Her er finalistene i Norges største lokalmatpris
Bringebær dyppet i sjokolade, en tradisjonell og ren påleggsserie, meieriprodukter på Jerseymelk, alkoholfrie plommedrikker, mer meieriprodukter på geitemelk og bærmottak for mer ville, norske bær. Seks lokalmatprodusenter er finalister i MENYs Matskattstipend 2025 og konkurrerer om 600 000 kroner.

Blant MENYs over 450 lokalmatprodusenter står nå seks finalister igjen i Norges største lokalmatpris: Aron Mat, Bringebærlandet, Hol Ysteri, Jerseymeieriet, Røyland Gård og Åkre Gård. Felles for dem er at de kombinerer unike norske råvarer og mattradisjoner med innovasjon og nytenkning, og på den måten bidrar til økt ressursutnyttelse og utvikling av nye norske matvarer av høy kvalitet.
– Lokalmat er ikke en ubetydelig nisje, men stadig en mer sentral drivkraft i fremtidens mat-Norge. Årets finalister imponerer med sine tydelige ambisjoner og evne til å treffe på nye kundebehov, det til tross for at de er små aktører, sier MENY-sjef Rannveig Krane.
Regjeringens mål om dobling
MENY ønsker å bidra til regjeringens mål om 25 milliarder kroner i omsetning på lokalmat innen 2035 - en dobling fra i dag. MENY har satset aktivt på lokalmat siden 2011; for å bidra til flere unike norske produkter og et levende distrikt-Norge.
- Vi jobber aktivt for å få flere kunder til å oppdage de fantastiske produktene, samtidig som vi hjelper produsentene med å lykkes, sier Krane.
MENY har delt ut stipendet siden 2015. I fjor vant Holli Mølle kr 300 000 for sitt «redd matkorn-prosjekt». Hanasand Gartneri fikk kr. 200 000 for å utvikle en ny tomatserie av overskuddstomater, mens Gaardsbrenneriet fikk kr. 100 000 for å utvikle alkoholfrie cocktails.
Landbruks- og matministeren har i alle år sittet i juryen. I tillegg består juryen av eksterne fagfolk og matentusiaster, som kokker og matpolitiske premissgivere. Vinnere offentliggjøres under Matstreif i Oslo i september.
FINALISTENE
Aron Mat i Tromsø har lang erfaring med produksjon av tradisjonelle kjøttprodukter, som pinnekjøtt, fenalår, lammerull og sylte. Alt laget på «den gamle måten» med gode råvarer fra nær natur. Både pinnekjøttet og fenalåret har vunnet gullmedaljer NM for kjøttprodukter.
Prosjekt: Aron Mat ønsker å nå ut til flere kunder og få en bredere appell ved å orientere seg mer mot hverdagslig lokalmat, ikke bare tradisjonell festmat. Den grafiske profilen skal endres og nye ferdigmatprodukter og påleggsvarianter skal utvikles. Påleggsserien blir såkalt clean-label - uten hjelpestoffer, dvs. «skinke uten sminke» og «grå-gode»-produkter.
Bringebærlandet, utenfor Drøbak i Akershus selger ferske bringebær og produserer bringebærvin og alkoholfri bringebærdrikk. Målet er foredle alle bær som ikke selges i sesong. De siste årene er to innovasjoner lansert; frysetørket bringebær og frosne bringebær trukket med sjokolade, sistnevnte finalist i Det norske måltid som «Årets søtsak».
Prosjekt: De frosne bringebærene har truffet en smaksnerve i markedet for søtsaker, med stor etterspørsel i de MENY-butikkene der har vært inne i. Målet er å øke produksjonen til nasjonal distribusjon, noe som krever investering i utstyr, produksjon- og fryselager.
Hol Ysteri i Hallingdal lager produkter av geitemelk. Mest faste oster, men også noe chevre, feta, yoghurt, rømme og smør, og nå test av konsummelk. Ysteriet vil fremme stølsmelk fra geit; fordi melken har unik smak, ikke trenger å homogeniseres, tåles bedre av melkeallergikere og bidrar til at stølstradisjonen ivaretas. Flere av ostene er prisbelønte, som Leirgrøv og Prosten.
Prosjekt: Hol Ysteri vil øke kunnskapen om og salget av geiteprodukter, spesielt fra melk, for å styrke en tapende næring som er viktig for naturlandskapet og stølstradisjonen. Målet er å foredle all geitemelk i Hallingdal og på sikt etablere flere lokale meierier som produserer samme type ost under samme varemerke, som Grüyere, Parmigiano Reggiano, Stilton osv.
Jerseymeieriet, Bryne i Rogaland er en av få meierier i Norge som selger produkter av ren Jerseymelk; melk, fløte, rømme, smør og yoghurt. Melken har henholdsvis 50 og 30 prosent høyere innhold av fett og proteiner enn annen kumelk, og består av A2A2-protein som mange med intoleranse opplever å tåle bedre. Jerseymeieriet, første meieri med Dyrevernsmerke i Norge, og har vunnet flere priser i Det Norske Måltid.
Prosjekt: Jerseymeieriet opplever stor etterspørsel etter produktene. Målet er å drive ytterligere produktutvikling, men også å investere i utstyr som blant annet forlenger holdbarheten og sikrer kvaliteten; slik at meieriet kan nå ut til flere kunder uten å gå på akkord med håndverket.
Røyland Gård, Birknes kommune, Indre Agder lager syltetøy, geleer, drikke, sirup og fryste bær i spann – med ønske om å bruke uutnyttede ressurser og ville bær, hageepler og granskudd. Kvalitet og renhet er et stikkord med mål om å unngå konserveringsmidler og unaturlige tilsetningsstoffer. Røyland Gård har fått utmerkelser som Årets lokalmatgründer og Årets lokalmatambassadør.
Prosjekt: Røyland Gård ønsker å opprette et sentralt bærmottak med optisk rensing, samt flere bærsentraler rundt om i landet. Dette for å få høyere og mer stabil råvaretilgang, utnytte ville bær og motivere til blåbærturer. I tillegg betyr det flere rene, norske bærprodukter på markedet, inkludert frosne blåbær-spann hvor Røyland Gård ikke klarer å dekke etterspørselen.
Åkre Gård i Hardanger produserer moster, sidere, «pommeau» og destillater, og har sammen andre produsenter etablert Hardanger som senter for siderproduksjon i Norge. Råvarene kommer fra drift av tre gårdsbruk som dyrker eple, plomme, pære, morell, kirsebær, drue og kvede. Gården tester stadig ut nye sorter for å utvide smakene, og er alene i Norge på flere sorter. Åkre Gård har vunnet flere priser, blant annet for Edel Sider.
Prosjekt: Trenden går mot drikke med lavere alkoholinnhold, og Åkre Gård ønsker å utvikle alkoholfrie plommemoster, enten som rene musserende eller med innslag av fermenteringsaroma. Produktene vil tilføre noe nytt i kategorien fruktdrikke, bidra til redusert matsvinn og øke verdiskapning for plommebønder. Bare i Hardanger kastes opp mot 200 tonn årlig, grunnet overmodning innen de når butikkhyllene.
BILDER av alle finalistene kan lastes ned her. Husk fotokreditering: https://meny.fotoware.cloud/fotoweb/albums/aFPMu5zgqRMj22rv/
Kontaktpersoner
Aron Mat, post@aronmat.no, Espen Aronsen, tlf. 776 18 015
Bringebærlandet, post@bringebarlandet.no, tlf. 975 61 135/959 19 233
Hol Ysteri ved Tim Reidar Stenberg, post@holysteri.no, tlf.992 74 157
Jerseymeieririet, post@jerseymeieriet.no, Sonja Herikstad, tlf. 972 75 098
Røyland Gård, Gunnar Sagstuen, 920 68 678, sagstuen@roylandgard.no
Åkre Gård, tlf. 958 55 683, Arita Åkre, post@aakre-gard.no
Fakta om MENYs lokalmatsatsing:
- MENY samarbeider med 450 lokalmatprodusenter og tilbyr over 5000 lokalmatprodukter, i MENY kalt «matskatter».
- Lokalmat bidrar til unike produkter, bredere utvalg, mer innovasjon og et levende distrikt-Norge.
- MENY omsatte lokalmat for nær kr. 1,8 milliarder i 2024 og er desidert største aktør.
- Omsetningen økte med 22% i 2024 mot året før, og utgjorde 8,5% av MENYs totale omsetning.
- MENY ønsker å bidra til regjeringens mål om 25 milliarder kroner i omsetning på lokalmat innen 2035.
Fakta om Matskattstipendet
- Deles ut til produsenter som har et konkrete prosjekt de ønsker å videreutvikle. Bærekraftig produksjon blir også vektlagt.
- En hovedvinner får i utgangspunktet et stipend på kr. 300 000. I tillegg kan juryen dele ut mindre beløp til andre finalister, totalt kr. 300 000.
- I fjor vant Holli Mølle kr. 300 000 for sitt «redd matkorn-prosjekt». Hanasand Gartneri fikk kr. 200 000 for å utvikle en ny tomatserie av overskuddstomater, mens Gaardsbrenneriet fikk kr. 100 000 for å utvikle alkoholfrie cocktails.
- Ca. 30 kandidater håndplukkes i innledende runde, før de skaleres ned til 12 stk. som inviteres til å søke, hvorav en intern MENY-jury stemmer frem 6 finalister.
- Hovedjuryen består av eksterne fagfolk, bl.a. matentusiaster og matpolitiske premissgivere. I tillegg er fjorårets vinner og MENY-sjef Rannveig Krane representert.
- Blant tidligere hovedvinnere er Prima Jæren, Skjærgaarden Gartneri, Himmelspannet, Hvasser Asparges, Ask Gård, Ek Gårdskjøkken, Metervare, Den sorte havre, Juviksild og Holli Mølle. Mer om vinnere: https://meny.no/Tema/Matskatter/matskattstipendet/.
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder

Om oss
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 185 butikker og en omsetning på over 20 milliarder kroner i 2023. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. .
MENY har stort utvalg, masse ferskvarer og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Mer enn 9 200 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
MENY tar markedsandeler19.3.2025 09:05:00 CET | Pressemelding
MENY har 0,2 prosentpoeng vekst i markedsandel i 2025. Dermed har kjeden utlignet tilbakegangen fra 2024. – I år, som i fjor, har vi vekst i kunder, løsvektdiskene og ferskvarer. Folk etterspør utvalg, kvalitet og en god handleopplevelse. Vi investerer mer enn noen gang i butikkporteføljen vår, sier viseadministrerende direktør Geir Hov i MENY
MENY Granholmen kåret til landets beste5.2.2025 18:10:12 CET | Pressemelding
MENY Granholmen i Sandefjord er kåret til «Årets butikk» 2024. – Å gå helt til topps blant våre 187 butikker sier alt om nivået og presisjonen. MENY Granholmen har god atmosfære, oser av matglede og har skyhøy score i kundeundersøkelser, sier Geir Hov, juryleder og konstituert kjedeleder i MENY.
Dette er trendene i 202427.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Proteiner er trendy, det samme er helmelk, fruktgodteri, alkoholfritt, lokalmat og pastaretten med feta. Plastposen er årets taper.
MENY mottar pris for inkludering av tidligere straffedømte13.12.2024 12:30:31 CET | Pressemelding
«Sammen for livet» har kåret MENY til «Årets Lionheart 2024». Prisen går til en arbeidsgiver som viser ekstra raushet og god inkludering. Fem tidligere innsatte har gjennom samarbeidet fått jobb i MENY.
Kombinert idrettsanlegg og MENY-butikk15.11.2024 11:24:18 CET | Pressemelding
MENY Gressbanen har spennende konstruksjon og er et innovativt samarbeidsprosjekt med idrettsklubben Ready. På taket ligger en idrettsbane. MENY satser offensivt i Oslo.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom