesong for veiarbeid og lange køer. Da kan det være lurt å ha planlagt turen litt ekstra godt på forhånd, for å unngå ladestress.

En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av elbilladeselskapet Zaptec, viser at 24 prosent av norske elbileiere, altså rundt 140.000 nordmenn, skrur av aircondition og andre funksjoner i bilen for å spare strøm og overkomme rekkeviddeangst på sommeren. Men er det faktisk nødvendig?
– Vi får spørsmål fra mange elbileiere om lavere fart, ingen aircondition og avslått lydanlegg sparer strøm. Rent teoretisk får du jo bedre rekkevidde, men effekten er marginal. Du sparer mer på å ta ett ekstra ladestopp og heller ha det behagelig i bilen, sier Oscar Tjåland, presseansvarlig i Zaptec.
Tyske ADAC, tilsvarende NAF, gjorde i 2024 en test av hvor mye strøm klimaanlegget i en elbil trekker. Testbilen stod i åtte timer i et testlaboratorium i 35 grader, med klimaanlegget stilt til 20 grader. Testen viste at klimaanlegget hadde et forbruk på mellom 1,3 og 1,5 kW, og for hver time ble batterikapasiteten redusert med to prosent. Etter åtte timer hadde batteriet blitt redusert med 16 prosent (12 kWt), som for testbilen tilsvarte rundt 64 kilometer rekkevidde.
– Andre vanlige bekymringer for bilferien er uro for lange køer ved ladestasjoner eller at det er dårlig tilgang på parkeringsplass med lademuligheter på reise, særlig utenfor Norges grenser, sier Tjåland.
For å unngå ladestress og sikre en smidig og avslappende tur, er det derfor smart å planlegge bilturen før du kjører videre.
Skal du hurtiglade?
Det kan være greit å huske på at du ikke trenger å kaste bort tiden din på å lade bilen til mer enn 80 prosent på en hurtiglader. Du vil lade saktere, det sliter på batteriet og du skaper unødvendig kø bak deg. Da er det bedre å stoppe en ekstra gang og lade de ekstra prosentene mellom 50-70.
– Hvis alle skal lade til 100 prosent blir det fullt på ladepunktene. Da er det bedre å kombinere toalettbesøk og spisepauser med en ladepause. Da blir det også potensielt bedre stemning blant alle passasjerene i bilen, sier Tjåland.
Tjåland påpeker at det også er fint å passe på at du ikke opptar ladere som kan levere mer effekt enn bilen din kan ta imot. Vit ladehastighetsbegrensningen på bilen din og ikke velg en 200 kW lader hvis bilen din kun tar 50 kW.
Gode tips for sommerens elbilferie
- Planlegg ladingen på forhånd: Bruk apper eller ladekart for å finne passende ladestasjoner langs veien og planlegg for noen korte ladepauser samtidig som du stopper for toalettbesøk og mat.
- Sjekk med overnattingsstedet ditt: Om det så er hotell, hytte eller en campingplass, kan du spørre om de har parkeringsplass med ladeboks eller godkjente uttak for lading.
- Dra hjemmefra med fullt batteri: Starter du fulladet, reduserer du behovet for ladestopp underveis og gir deg en rolig og stressfri start. Hvis det er hytta du er på vei til, er det beste å ha en hjemmelader montert der også, slik at du ikke er like avhengig av å stoppe på veien, men kan lade når du kommer frem.
- Tenk sikkerhet først: Bruk alltid godkjente ladebokser og ladekabler som er beregnet for elbiler. Unngå å lade fra stikkontakt, å bruke skjøteledninger og adaptere som ikke er trygge for høy effekt.
- Vis god køskikk: Hvis dere er flere som skal lade på samme sted, lag en enkel ladeplan for å unngå køer og sørge for at alle får ladet i fred og ro. Ikke lad lenger enn du må, og vær bevisst på hvor mye effekt bilen din kan lade med, slik at du velger riktig lader.
Nøkkelord
Bilder
Følg pressemeldinger fra Zaptec
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Zaptec på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.