Tap av sjøis stabiliserer Golfstrømmen
** SPERREFRIST fredag 11. juli kl. 20 **
Faren for en oppbremsing av havstrømmer i Nord-Atlanteren er mindre enn antatt. Ny forskning tyder på at dannelse av dypvann i isfrie deler av Polhavet vil holde hjulet i gang.

Klimaendringer reduserer dannelsen av dypvann i Norskehavet og Labradorhavet. Det har fått mange til å frykte at Golfstrømmen og andre havstrømmer vil svekkes.
Men etter hvert som sjøis forsvinner i Arktis, dannes mer dypvann i nye, åpne havområder. En ny studie viser at dette kan kompensere for redusert dypvannsdannelse lenger sør.
– Arktis er blitt litt glemt, sier Marius Årthun. – Men Polhavet er ikke lenger en stille, øde ørken.
Forskeren fra Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret har ledet den nye studien, publisert i tidsskriftet Science Advances. Kolleger fra Bergen og fra University of Oxford har deltatt i arbeidet.
Funnene deres bidrar til å forklare hvorfor systemet av havstrømmer som Golfstrømmen er en del av, så langt har holdt seg stabilt.
Strømmen av varmt vann sørfra avhenger av at vann strømmer sørover i dypet
Omveltningssirkulasjonen i Nord-Atlanteren er en sløyfe som frakter varmt og salt vann nordover i overflaten og tilbake sørover i dypet. Golfstrømmen er den viktigste overflatestrømmen i sløyfen.
Systemet forutsetter at vann avkjøles og synker i nord. I et varmere klima venter man at mindre vann vil avkjøles nok til å synke i Norskehavet og Nord-Atlanteren. Dermed vil sirkulasjonen svekkes og i verste fall kollapse.
Den nye studien indikerer at Polhavet vil ta over oppgaven med å danne dypvann. Årsaken er at sjøisen forsvinner. I nye, åpne områder utsettes overflatevannet for kald polarluft, kjøles ned og blandes nedover i dypet.
Slik kan dannelse av dypvann i Polhavet kompensere for at det dannes mindre dypvann lengre sør. Fordi omveltningen i Polhavet har vært sterkere enn før, har tilførselen av dypvann til Atlanterhavet vært stabil.
– Teorier om en slik forskyvning har eksistert, sier Marius Årthun. – Men man ventet at det først skulle skje i en mye varmere fremtid. At det allerede har foregått i flere tiår, ante vi ikke.
Konklusjonen hans bygger på data fra 1993 til 2020.
Issmelting har en grense
Systemet er mer motstandsdyktig enn fryktet. Men hva når mer og mer av isen i Polhavet forsvinner? Vil dannelsen av dypvann følge etter og flytte seg stadig nordover?
– Atlanterhavsvannet spiser seg inn i Arktis, men kan ikke gjøre det til evig tid, sier Marius Årthun. – Hvor lenge kan Arktis holde hjulet i gang? Kommer man til et punkt der også det tannhjulet er utslitt?
Foreløpig har han ikke noe svar, men sammen med kollegene sine vil han fortsette å forske på stabiliteten til havstrømmene i Nord-Atlanteren.
– Mange fokuserer på svekkelse og kollaps, sier han. – Å studere en prosess som bidrar til å holde igjen, er spennende.
Referanse
Årthun, M., Brakstad, A., Dörr, J., Johnson, H. L., Mans, C., Semper, S., Våge, K. (2025). Atlantification drives recent strengthening of the Arctic overturning circulation. Science Advances. Doi: 10.1126/sciadv.adu1794
Nøkkelord
Kontakter
Thea SvenssonKommunikasjonsrådgiverBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:45058191thea.svensson@uib.noEllen VisteKommunikasjonsrådgjevarBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:48002018ellen.viste@uib.noBilder


Lenker
Følg pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjerknessenteret for klimaforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Norsk professor blir president i EASAC3.7.2025 13:56:41 CEST | Pressemelding
Lise Øvreås gikk i fjor av som preses i Det Norske Vitenskaps-Akademi. Nå tar hun over som president for EASAC, en sammenslutning av 30 vitenskapsakademier fra hele Europa.
CO2-nivået i atmosfæren har nådd 430 ppm15.5.2025 11:51:12 CEST | Pressemelding
Med menneskeskapte utslipp stiger CO2-nivået i atmosfæren raskere enn man har sett i fortidens klima. Målinger i mai har nådd et nytt nivå.
Gjennombrudd for varsling av El Niño-fenomen i Atlanterhavet15.4.2025 14:30:39 CEST | Pressemelding
Frem til nå har ikke forskere klart å varsle en oppvarming av Sør-Atlanteren. Ved hjelp av kunstig intelligens har de nå lykkes med å varsle El Niño-fenomen i området opp til 3-4 måneder før.
Laveste havis-nivå i Arktis på fem år27.3.2025 08:41:10 CET | Pressemelding
Rundt 22 mars nådde havisen i arktis sin årlige maksimum for 2025. Det har vært en svært lav utvikling av havis gjennom hele vinteren, med en skarp reduksjon i januar. På slutten av sesongen nærmet isen seg høydepunktet for 2023, men landet akkurat like under. Dermed ble isdekket i 2025 lavere enn de siste fem årene.
Dramatiske endringer i Grønlandshavet19.3.2025 11:06:49 CET | Pressemelding
På grunn av klimaendringene er produksjon av dypvann endret på den nordlige halvkule. Dette har store konsekvenser for havsirkulasjonen og havets evne til å ta opp karbon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom