Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.

Den 29. juni kunngjorde Ukrainas president Volodymyr Zelensky at han har signert et dekret som foreslår at Ukraina trekker seg fra Konvensjonen mot personellminer (APMBC). Forslaget skal nå behandles i det ukrainske parlamentet.
I henhold til artikkel 20 i konvensjonen trer en uttrekning ikke i kraft før seks måneder etter at FN er formelt varslet. Dersom staten er involvert i en væpnet konflikt ved slutten av denne perioden, kan uttrekning først skje etter at konflikten er over.
– Ukraina hevder at de trenger alle tilgjengelige midler for å forsvare seg mot den russiske invasjonen. Men miner gjør ingen forskjell på soldater og sivile. De ligger igjen lenge etter at kampene er over, og kan utløses av barn som leker eller bønder som dyrker jorden. Å åpne for bruk av personellminer nå, kan bety en ny generasjon av amputerte barnebein, sier Steen-Nilsen.
Konvensjonen, som ble etablert i Oslo i 1997, har vært avgjørende i arbeidet for å stanse bruken av personellminer og begrense skadene disse våpnene forårsaker. I 2023 var 84 prosent av ofrene for landminer sivile, og hele 37 prosent var barn.
Takket være det internasjonale forbudet har det årlige antallet skadde og drepte blitt redusert med over 75 prosent siden slutten av 1990-tallet.
Norsk Folkehjelp oppfordrer Ukraina og andre land som vurderer å trekke seg, til å snu. Personellminer stopper ikke invasjoner og vinner ikke kriger – de påfører sivile lidelser i generasjoner.
– Sikkerhet må bygge på realiteter, ikke illusjoner. Det er en grunn til at over 160 land har sluttet seg til forbudet. Nå kreves det handling. Norsk Folkehjelp oppfordrer alle medlemsland i Minekonvensjonen til å stå sammen med sivilsamfunnet for å beskytte og styrke avtalen – og hindre en farlig svekkelse av det globale mineforbudet, avslutter Steen-Nilsen.
Kontakter
Hilda KlavenessKommunikasjonsrådgiverNorsk Folkehjelp
Tel:93082339hilmor739@npaid.orgAksel Steen-NilsenLeder Humanitær mine- og eksplosivryddingNorsk Folkehjelp
Tel:90832554akst@npaid.orgBilder

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
Leger uten grenser og Norsk Folkehjelp får milliongave til Gaza av Sparebanken Norge19.5.2025 14:19:28 CEST | Pressemelding
Sparebanken Norge har bevilget 5 millioner til hjelp til Gaza. Støtten er delt med 2,5 millioner kroner hver til Leger Uten grenser og Norsk Folkehjelp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom