Jobber du i sommervarmen? Pass på dette.
Nå melder meteorologer om høye temperaturer og sommervarme i store deler av landet. Skal du jobbe i varmen? Snakk med din leder om du opplever at det er ubehagelig varmt på jobb.

Lov eller forskrifter inneholder ingen faste temperaturgrenser, men Arbeidstilsynet anbefaler at arbeidsplasser holder temperaturen under 22°C ved fysisk lett innearbeid i perioder med oppvarmingsbehov. Vi anbefaler å unngå temperatur under 19°C eller over 26°C.
– Når det er for varmt blir vi lett trøtte og uopplagte, og evnen til å jobbe effektivt og riktig settes ned. Noen yrker er spesielt utsatte. For eksempel asfaltarbeidere som får varme både fra den varme asfalten og sola, sier rådgiver Trine Skoglund Kleftås i Arbeidstilsynet.
Kan jeg gå hjem fra jobb på grunn varmen?
Nei, du har ikke rett til å gå hjem fra jobb på grunn av høye temperaturer alene. Men arbeidsgiver skal sørge for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig.
– Opplever du varmen som ubehagelig og at den påvirker din arbeidsevne, ta problemet opp med arbeidsgiver, enten via leder, verneombud eller tillitsvalgt. Arbeidsgiver har plikt til å vurdere om det er forsvarlig å utføre arbeidet på samme måte som før, sier rådgiveren.
Om verneombudet mener at temperaturen innebærer umiddelbar risiko for sikkerhet og helse, kan verneombudet avbryte arbeidet.
Tiltak på varme arbeidsdager
Som arbeidsgiver er det flere ting du kan gjøre for varmen ikke skal bli uforsvarlig.
– Sjekk om ventilasjonen er justert riktig, vurder tiltak som ekstra pauser, sørg for tilgang på drikke, vifter og kjøleanlegg, råder Kleftås.
Aktuelle tiltak ved høy varme kan være:
- Solavskjerming utvendig
- Ventilasjon som fungerer (justering, vedlikehold og riktig drift)
- Flytting av varmegivende utstyr
- Kjøleanlegg
Nøkkelord
Kontakter
Pressekontakt ArbeidstilsynetPressekontakt
Tel:40031788presse@arbeidstilsynet.noSofie Skarholt OttesenKommunikasjonsrådgiver
Tel:41659879sofie.skarholt.ottesen@arbeidstilsynet.noOm Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og sosialdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Advarer mot farlig praksis i stillasbygging3.7.2025 10:00:25 CEST | Pressemelding
Deformerte og knekte stillasdeler, og koblinger som ikke tåler å brukes som festepunkt for fallsikring. Det kan være resultatet når stillasdeler fra ulike produsenter blandes.
Arbeidstilsynet vil bidra til at færre frisører blir syke av jobben30.6.2025 12:17:42 CEST | Pressemelding
Arbeidstilsynet gjennomfører nå tilsyn med frisørvirksomheter over hele landet. Målet er å styrke det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, slik at flere frisører kan bli i yrket over tid.
Nå kommer disse endringene i arbeidsmiljøregelverket30.6.2025 09:41:10 CEST | Pressemelding
Fra 1. juli 2025 og 1. januar 2026 trer flere viktige endringer i arbeidsmiljøregelverket i kraft. Endringene skal blant annet bidra til å styrke Arbeidstilsynets innsats mot arbeidslivskriminalitet, gjøre kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet klarere og skjerpe kontrollen i varebilbransjen gjennom innføring av HMS-kort.
– Så fint at dere kommer!24.6.2025 07:46:41 CEST | Pressemelding
Hei, god morgen! Eier du restauranten her? Nei, jeg driver bare med renhold. Så bra! Det er akkurat deg vi ønsker å prate med i dag!
1. juli får Arbeidstilsynet nye virkemidler for å bekjempe arbeidslivskriminalitet20.6.2025 15:03:31 CEST | Pressemelding
Stortinget har vedtatt lovendringer som gir Arbeidstilsynet bedre muligheter til å avdekke og bekjempe kriminalitet i arbeidslivet. Endringene trer i kraft 1. juli 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom