Advarer om powerbank: - Forbudt i kofferten
Reglene rundt powerbanker er klare; de skal alltid pakkes i håndbagasje, aldri i innsjekket bagasje. Årsaken til dette er at denne typen batterier kan ta fyr og utgjøre en stor sikkerhetsmessig risiko. Power banks, ekstraladere og andre typer litiumbatterier er strengt forbudt i innsjekket bagasje.

Sommerutfarten er i gang, og mange reisende pakker i disse dager kofferten. En feriefavoritt mange fremdeles pakker feil, er powerbanks. Disse er nemlig forbudt i innsjekket bagasje.
Reglene rundt powerbanker er klare; de skal alltid pakkes i håndbagasje, aldri i innsjekket bagasje. Årsaken til dette er at denne typen batterier kan ta fyr og utgjøre en stor sikkerhetsmessig risiko, dermed er dette strengt forbudt i innsjekket bagasje.
Likevel har Bergen lufthavn konfiskert mer enn 400 powerbanker årlig som har blitt pakket i innsjekket bagasje. For alle Avinors lufthavner er tallet over 8000.
– Powerbanker består av litiumbatterier. Litiumbatterier er selvantennelig og kan begynne å brenne hvis de blir overopphetet. Disse batteriene produserer sin egen oksygen når de brenner og er derfor vanskelig å kontrollere. Det er derfor viktig at den ligger lett tilgjengelig i håndbagasjen og ikke i innsjekket bagasje slik at flybetjeningen kan håndtere situasjonen, sier Gro Handeland, sikkerhetssjef ved Bergen lufthavn.
Når du sjekker inn bagasje blir den sendt til gjennomlysning via røntgenmaskiner. Her blir det stadig oppdaget store mengder powerbanks og andre litiumbatterier, og av hensyn til flysikkerhet må de konfiskeres og kastes. Reisende vil derfor ikke få powerbanken tilbake og mottar ikke erstatning. Det er ikke bare litiumbatterier som blir pakket i innsjekket bagasje. I løpet av et år blir andre farlige gods som brennbar væske og propangass, som primus også oppdaget i innsjekket bagasje, og må dermed fjernes fra bagasjen. Det er strengt forbudt, både i innsjekket bagasje og håndbagasje.
– Når reisende sjekker inn bagasje inngår vedkommende en kontrakt med flyselskapet ved at de svarer på om de frakter farlig gods. Reiser du med powerbank i innsjekket bagasje bryter du denne kontrakten med flyselskapet, og dermed loven, forklarer Handeland.
– Plasserer man et litiumbatteri i innsjekket bagasje utsetter man både seg selv og andre reisende for en enorm fare. Hvis det skulle begynne å brenne i et lasterom kan det få alvorlige konsekvenser, sier Handeland.
Pakk power banks i håndbagasjen!
Når du pakker en powerbank i håndbagasjen, er det viktig å sette seg inn i hvilke regler flyselskapene har. Ikke alle litiumbatterier er lov å pakke i håndbagasjen, dette avhenger av størrelse og hvor kraftig batteriene er. Nå har også flere norske flyselskaper innført forbud mot bruk av disse om bord på flyene.
– Flyselskapene SAS og Norwegian tillater powerbank opptil 100 wh. Fra 100 til 160 wh trenger du spesiell tillatelse. Det er derfor viktig å sette seg inn i hvilke regler ditt flyselskap har før du reiser, sier Handeland.
– Vi ønsker overhodet ikke å kaste passasjerers eiendeler, så hvis passasjeren setter seg inn i reglene på forhånd, blir dette en vinn-vinn-situasjon, avslutter hun.
Sjekkliste for passasjerer:
-
Pakk aldri løse litiumbatterier eller powerbanks i innsjekket bagasje, alltid i håndbagasjen
-
Er du i tvil, sjekk med ditt flyselskap eller med Luftfartstilsynet
-
Skulle batteriet utvikle røyk eller bli varmt om bord i flyet, kontakt besetningen umiddelbart
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine Fuglesang FramholtKommuniksjonssjef i Avinor
Tel:+47 976 22 141cathrine.framholt@avinor.noBilder

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.
Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av el-fly, og leveranse av biodrivstoff til fly.
Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.
Rundt 2.800 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og kommersiell virksomhet på flyplassene.
Følg pressemeldinger fra Avinor
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Avinor
Advarer om powerbank: - Dette er forbudt9.7.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Sommerutfarten er i gang, og mange reisende pakker i disse dager kofferten. En feriefavoritt mange fremdeles pakker feil, er powerbanks. Disse er nemlig forbudt i innsjekket bagasje.
Åpner ny direkterute til Phuket4.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Norse Atlantic Airways satser på ny rute fra Oslo lufthavn til Thailand. Ruten åpner i desember, og tar reiseglade nordmenn hele veien til Phuket - uten stopp.
Avinor og HENT AS signerte milliardkontrakt for ny lufthavn i Bodø30.6.2025 14:30:00 CEST | Pressemelding
Avinor og HENT AS har i dag signert den endelige avtalen for byggingen av passasjerterminal og enkelte andre driftsbygg på nye Bodø lufthavn. Partene har vært gjennom en nær ett år lang samspillsfase, og er nå enige om omfanget og målprisen for denne delen av prosjektet. Kontraktsverdien er om lag 1,9 milliarder kroner.
Skal snu flyene mot Norge25.6.2025 12:38:30 CEST | Pressemelding
Når Avinor og Norway Home of Skiing inngår et samarbeid er det med ett klart mål: flere internasjonale reisende skal velge Norge og norske alpindestinasjoner over andre mer etablerte reisemål i Europa.
Bjørn Inge Aune blir lufthavnsjef i Fagerlia: – En unik mulighet19.6.2025 11:20:58 CEST | Pressemelding
Avinor har tilsatt Bjørn Inge Aune (53) som Mo i Rana Lufthavn Fagerlias første lufthavnsjef.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom