Pass deg for disse parkeringsfellene
I ferietiden er det mange som kjører og parkerer på ukjente steder. Her er Statens vegvesens tips for å unngå unødvendige parkeringsbøter.

Flere parkeringsområder har etter hvert fått automatisk skiltgjenkjenning. Det betyr at bilskiltet ditt blir avlest ved inn- og utkjøring, og så betaler du for parkeringen etter den tiden du har stått parkert på området. Eller gjør du det?
Har du ikke parkert skal du ikke betale
På noen områder starter «taksameteret» umiddelbart når du passerer kameraet. Parkering er definert som «enhver hensetting av kjøretøy, selv om føreren ikke forlater kjøretøyet. Unntak er kortest mulig stans for av- eller påstigning eller av- eller pålessing».
- Det betyr at du kan kjøre inn på et parkeringsområde, uten at du parkerer og dermed ikke er forpliktet til å betale. Et typisk eksempel på dette er kjøre inn på et område for å slippe av ungdommene dine utenfor et kjøpesenter, sier Halgeir Jansen i parkeringstilsynet i Statens vegvesen.
Har du vært utsatt for en slik praksis så send gjerne et tips til parkeringstilsynet@vegvesen.no.
Krav om prisopplysning
Et annet vanlig problem er at det vanskelig å finne ut hva det faktisk koster å parkere. Manglende prisoppslag på parkeringsområder gjør det vanskelig å velge bort kostbare parkeringstilbud.
- Prisen for å parkere er ofte godt skjult, eller ikke opplyst om i det hele tatt. Det er et krav i prisopplysningsforskriften at det er et lett synlig prisoppslag på selve parkeringsområdet. Her skal også betalingsbetingelsene komme fram, sier Halgeir Jansen.
Forbrukertilsynet setter pris på tips om parkeringsplasser med manglende, dårlige eller uklare prisopplysninger. Du kan sende tips til Forbrukertilsynet her: Jeg vil sende et tips - Forbrukertilsynet
Unngå prissjokk
På en del parkeringsområder er det ofte en gratistid på 2 -3 timer og deretter parkeringsavgift. Det er viktig at du følger nøye med på tiden du står parkert. Det kan være en høy pris allerede fra første minutt over gratistiden. På enkelte parkeringsområder er prisen opptil kr. 300,- per påbegynt time. Står du parkert ett minutt over gratistiden, så kan du bli avkrevd kr. 300,- for dette ene minuttet.
Hvis du velger å betale senere, så kommer ofte gebyr for oppslag og lagring av bilnummeret ditt og fakturagebyr i tillegg, og det ene minuttet har kostet deg enda en 100 – lapp (pluss/minus). Veiledning om hva du gjør hvis du får ulovlige gebyrer finner du hos Forbrukerrådet: Kontakt oss – Forbrukerrådet
Er ikke det formelle på plass så trenger du ikke å betale
I sommerhalvåret ser mange grunneiere sitt snitt til å tjene gode penger på parkering. Det etableres parkeringsområder med krav om avgift i nær tilknytning til populære turistmål, og prisene er ofte høye. Dette er ofte det eneste parkeringstilbudet i området for turmålet. Betaler du ikke kan du fort få en faktura eller ei bot på ruta, og parkerer du utenfor området så risikerer du å få ei bot også for dette.
- De som tar betalt for parkering, må følge reglene i parkeringsforskriften enten de er en grunneier eller et stort parkeringsselskap, sier Halgeir Jansen.
Før de i det hele tatt har lov til å tilby parkering mot avgift som er åpent for alle, så må det tilbys gjennom et firma som er registrert i Parkeringsregisteret. I tillegg skal også parkeringsområdet være registrert her, og være skiltet med svart P på hvit bunn.
- Er det ikke skiltet på denne måten, så drives ikke parkeringsområdet slik regelverket pålegger. Dersom det formelle ikke er på plass, er det ikke lov å ta betalt heller, sier Halgeir Jansen.
Her finner du Statens vegvesen sitt parkeringsregister: Søk etter parkeringsområder | Statens vegvesen
Finner du ikke parkeringsområdet i Parkeringsregisteret, og/eller du mistenker at parkeringsområdet er ulovlig, så tips oss gjerne.
Nøkkelord
Kontakter
Halgeir JansenRådgiverStatens vegvesen, Parkeringstilsynet
Tel:41605908halgeir.jansen@vegvesen.noPressevakt Trafikant og kjøretøy(Besvares mellom kl. 08 - 15.30)
* Føreropplæring
* Førerkort
* Kjøretøy
* Utekontroll
* Trafikkstasjoner
* Tilsyn med trafikkskoler, verksteder og parkeringstilbydere
Bilder




Om Statens vegvesen
Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.
Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen
Bru på E6 på Saltfjellet blir lysregulert2.7.2025 15:08:55 CEST | Pressemelding
Statens vegvesen har avdekket skader på kantdragerne på Viskisbrua på E6 i Saltdal kommune. Derfor blir det lysregulering og nedsatt fart over brua fremover.
Siste delstrekning åpnet på Rv. 4 Hadeland2.7.2025 14:21:51 CEST | Pressemelding
Statssekretær Tom Kalsås klippet 2. juli snoren på Rv. 4 Almenningsdelet – Lygnebakken. Det markerer slutten på tolv år med vegbygging.
Griniveien blir enveiskjørt tre uker i juli2.7.2025 10:05:32 CEST | Pressemelding
Omfattende arbeid med nye vannledninger tett opp mot Røakrysset gjør at Griniveien blir stengt for trafikk fra Bærum mot Oslo i uke 28-30.
Krav om grønn asfalt gir grønnere skipsfart1.7.2025 14:00:00 CEST | Pressemelding
Statens vegvesens belønning av CO2-kutt i asfalt fører til en ny milepæl for grønnere skipsfart.
Klart for offisiell åpning av Rv. 4 Almenningsdelet – Lygnebakken1.7.2025 09:36:40 CEST | Pressemelding
Statens vegvesen har gleden av å invitere til offisiell åpning av vegprosjektet Rv. 4 Almenningsdelet – Lygnebakken onsdag 2. juli 2025 kl. 11.00.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom