Opplysningskontoret for frukt og grønt

Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart

Del

Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.

Moreller er best å spise som de er. Nyt sesongen!
Moreller er best å spise som de er. Nyt sesongen!

– Vi er mest sannsynlig 14 dager tidligere ute enn vanlig, og det er mye moreller på vei inn, faktisk over 700 tonn. Det er veldig positivt, sier Leif Øie, fruktlagerinspektør i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS). 

– Hardanger mener de kan levere fra første uken i juli. Det betyr at vi får en bred og lang sesong med norske moreller over store deler av landet, sier Øie. 

Tunneler gir tryggere avlinger 

Moreller er sårbare for regn – i motsetning til mye annen grøntproduksjon. Ett eneste regnskyll kan ødelegge en hel avling. Derfor dyrkes stadig mer under plastbeskyttelse. 

– Når morellene dyrkes i tunnel, eller med dekke, er man langt mindre utsatt for værskader. Det gir både jevnere modning og mer stabile avlinger. Dekke fungerer nesten som en tunnel, og gir god beskyttelse også i områder med mye vind, forklarer Øie. 

Nyt mens du kan 

 Vi spiser mellom 1500 til 2000 moreller tonn i året- litt avhengig av sesong. Her er også kirsbær med, men det er en liten andel. I 2024 produserte vi 847 tonn norske og importerte 1033 tonn.

– Det er gode nyheter at vi får en noe lenger sesong i år. Vanligvis er sesongen som regel over i midten av august, så spis og nyt dem når de er her. Aller best er de spist som de er, oppfordrer Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).  

Morell eller kirsebær? 

Begrepene brukes ofte om hverandre, men det finnes en viktig forskjell: 

– Moreller og kirsebær omtales ofte som det samme, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge kalles moreller, og surkirsebær, som vi gjerne kaller kirsebær, forklarer Sagen. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

PRøv grillede moreller! Morellene karamelliseres på grillen – det passer perfekt balansert med sprø granola og fløyelsmyk iskrem.
PRøv grillede moreller! Morellene karamelliseres på grillen – det passer perfekt balansert med sprø granola og fløyelsmyk iskrem.
Last ned bilde
En skikkelig sommersalat med saftige moreller, crunchy grønnsaker, fetaost og bacon. Nyt den med godt brød eller som en siderett.
En skikkelig sommersalat med saftige moreller, crunchy grønnsaker, fetaost og bacon. Nyt den med godt brød eller som en siderett.
Last ned bilde
Hjemmelaget iskrem blir ikke enklere enn dette! Du trenger bare fryse bærene og blende ingrediensene, og vipps så har du en nydelig sommer-dessert.
Hjemmelaget iskrem blir ikke enklere enn dette! Du trenger bare fryse bærene og blende ingrediensene, og vipps så har du en nydelig sommer-dessert.
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye