Norsk Kylling

Har kuttet utslippene med 5,5 prosent på ett år

Del

Bedre dyrevelferd på rugeriet, større andel fornybar energi og mer effektivt produksjonsutstyr har bidratt til at Norsk Kylling AS har kuttet utslippene med 5,5 prosent i 2024. 

Bedre dyrevelferd på rugeriet gir lavere klimautslipp. Effekten fra tidlig fôring på rugeriet fører til at kyllingene tar til seg næring bedre, og har fått høyere vekt, noe som gjør at de kan spise et lettere fôr med lavere utslipp. Foto: Norsk Kylling
Bedre dyrevelferd på rugeriet gir lavere klimautslipp. Effekten fra tidlig fôring på rugeriet fører til at kyllingene tar til seg næring bedre, og har fått høyere vekt, noe som gjør at de kan spise et lettere fôr med lavere utslipp. Foto: Norsk Kylling

–Med det volumet vi produserer av kylling, gir små endringer betydelige forbedringer i utslippene våre. Effekten av tidlig fôring på rugeriet er revolusjonerende, ikke bare for dyrevelferden, men også for de positive ringvirkningene dette har på utslippene våre, sier Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling AS.

I 2024 økte selskapet produksjonen med 1 732 tonn kylling, og reduserte utslippene per kilo kylling med 5,5 prosent, fra 3,34 kgCO2e pr kg kylling i 2023 til 3,17 kgCO2e i 2024. 

–5,5 prosent lavere utslipp per kilo kylling vi produserer er en imponerende laginnsats som viser at det er mulig å gjøre norsk matproduksjon mer klimavennlig. Når vi jobber målrettet, få vi også gode resultater, sier Talseth.

Tidlig fôring på rugeriet gir lavere utslipp
I 2023 åpnet Norsk Kylling AS nytt rugeri der kyllingene får tilgang på fôr, vann og lys umiddelbart etter klekking. Effekten av tidlig fôring har gitt kyllingene bedre helse og immunforsvar, som igjen har gitt lavere dødelighet og høyere vekt på kyllingene. Det har gitt Norsk Kylling AS bedre utbytte, med mer kjøtt på hver enkelt kylling som slaktes.

Effekten fra tidlig fôring stopper ikke der. Med bedre helse tar også kyllingene til seg næring bedre, og har fått høyere vekt, noe som gjør at de kan spise et lettere fôr med lavere utslipp. 

–Når 70 prosent av utslippene våre kommer fra fôret kyllingen spiser, har denne forbedringen mye å si for utslippene våre. Med bedre helse kan vi også redusere temperaturen i fjøsene med to grader, og vi får mindre utslipp fra gjødsel. Det et er ingen tvil om at forbedringen på rugeriet har mye av æren for at vi nå slipper ut fem prosent mindre CO2e pr kilo kjøtt vi produserer.

Flere klimavennlige fjøs og transport på biogass
I tillegg til klimaeffekten av bedre dyrevelferd, har også selskapet redusert utslippene fra transport av egg og kyllinger med 11 prosent. Høyere andel fornybart drivstoff og kun bruk av biogass på transporten til og fra rugeriet har gitt gode resultater. Flere bønder har også gått over til fornybare energiløsninger i fjøsene sine, noe som har redusert utslippet fra energi i fjøs med 3 prosent. 

–Jeg er veldig glad for at 67 prosent av bøndene vi samarbeider med har gått over til fornybare energiløsninger i fjøsene sine. Varmegjenvinnerne har visst seg å være svært effektive, og bidrar til at så mye som 40-60 prosent av varmen kan gjenvinnes. Med økte energipriser er det også gunstig økonomisk, forteller Talseth.

Produserer 700 000 flere middager med nytt produksjonsutstyr
Norsk Kylling AS har også investert i nytt produksjonsutstyr som bidrar til at de får hentet ut mer kjøtt fra kyllingfileten og redusert andelen som går til produksjon av dyrefôr.

–Takket være godt samarbeid med utstyrsleverandørene våre, der Norsk Kylling er forskningslab for Meyn, og daglig bidrar til utvikling av bedre produksjonsutstyr, er vi først i verden til å ta i bruk en teknologi som enda bedre tilpasser seg anatomien og størrelsen til hver enkel kylling, forteller Talseth.

Den nye maskinen klarer å skjære ut 4 gram mer kjøtt fra hvert kyllingbryst, og 8 gram mer mat per fugl. I løpet av et år innebærer det at selskapet reduserer matsvinnet med 140 000 kilo, og produserer 700 000 flere middager med kyllingfilet. 

–Med matbehovet verden har fremover, og spesielt behovet for sunne proteiner, er dette en viktig innovasjon. Når vi kan hente ut mer filet fra hver kylling, trenger vi færre kyllinger til å produsere samme mengde kjøtt som før.

I alt produserte Norsk Kylling AS 23 766 tonn kylling i 2024, noe som tilsvarer 110 millioner middager. I løpet av året slapp selskapet ut 75 238 tonn CO2e. Siden referanseåret 2020 har Norsk Kylling AS redusert utslippene sine med 20 prosent. Målet er 51 prosent reduksjon innen 2030. 

Slik har Norsk Kylling AS kuttet utslippene i 2024

  • Lavere utslipp fra fôr – 63 prosent
  • Redusert bruk av krydder – 12 prosent
  • Flere fjøs med fornybar energi – 10 prosent
  • Lavere utslipp fra gjødsel – 7 prosent
  • Økt andel fornybart drivstoff – 4 prosent
  • Økt bruk av resirkulerbar emballasje – 3 prosent
  • Helårseffekt av fornybar energi på rugeriet på Støren – 1 prosent

Les hele ansvarsrapporten for 2024 her. 

Kontakter

Bilder

67 prosent av bøndene Norsk Kylling AS samarbeider med har gått over til fornybare energiløsninger i fjøsene sine. Varmegjenvinnerne har visst seg å være svært effektive, og bidrar til at så mye som 40-60 prosent av varmen kan gjenvinnes. T.v. Snorre Hellesvik, slaktekyllingbonde i Meldal og t.h. Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling. Foto: Terje Trobe
67 prosent av bøndene Norsk Kylling AS samarbeider med har gått over til fornybare energiløsninger i fjøsene sine. Varmegjenvinnerne har visst seg å være svært effektive, og bidrar til at så mye som 40-60 prosent av varmen kan gjenvinnes. T.v. Snorre Hellesvik, slaktekyllingbonde i Meldal og t.h. Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling. Foto: Terje Trobe
Last ned bilde
–Effekten av tidlig fôring på rugeriet er revolusjonerende, ikke bare for dyrevelferden, men også for de positive ringvirkningene dette har på utslippene våre, sier Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling AS.
–Effekten av tidlig fôring på rugeriet er revolusjonerende, ikke bare for dyrevelferden, men også for de positive ringvirkningene dette har på utslippene våre, sier Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling AS.
Last ned bilde
70 prosent av utslippene til Norsk Kylling AS kommer fra fôret kyllingen spiser. Med bedre helse tar kyllingene til seg næring bedre, og har fått høyere vekt, noe som gjør at de kan spise et lettere fôr med lavere utslipp. Foto: Elin Iversen
70 prosent av utslippene til Norsk Kylling AS kommer fra fôret kyllingen spiser. Med bedre helse tar kyllingene til seg næring bedre, og har fått høyere vekt, noe som gjør at de kan spise et lettere fôr med lavere utslipp. Foto: Elin Iversen
Last ned bilde
Bedre dyrevelferd på rugeriet gir lavere klimautslipp. Effekten fra tidlig fôring på rugeriet fører til at kyllingene tar til seg næring bedre, og har fått høyere vekt, noe som gjør at de kan spise et lettere fôr med lavere utslipp. Foto: Norsk Kylling AS
Bedre dyrevelferd på rugeriet gir lavere klimautslipp. Effekten fra tidlig fôring på rugeriet fører til at kyllingene tar til seg næring bedre, og har fått høyere vekt, noe som gjør at de kan spise et lettere fôr med lavere utslipp. Foto: Norsk Kylling AS
Last ned bilde
I 2023 åpnet Norsk Kylling AS nytt rugeri der kyllingene får tilgang på fôr, vann og lys umiddelbart etter klekking. Det har gitt bedre dyrevelferd og lavere utslipp. Foto: Norsk Kylling AS.
I 2023 åpnet Norsk Kylling AS nytt rugeri der kyllingene får tilgang på fôr, vann og lys umiddelbart etter klekking. Det har gitt bedre dyrevelferd og lavere utslipp. Foto: Norsk Kylling AS.
Last ned bilde
Norsk Kylling AS har investert i nytt produksjonsutstyr som skjærer ut 4 gram mer kjøtt fra hvert kyllingbryst, og 8 gram mer mat per fugl. I løpet av et år innebærer det at selskapet reduserer matsvinnet med 140 000 kilo. Foto: Norsk Kylling AS
Norsk Kylling AS har investert i nytt produksjonsutstyr som skjærer ut 4 gram mer kjøtt fra hvert kyllingbryst, og 8 gram mer mat per fugl. I løpet av et år innebærer det at selskapet reduserer matsvinnet med 140 000 kilo. Foto: Norsk Kylling AS
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Norsk Kylling

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Kylling på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Kylling

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye