Norsk professor blir president i EASAC
Lise Øvreås gikk i fjor av som preses i Det Norske Vitenskaps-Akademi. Nå tar hun over som president for EASAC, en sammenslutning av 30 vitenskapsakademier fra hele Europa.

– I en tid med økende usikkerhet, spredning av feilinformasjon og svekket tillit til vitenskapen er det avgjørende at beslutningstakere får tilgang til den beste kunnskapen vi har til enhver tid, forteller Øvreås.
EASAC (European Academies’ Science Advisory Council) samler de nasjonale vitenskapsakademiene i EU- medlemslandene i tillegg til Norge, Sveits og Storbritannia for å gi uavhengige forskningsbaserte råd til europeiske beslutningstakere. Gjennom sine tre programmer innen biovitenskap, folkehelse, energi og miljø, formidler EASAC rapporter utarbeidet av uavhengige eksperter.
- At Lise er valgt som leder for dette viktige arbeidet er flott, og vil gi muligheter til å være en sentral del av vitenskapelig rådgivning i Europa, sier Eystein Jansen, en av grunnleggerne av Bjerknessenteret og visepresident i Det europeiske forskningsrådet (ERC).
Vitenskapelige allianser i Europa
Men for Øvreås selv var det ingen naturlig vei som førte henne til politikken. Til daglig jobber hun som professor og forsker i geomikrobiologi ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret.
– Jeg er jo ikke politiker i utgangspunktet. Veien har blitt til mens jeg har gått, forteller Øvreås.
– Det var ikke et mål for meg å ta et slikt verv, men det er utrolig spennende å se hvor viktig vitenskapen er for politiske beslutninger. Når man jobber med denne type allianser får man en stemme som blir hørt og kan målbære.
Øvreås har vært tilknyttet EASAC i seks år, og har ledet miljøprogrammet siden 2024. Hun beskriver det som en beundringsverdig institusjon hun har lært å kjenne godt. Hun ser stor verdi i å bygge allianser på tvers av Europa.
– Når vi informerer beslutningstakere om utfallet av EASAC rapportene, må forskningen holde høyest mulig kvalitet. Det handler om tilliten til forskerne og forskningen, og det er utrolig viktig at vi bygger opp om den, sier Øvreås.
Kontakter
Gudrun SylteKommunikasjonslederBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:40856457gudrun.sylte@uib.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjerknessenteret for klimaforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
CO2-nivået i atmosfæren har nådd 430 ppm15.5.2025 11:51:12 CEST | Pressemelding
Med menneskeskapte utslipp stiger CO2-nivået i atmosfæren raskere enn man har sett i fortidens klima. Målinger i mai har nådd et nytt nivå.
Gjennombrudd for varsling av El Niño-fenomen i Atlanterhavet15.4.2025 14:30:39 CEST | Pressemelding
Frem til nå har ikke forskere klart å varsle en oppvarming av Sør-Atlanteren. Ved hjelp av kunstig intelligens har de nå lykkes med å varsle El Niño-fenomen i området opp til 3-4 måneder før.
Laveste havis-nivå i Arktis på fem år27.3.2025 08:41:10 CET | Pressemelding
Rundt 22 mars nådde havisen i arktis sin årlige maksimum for 2025. Det har vært en svært lav utvikling av havis gjennom hele vinteren, med en skarp reduksjon i januar. På slutten av sesongen nærmet isen seg høydepunktet for 2023, men landet akkurat like under. Dermed ble isdekket i 2025 lavere enn de siste fem årene.
Dramatiske endringer i Grønlandshavet19.3.2025 11:06:49 CET | Pressemelding
På grunn av klimaendringene er produksjon av dypvann endret på den nordlige halvkule. Dette har store konsekvenser for havsirkulasjonen og havets evne til å ta opp karbon.
Bjerknes-forsker valgt som hovedforfatter for klimapanelets spesialrapport om byer16.1.2025 14:39:25 CET | Pressemelding
Stefan Sobolowski ble utvalgt blant 1200 nominerte fra hele verden til å bidra med sin ekspertise i FNs spesialrapport om klimaendringer i byer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom