Sjøfartsdirektoratet

Dødstallene synker – men ti personer har omkommet på sjøen i 2025

Del

I løpet av årets første seks måneder registrerte Sjøfartsdirektoratet åtte dødsulykker med fritidsfartøy i norske farvann. Totalt mistet ti personer livet i disse ulykkene. Det er en nedgang på fire omkomne sammenlignet med samme periode i fjor, da 14 personer omkom. 

Fisketurister i sterk kuling
Fisketurister i sterk kuling Redningsselskapet Redningsselskapet

Kantring dominerer dødsulykkene – fisketurister særlig utsatt 

At fire av ti omkomne i årets første seks måneder var utenlandske fisketurister, bekrefter en trend myndighetene har vært oppmerksomme på i flere år. Sjøfartsdirektoratet har forsøkt å møte utfordringen med informasjonskampanjer og krav til utleieaktører. 

Sjøfartsdirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap samarbeider  

Sjøfartsdirektoratet går nå sammen med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å sette søkelyset mot virksomheter som driver med båtutleie. Høsten 2025 blir det derfor gjennomført en tilsynsaksjon. 

– Dette er et viktig samarbeid for å øke sikkerheten knyttet til utleie av fritidsfartøy og få ned ulykkestallene. Det er i hovedsak de samme risikoene som gjelder her som ved vanlig bruk av fritidsbåt, men ved utleie forsterkes risikoen ofte betydelig ved at leietaker mangler kjennskap til båten, farvannet og de lokale værforholdene. Det hviler derfor et betydelig informasjonsansvar på utleier, og utleier må sørge for at båtene som tilbys er egnet til formålet. Gjennom å delta på tilsynet DSB skal gjennomføre, håper Sjøfartsdirektoratet å være med å sette søkelyset på dette på en god måte, sier Petter A. Søreng, seksjonssjef fritidsfartøy, Sjøfartsdirektoratet. 

Målet er å gjøre det tryggere å leie båt – både for fastboende og utenlandske turister

DSB sender i forkant av sommerferien ut informasjon til over 1000 virksomheter som er registrert som turistfiskebedrifter hos Fiskeridirektoratet. Brevet er ment som en påminnelse om plikten utleieaktører har til å følge regelverket, særlig kravene til sikkerhetsopplæring og informasjon til kundene. Hensikten er å sikre at alle som leier fritidsbåt får nødvendig kunnskap om sikker bruk før de legger ut på sjøen – et viktig tiltak for å redusere risikoen for ulykker blant fisketurister. 

– Brevet til bransjen er en påminnelse om gjeldende regelverk og ansvar, og en oppfordring til å skjerpe sikkerheten i lys av de tragiske ulykkene som har vært så langt i år. Hvert eneste dødsfall er et for mye, sier DSB-direktør Elisabeth Aarsæther.   

En del av nasjonal handlingsplan  

Tilsynsaksjonen er en del av arbeidet med Nasjonal handlingsplan for sjøsikkerhet. Planen er laget av flere etater og har tiltak som skal gjøre det tryggere både for næringslivet og folk flest på sjøen.  

Færre fallulykker – men fortsatt en alvorlig risiko 

Tre av dødsulykkene i første halvår 2025 skjedde etter fall mellom båt og brygge, og ved fall til sjø. Det er en nedgang sammenlignet med samme periode i fjor. Likevel viser disse hendelsene at selv rolige og tilsynelatende trygge situasjoner kan få alvorlige konsekvenser. 

– Selv om tallene går ned, er dette fortsatt et område vi følger nøye. Fallulykker skjer ofte i havn eller ved lav fart, og de kan forebygges med enkle grep. Det handler om å ta på redningsvest i god tid og sørge for gode rutiner både i og utenfor båten, sier Siv Haugvaldstad Bygnes, kommunikasjonsrådgiver for seksjon for fritidsfartøy i Sjøfartsdirektoratet. 

Ulykkestallene stiger i takt med båtsesongen

Dødsulykkene med fritidsbåt følger et tydelig sesongmønster. I 2025 omkom én person i første kvartal, mens hele ni liv gikk tapt i løpet av andre kvartal. Dette er på linje med gjennomsnittet for samme periode fra 2017 til 2025, som ligger på ni omkomne. 

Tallene viser at ulykkene nærmest eksploderer i takt med at båtsesongen starter for fullt. Januar og april har kun ett dødsfall hver, men i mai skjer det en kraftig økning – fem personer omkommer i forbindelse med fritidsbåtbruk. I juni faller antallet noe, med tre dødsfall. 

Utviklingen bekrefter det som har vært en gjennomgående trend: Risikoen øker betydelig i takt med at stadig flere tar båten ut på vannet i vår- og sommermånedene – særlig i mai. 

Manglende flyteutstyr en gjenganger i dødsulykker 

Blant dem som omkom i fritidsbåtulykker første halvår 2025, var det et klart flertall som ikke brukte flyteutstyr. Sju av ti manglet redningsvest da ulykken skjedde, noe som understreker hvor avgjørende riktig bruk av vest fortsatt er for sikkerheten på sjøen. 

Selv om tre av de omkomne hadde på seg flyteutstyr, var det ikke nok til å redde dem. Ulike faktorer som sterk strøm, kaldt vann eller feil ved utstyret kan ha spilt inn. 

Tallene minner oss om at det ikke holder å bare ha på seg en redningsvest. Den må være riktig tilpasset, i god stand og brukes korrekt. Både kunnskap og kvalitet på flyteutstyret kan være forskjellen på liv og død, sier fungerende sjøfartsdirektør Håvard Gåseidnes. 

Ett dødsfall er ett for mye 

Til tross for at årets tall viser en nedgang i omkomne sammenlignet med samme periode i fjor – fra 14 til 10 – understreker direktoratet at ulykkestallene fortsatt er for høye. 

– Ett dødsfall er ett for mye. Vi har ingen liv å miste. Vi må jobbe målrettet videre, både med regelverk, holdningsskapende arbeid og opplæring, sier Gåseidnes. 

Sjøfartsdirektoratet oppfordrer alle som ferdes i båt til å løfte blikket, være våkne og bli flinkere til å ta mer bevisste valg når de ferdes på og ved sjøen. Dette får også økt fokus gjennom den pågående Løft blikket-kampanjen, som er et samarbeid gjennom flere år mellom Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og Redningsselskapet. 

Bakgrunnsdokument med statistikk kan leses her (pdf) 

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Sjøfartsdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sjøfartsdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sjøfartsdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye