8 av 10 mener dagens hyttebygging påvirker natur og naturopplevelser negativt
Et flertall i befolkningen mener vi tillater for mye hyttebygging og at naturen betaler prisen. – Tap av natur gir fattigere naturopplevelser, advarer Norsk Friluftsliv.

79 prosent svarer at dagens hyttebygging i Norge påvirker natur og naturopplevelser negativt i svært stor grad, i stor grad eller i noen grad. Det viser nye tall fra Ipsos. I andre enden av skalaen mener 12 prosent det påvirker i liten grad og 3 prosent ikke i det hele tatt.
– Det økende presset på naturen går direkte ut over naturopplevelsene våre. Norge er et land med storslått og variert natur, og det må vi ta vare på. Når vi bygger ned store områder med hytter, veier og annen utbygging, betaler vi med naturmangfold, dyreliv og områder der vi kan koble av fra hverdagsstress og kjenne på stillhet og ro, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Store arealer satt av til hytter
Det er i dag over 450 000 hytter og fritidsboliger i Norge, og det er satt av arealer til langt flere. Per 2024 hadde kommunene satt av 1 682 kvadratkilometer til hyttebygging, noe som tilsvarer 80 prosent av landarealet til Vestfold fylke, ifølge tall fra SSB. Imidlertid er bare 20 prosent av disse arealene bygd ut i dag, noe som betyr at det fortsatt finnes et betydelig potensial for videre nedbygging, dersom kommunene ikke tar grep.
Den nye undersøkelsen viser at et klart flertall i befolkningen mener at vi må trekke i bremsen når det gjelder hyttebygging. 49 prosent av de spurte mener det tillates for mye hyttebygging i norsk natur i dag, 34 prosent mener det tillates passe mye og 5 prosent mener det tillates for lite.
– Når folk flest opplever at hyttebyggingen går utover både natur og naturopplevelser, må det få konsekvenser for hvordan vi forvalter arealene våre. Å bygge ut hele arealet som er satt av til nye hytter, vil også være på kollisjonskurs med natur- og klimamålene. Skal vi nå målene, må vi endre kurs og la hensynet til naturen veie vesentlig tyngre i utbyggingssaker, sier Lier.
Størst motstand blant eldre
Undersøkelsen viser også tydelige aldersforskjeller når det gjelder holdninger til hyttebygging. Mens 60 prosent av de over 60 år mener vi tillater for mye hyttebygging, gjelder det bare 36 prosent av de mellom 18 og 29 år. Samtidig er det 25 prosent over 60 år som mener dagens hyttebygging i svært stor grad påvirker natur og naturopplevelser, mot 10 prosent mellom 18 og 29 år.
– De som har levd lenger, kjenner nok i større grad endringene på kroppen og ser kontrastene i norsk natur nå sammenlignet med før. For de som er yngre kan det være vanskeligere å se hvor store endringer det faktisk er snakk om, sier Lier.
Nøkkeltall fra undersøkelsen:
-
49 prosent mener vi tillater for mye hyttebygging i norsk natur i dag
-
47 prosent av menn mener vi tillater for mye hyttebygging, mot 52 prosent av kvinner
-
60 prosent av de over 60 år mener vi tillater for mye hyttebygging, mot 36 prosent av de mellom 18 og 29 år
-
4 prosent av kvinner mener vi tillater for lite hyttebygging, mot 7 prosent av menn
-
43 prosent mener dagens hyttebygging påvirker naturen negativt i svært stor eller stor grad, 36 prosent i noen grad, 12 prosent i liten grad og 3 prosent ikke i det hele tatt.
-
56 prosent av de på Østlandet utenom Oslo mener vi tillater for mye hyttebygging, mot 32 prosent på Vestlandet.
Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos i juni 2025, blant et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer.
Nøkkelord
Kontakter
Ragnhild Erevik FosseKommunikasjonssjef
Tel:916 85 616ragnhild.erevik.fosse@norskfriluftsliv.noBilder


Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og nær 5000 lag og foreninger. Vi jobber med å inspirere flere til å komme seg ut oftere, informere om allemannsretten, stoppe nedbygging av naturen, mer friluftsliv i skoler og barnehager, og inkludering gjennom friluftsliv.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere - oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges klatreforbund, Norges Dykkeforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistforeningen, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Møter du kyr på tur i sommer? Lær deg kuvettreglene1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Med nær 270 000 kyr, kalver og kviger på utmarksbeite, er sjansen stor for at du møter dem på tur i sommer. Disse seks tipsene gjør turen tryggere og hyggeligere.
Stadig flere unge trosser kulda og sover ute om vinteren30.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det har vært en stor økning i uteovernatting blant unge mellom 18 og 29 år. Hele 40 prosent har overnattet ute i telt, hengekøye, snøhule eller lignende i løpet av vinteren.
Ny 17. mai-marsj skal få Norge ut på tur15.5.2025 12:51:26 CEST | Pressemelding
I anledning Friluftslivets år 2025 er det laget en ny korpsmarsj – og hele 1600 musikkorps har fått den tilsendt. Nå håper Norsk Friluftsliv at «Stien» skal spre friluftsglede over hele landet på nasjonaldagen.
Nasjonal kåring: dette er årets friluftslivskommune 20257.5.2025 20:00:00 CEST | Pressemelding
For første gang er alle landets 357 kommuner vurdert og rangert på innsatsen for friluftsliv. Tjeldsund i Troms stikker av med seieren og kåres til årets friluftslivskommune 2025.
Nye tall: dette er det viktigste fritidstilbudet i kommunene5.5.2025 07:38:40 CEST | Pressemelding
Et flertall av befolkningen mener friluftsliv er det viktigste fritidstilbudet i kommunen. Det viser en fersk undersøkelse fra Ipsos.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom