Har kuttet utslippene med 5,5 prosent på ett år
Bedre dyrevelferd på rugeriet, større andel fornybar energi og mer effektivt produksjonsutstyr har bidratt til at Norsk Kylling AS har kuttet utslippene med 5,5 prosent i 2024.

–Med det volumet vi produserer av kylling, gir små endringer betydelige forbedringer i utslippene våre. Effekten av tidlig fôring på rugeriet er revolusjonerende, ikke bare for dyrevelferden, men også for de positive ringvirkningene dette har på utslippene våre, sier Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling AS.
I 2024 økte selskapet produksjonen med 1 732 tonn kylling, og reduserte utslippene per kilo kylling med 5,5 prosent, fra 3,34 kgCO2e pr kg kylling i 2023 til 3,17 kgCO2e i 2024.
–5,5 prosent lavere utslipp per kilo kylling vi produserer er en imponerende laginnsats som viser at det er mulig å gjøre norsk matproduksjon mer klimavennlig. Når vi jobber målrettet, få vi også gode resultater, sier Talseth.
Tidlig fôring på rugeriet gir lavere utslipp
I 2023 åpnet Norsk Kylling AS nytt rugeri der kyllingene får tilgang på fôr, vann og lys umiddelbart etter klekking. Effekten av tidlig fôring har gitt kyllingene bedre helse og immunforsvar, som igjen har gitt lavere dødelighet og høyere vekt på kyllingene. Det har gitt Norsk Kylling AS bedre utbytte, med mer kjøtt på hver enkelt kylling som slaktes.
Effekten fra tidlig fôring stopper ikke der. Med bedre helse tar også kyllingene til seg næring bedre, og har fått høyere vekt, noe som gjør at de kan spise et lettere fôr med lavere utslipp.
–Når 70 prosent av utslippene våre kommer fra fôret kyllingen spiser, har denne forbedringen mye å si for utslippene våre. Med bedre helse kan vi også redusere temperaturen i fjøsene med to grader, og vi får mindre utslipp fra gjødsel. Det et er ingen tvil om at forbedringen på rugeriet har mye av æren for at vi nå slipper ut fem prosent mindre CO2e pr kilo kjøtt vi produserer.
Flere klimavennlige fjøs og transport på biogass
I tillegg til klimaeffekten av bedre dyrevelferd, har også selskapet redusert utslippene fra transport av egg og kyllinger med 11 prosent. Høyere andel fornybart drivstoff og kun bruk av biogass på transporten til og fra rugeriet har gitt gode resultater. Flere bønder har også gått over til fornybare energiløsninger i fjøsene sine, noe som har redusert utslippet fra energi i fjøs med 3 prosent.
–Jeg er veldig glad for at 67 prosent av bøndene vi samarbeider med har gått over til fornybare energiløsninger i fjøsene sine. Varmegjenvinnerne har visst seg å være svært effektive, og bidrar til at så mye som 40-60 prosent av varmen kan gjenvinnes. Med økte energipriser er det også gunstig økonomisk, forteller Talseth.
Produserer 700 000 flere middager med nytt produksjonsutstyr
Norsk Kylling AS har også investert i nytt produksjonsutstyr som bidrar til at de får hentet ut mer kjøtt fra kyllingfileten og redusert andelen som går til produksjon av dyrefôr.
–Takket være godt samarbeid med utstyrsleverandørene våre, der Norsk Kylling er forskningslab for Meyn, og daglig bidrar til utvikling av bedre produksjonsutstyr, er vi først i verden til å ta i bruk en teknologi som enda bedre tilpasser seg anatomien og størrelsen til hver enkel kylling, forteller Talseth.
Den nye maskinen klarer å skjære ut 4 gram mer kjøtt fra hvert kyllingbryst, og 8 gram mer mat per fugl. I løpet av et år innebærer det at selskapet reduserer matsvinnet med 140 000 kilo, og produserer 700 000 flere middager med kyllingfilet.
–Med matbehovet verden har fremover, og spesielt behovet for sunne proteiner, er dette en viktig innovasjon. Når vi kan hente ut mer filet fra hver kylling, trenger vi færre kyllinger til å produsere samme mengde kjøtt som før.
I alt produserte Norsk Kylling AS 23 766 tonn kylling i 2024, noe som tilsvarer 110 millioner middager. I løpet av året slapp selskapet ut 75 238 tonn CO2e. Siden referanseåret 2020 har Norsk Kylling AS redusert utslippene sine med 20 prosent. Målet er 51 prosent reduksjon innen 2030.
Slik har Norsk Kylling AS kuttet utslippene i 2024
- Lavere utslipp fra fôr – 63 prosent
- Redusert bruk av krydder – 12 prosent
- Flere fjøs med fornybar energi – 10 prosent
- Lavere utslipp fra gjødsel – 7 prosent
- Økt andel fornybart drivstoff – 4 prosent
- Økt bruk av resirkulerbar emballasje – 3 prosent
- Helårseffekt av fornybar energi på rugeriet på Støren – 1 prosent
Les hele ansvarsrapporten for 2024 her.
Kontakter
Hanne MarstrandKommunikasjonssjefNorsk Kylling AS
Tel:993 45 996hanne.marstrand@norsk-kylling.noBilder






Følg pressemeldinger fra Norsk Kylling
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Kylling på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Kylling
Tre nye bønder får leveringsavtale med Norsk Kylling AS28.5.2025 11:58:00 CEST | Pressemelding
Gode vekstprognoser bidrar til at Norsk Kylling AS tar inn tre nye produsenter i Midt-Norge. Avtalene går til Nortura-produsenter som står uten leveringsavtale, og øker produksjonen til Norsk Kylling AS med 318 000 kyllinger i året.
Betydelig vekst og overskudd for Norges største produsent av kylling som vokser saktere4.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Norsk Kylling AS økte omsetningen med 18 prosent og fikk et driftsresultat på 118 MNOK i 2024, en forbedring på 47 MNOK fra 2023. Totalt omsatte Norges største produsent av kylling som vokser saktere for 2 116 MNOK i fjor.
Solvinge er rangert som Norges mest bærekraftige merkevare for kylling12.3.2025 10:59:09 CET | Pressemelding
For tredje år på rad, er Solvinge rangert som den mest bærekraftige merkevaren for kylling. I Sustainable Brand Index, Europas største uavhengige merkevarestudie om bærekraft, klatrer Solvinge ni plasseringer, og er rangert som den 14 mest bærekraftige av alle merkevarer i Norge.
Fem nye kyllingprodukter med bedre dyrevelferd6.3.2025 11:15:30 CET | Pressemelding
Norsk Kylling lanserer fem nye Solvinge-produkter som gir raske hverdagsmiddager og helgekosen en smakfull oppgradering. De nye Solvinge-produktene styrker produktutvalget av kylling med bedre dyrevelferd, og kyllingutvalget i REMA 1000.
Bønder i Steinkjer, Midtre Gauldal og Trondheim får utmerkelse av Norsk Kylling2.2.2025 13:22:55 CET | Pressemelding
Bønder fra Singsås, Beitstad, Spongdal og Rognes er kåret til årets produsenter i Norsk Kylling. De utmerker seg med svært solide produksjonsresultater, gode rutiner og pågangsmot som hele verdikjeden drar nytte av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom