Dette må du vite om trafikkbøter i Norge og utlandet i sommer
Trafikkbøtene i Norge er på et rekordhøyt nivå. Flere land i Europa krever oblat for å kjøre på motorveier eller inn i byer. Med rådene fra NAF unngår du bøter i Norge og utlandet i sommer.

Fra 1. mars i år økte nivået på trafikkbøter igjen. Kjører du i 91 kilometer i timen i en 80-sone er boten 5200 kroner. Bruker du mobiltelefonen mens du kjører straffes det nå med en bot på hele 10 450 kroner. I tillegg får du tre prikker på førerkortet om du blir tatt.
– De aller fleste i sommertrafikken tar hensyn og følger trafikkreglene. Et ekstra ris bak speilet er at bøtene nå er på et skyhøyt nivå, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Med mange utfartsdager og flere på veiene kan det være lett å la seg distrahere eller rett og slett følge trafikken i for høy fart.
– De viktigste rådene er å være oppmerksom, ligge unna mobilen og holde deg til fartsgrensene. Du sparer lite tid på å øke farten, og med det bøtenivået vi har nå vil det svi i feriebudsjettet, sier Handagard.
Husk oblat hvis du skal til Europa
For de som skal på bilferie i Europa er det viktig å kjenne til at mange land har oblater for motorveier eller byområder. Blir du stoppet uten riktig oblat, kan bøtene også her være høye.
– Du bør sjekke om landene du skal reise gjennom krever oblat for motorveier eller miljømerker for å kjøre inn i byer, sier Handagard.
Populære danske feriebyer som København, Ålborg, Århus og Odense har alle lavutslippsoner.
Både motorvei- og miljømerker
Du kan enkelt sjekke selv hva som gjelder på ditt reisemål på norsk på miljømerke.com eller på engelsk på green-zones.eu. I tillegg til i Danmark finner du miljø- eller lavutslippsoner blant annet i Tyskland, Belgia, Italia og Frankrike. Skal du kjøre motorveier i land som Østerrike, Sveits, Slovenia eller Tsjekkia trenger du motorveioblat.
– I mange land kan du kjøpe oblat på grensen eller på bensinstasjoner, men det er også mulig å gjøre det på forhånd. Vær også oppmerksom på skilting inn til byer, spesielt i Italia hvor trafikk er begrenset mange gamlebyene mange steder, råder Handagard.
Vær oppmerksom på farten på Autobahn
For de som skal reise gjennom Tyskland, kan det være fristende å få tatt unna mange kilometer i høy fart på Autobahn. Men kjører du fortere enn 130 kilometer i timen, må du være ekstra oppmerksom.
– Anbefalt fartsgrense er faktisk 130 kilometer i timen. Det er det mange som ikke kjenner til. Kjører du fortere enn dette, kan du ende opp med å få ansvaret hvis en ulykke skulle skje, advarer Handagard.
Nøkkelord
Kontakter
Ingunn HandagardPressesjef
Tel:+47 920 66 505ingunn.handagard@naf.noBilder


Lenker
Om oss
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
NAF: - Kjør helt frem i begge kjørefelt ved fletting3.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommer er tid for bilferie og veiarbeid. Fletter du riktig der det er veiarbeid, bidrar du til bedre trafikkflyt og kortere køer. - Veldig mange legger seg inn med en gang de ser skilt om fletting. Det er feil. Kjør helt frem til der feltene går sammen, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.
NAF: 10 biltur-tips til sommerferien2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Syv av ti nordmenn legger sommerferien til eget land. - Det er mange perler å besøke med bilen, bobilen eller motorsykkelen. Her er mine ti tips til fine turer på hjul i sommer, sier Per Roger Lauritzen, veibokredaktør i NAF.
NAF MC: - Nå må motorsyklistene skjerpe seg1.7.2025 11:01:13 CEST | Pressemelding
Juni ble nok en måned med nedslående ulykkestall for motorsyklister. Så langt i år har 12 motorsyklister omkommet på norske veier. - Vi må ta inn over oss at vi er en utsatt trafikantgruppe og kjøre deretter, sier leder i NAF MC, Jan Harry Svendsen.
Økte bilavgifter vil ramme barnefamiliene og distriktene hardest30.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
To av tre svarer at de vil bli negativt påvirket av økte bilavgifter, viser NAFs Trafikantbarometer 2025. – Jo flere barn, og jo mer usentralt folk bor, dess større er andelen som sier at økte bilavgifter vil ramme dem, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
NAF: Slik sparer du penger på hurtigladingen i sommer26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommerferien er hurtigladetid for landets 840 000 elbilister. – Det er flere kroner i forskjell per kilowattime mellom dyreste og billigste hurtigladeleverandør. Så her er det feriepenger å spare, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom