Slik finner du den søteste vannmelonen i butikken
Vannmelon er en fast følgesvenn gjennom sommeren, men visste du at det finnes noen enkle triks for å finne den aller mest modne og søte? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler sine beste tips til hva du bør se etter – før du legger vannmelonen i handlekurven.

– De fleste vannmeloner i butikken er modne og spiseklare, men om du vil sikre deg en ekstra søt og saftig melon, er det faktisk mulig å bruke sansene litt, sier matfaglig rådgiver i OFG, Torjus Bredvold.
Tre ting å se etter:
- Se etter en gul flekk
Den gule flekken, også kalt feltflekk, viser hvor melonen har ligget på bakken under modning. En kremgul eller tydelig gul flekk betyr at melonen har fått modne lenge nok. Er flekken hvit eller grønn, kan den være høstet litt for tidlig. - Kjenn på vekten
En moden vannmelon skal føles tung for størrelsen. Vekten er ofte en god indikator på saftighet – og dermed også sødme. - Sjekk stilken
En brun og inntørket stilk er et tegn på at vannmelonen er moden. Er stilken fortsatt grønn og frisk, kan det bety at melonen ble plukket for tidlig. - Forskjellen på lys grønn og mørk grønn melon
-
- Lys grønn er stor, søt, saftig, og kan inneholde frø.
- Mørke grønn vannmelon er mindre, men søt og sprø. Har stort sett ikke frø.
Melon i maten – ikke bare som snacks
Vannmelon passer ikke bare som forfriskning – den egner seg også godt i både salater, grillretter og sommerdrikker. På frukt.no finnes det flere oppskrifter med melon, som:
-
Jordbær- og melonsalat med limedressing
-
Grillet vannmelon med balsamico og sesamfrø
-
Melon daiquiri (alkoholfri)
-
Feta og vannmelonsalat
Nøkkelord
Kontakter
Torjus Lunder BredvoldOpplysningskontoret for frukt og grønt- matfaglig rådgiver
Tel:48 21 74 54torjus@frukt.noBilder



Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom