Ingen ny felling av bjørn i Jarfjord
Miljødirektoratet fatter ikke beslutning om å gjenoppta fellingsforsøk etter bjørneangrepet i Jarfjord i juni nå.

Miljødirektoratet besluttet 26. juni å felle en bjørn som hadde angrepet en mann i Jarfjord. Oslo tingrett besluttet i begynnelsen av juli å stanse fellingsforsøket inntil videre, etter begjæring fra NOAH og Foreningen våre rovdyr om midlertidig forføyning med krav om å stanse fellingen. Etter muntlige forhandlinger, fastslo Oslo tingrett 15. juli at vilkårene for felling var oppfylt.
Miljødirektoratet vurderer at risikobildet har endret seg siden beslutningen om felling ble tatt 26. juni. Den aktuelle binna har ikke vært observert i det aktuelle området den siste tiden og risikoen for nye hendelser er vesentlig redusert. Direktoratet vil derfor ikke fatte ny beslutning om felling nå.
– I denne saken har vi lagt til grunn de faglige rådene fra Miljødirektoratet. Situasjonen i Jarfjord har forandret seg etter at Miljødirektoratet ga den opprinnelige fellingstillatelsen på ei bjørnebinne i juni. Ifølge direktoratet ser det ut som at binna og ungene har flyttet seg nærmere grensa til Russland. Jeg har derfor forståelse for Miljødirektoratet sin faglige vurdering om ikke å fortsette fellingsforsøket nå. Jeg er trygg på at de har god oppfølging i området og at de vil gjøre en ny vurdering dersom binna og ungene skulle returnere, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Bjørnen har trukket seg sørover
Miljødirektoratet har besluttet å ikke fatte ny beslutning om å felle bjørnen, etter en ny vurdering av situasjonen i felt. Den aktuelle bjørnen er ikke observert på viltkameraer i området den siste uka, og siste antatte observasjon var 10. juli, lenger sør mot grensen til Russland.
Dette samsvarer med tidligere års bevegelsesmønstre, hvor binner med unger etter brunstperioden trekker bort fra bebyggelsen.
– Risikoen for nye møter mellom mennesker og den aktuelle binna er nå vesentlig lavere enn da vi besluttet felling 26. juni. Vi vil derfor ikke beslutte noen ny felling nå, sier Hilde Singsaas, direktør for Miljødirektoratet.
Opprettholder overvåkingsinnsatsen
Generelt er det sjelden at brunbjørn utgjør en fare for mennesker. De fleste bjørner unngår mennesker, og direktoratet vurderer at det ikke er grunnlag for å si at det foreligger noen forhøyet risiko i området.
Miljødirektoratet minner om rådene som gjelder for ferdsel i områder med bjørn, som å vise ekstra varsomhet for binner med unger og bjørn ved kadaver.
Statens naturoppsyn (SNO) opprettholder overvåkingsinnsatsen i det aktuelle området for å avdekke bjørneaktivitet framover. Dersom den aktuelle binnen returnerer, vil Miljødirektoratet gjøre en ny vurdering. Direktoratet vil fortløpende vurdere behovet for eventuelle nye tiltak, avhengig av observasjoner eller annen informasjon.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder

Lenker
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Beslutning om felling av bjørn var lovlig15.7.2025 16:40:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet besluttet 26. juni å felle en bjørn som angrep en mann i Jarfjord. Oslo tingrett har gitt staten medhold.
Klarte ikke å knekke havnespy med brent kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brent kalk ikke klarer å fjerne havnespy der det er mye av den uønskede fremmedarten.
Klarte ikkje å knekke hamnespy med brend kalk12.7.2025 19:18:52 CEST | Pressemelding
Ny rapport viser at brend kalk ikkje klarer å fjerne hamnespy der det er mykje av den uønskte framandarten.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom