Fun-facts om jordbruket i Buskeruds kommuner - Sjekk hvordan din kommune gjør det på landbruksfronten med NIBIOs Arealbarometer!
Buskerud strekker seg fra Drammensfjorden med mildt klima i sør til høyfjell og kort vekstsesong i nord. Det gjenspeiler seg i landbruksstatistikken der Lier kommune er nest størst på frilandsgrønnsaker i Norge mens Ål kommune i nord er Norges femte største geitekommune.

Mjølk i Hemsedal, korn på Ringerike og frukt i Lier
Med så stor variasjon i vekstforhold, er det stor variasjon i hva bøndene i Buskerud driver med. Hemsedal og Gol er viktige kommuner for mjølkeproduksjonen i fylket. Ål er Buskerud sin største sauekommune med nesten 7000 vinterfôra sauer (vinterfôra sauer er i hovedsak mordyr/søyer). Kongsberg er fylkets største produsent av slaktekylling mens Ringerike har flest verpehøns.
Ringerike og Øvre Eiker er kornkamrene i Buskerud. 70 prosent av jordbruksarealet i Ringerike og 65 prosent i Øvre Eiker blir brukt til å dyrke korn. Sør i Buskerud er det gode forhold for dyrking av matkorn. Stortinget har vedtatt at Norge skal jobbe for å bli mer selvforsynt med matkorn.
Når det gjelder skogbruk, er det Ringerike som topper kommunelista i Buskerud med over 1000 kvadratkilometer produktiv skog.
Buskerud er et allsidig jordbruksfylke med nesten alle produksjoner representert.
Finn tall for din kommune - supert agurkstoff i sommermånedene
Tall for din kommune finner du i NIBIO sitt Arealbarometer, en skattekiste med lett tilgjengelig statistikk om landbruk og skogbruk i din kommune, ditt fylke og for hele landet. Her finner du nøkkeltall framstilt på en lettfattelig og oversiktlig måte. Mange av tallene er også illustrert med enkel grafikk. Sammenlikn med nabokommunen eller med tall for fylket og landet!
-
Hvor mye skog, jordbruksareal og bebygd areal er det i din kommune?
-
Hva blir dyrket og hvor mange husdyr finnes i kommunen din?
-
Hva er kvaliteten på jorda (tilgjengelig i ca. 50 % av landet)?
-
Hvor mye jord kan dyrkes opp til nytt jordbruksareal i din kommune?
-
Verdiskaping i jordbruket (bare tilgjengelig for utvalgte fylker).
Mer informasjon om arealbarometeret: https://www.nibio.no/tema/jord/arealressurser/arealressurskart-ar5/arealbarometer
Arealbarometer for Buskerud fylke: https://arealbarometer.nibio.no/nb/fylker/buskerud/
Ønsker du tilgang til regnearket vi har brukt for å sammenlikne kommuner fra hele landet? Send forespørsel til: hege.ulfeng@nibio.no
Kontakter
Ingrid TengeNIBIO/avdeling landbrukskart
Tel:90104465Tel:90104465ingrid.tenge@nibio.noBilder



NIBIO, Norsk institutt for bioøkonomi
Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) forsker og leverer kunnskap om mat- og planteproduksjon, miljø, kart, arealbruk, genressurser, skog, foretaks-, nærings- og samfunnsøkonomi.
Bioøkonomi er en økonomi basert på biologiske ressurser fra jord, skog og hav. Gjennom forskning og kunnskapsproduksjon skal instituttet bidra til matsikkerhet, bærekraftig ressursforvaltning, innovasjon og verdiskaping innenfor verdikjedene for mat, skog og andre biobaserte næringer. Instituttet skal levere forskning, forvaltningsstøtte og kunnskap til anvendelse i nasjonal beredskap, forvaltning, næringsliv og samfunnet for øvrig. NIBIO skal være nasjonalt ledende for utvikling av kunnskap om bioøkonomi.
NIBIO er et statlig forvaltningsorgan med særskilte fullmakter og eget styre, underlagt Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret er på Ås. Instituttet har flere regionale enheter og et avdelingskontor i Oslo.
Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) ble opprettet 1. juli 2015 som en fusjon av Bioforsk, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) og Norsk institutt for skog og landskap.
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for bioøkonomi - NIBIO
Lokal styring, natur – eller begge deler?14.8.2025 15:08:25 CEST | Pressemelding
Hva skjer når staten overlater ansvaret for naturen til kommunene? Under Arendalsuka utfordret fire forskere politikerne på lokaldemokrati og naturmangfold – svarene de fikk var sprikende.
Slik kan Norge produsere dobbelt så mye frukt og grønt14.8.2025 14:05:07 CEST | Pressemelding
Norge kan produsere dobbelt så mye frukt og grønt som i dag. Og visste du at norske tomatdyrkere er best i verden?
Biofilm kan omdanne skadelige gasser til bærekraftig drivstoff7.8.2025 13:09:35 CEST | Pressemelding
NIBIO har vært med på å utvikle en metode for å gjøre klimagasser som karbondioksid og karbonmonoksid om til grønn biometan – en fornybar energikilde. Ved hjelp av tynne lag med mikroorganismer, såkalte biofilmer, kan skadelige gasser bli til bærekraftig drivstoff.
Kartlegger karplanter i jordbrukslandskapet16.7.2025 13:35:49 CEST | Pressemelding
På en graskledt høyde med utsikt over Mjøsa er to ivrige forskere opptatt med å granske vegetasjonen. Det er deilig sommervær og høysesong for feltarbeid i NIBIO.
Kveikgjæren – vår første mikrobiologiske kulturarv14.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Kveika ser kanskje ut som vanleg bakegjær, men ho er noko heilt for seg sjølv. Denne særnorske gjærsoppen, brukt i heimebrygging sidan før vikingtida, er ein unik kulturarv og den første mikroorganismen i Noreg med offisiell «genarvestatus».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom