Miljødirektoratet

Følg pukkellaks-fangsten fra dag til dag

Del

I sommer ventes storinvasjon av pukkellaks til norske elver. Du kan følge fangsten av den uønskede fremmedarten på Miljødirektoratets nettside.

Pukkellaks fanget i pukkellaks-fella i Skallelv i Vadsø kommune for to år siden.
Pukkellaks fanget i pukkellaks-fella i Skallelv i Vadsø kommune for to år siden. Malin Solheim Høstmark/Statsforvalteren i Troms og Finnmark

–  Sommeren for to år siden kom nesten en halv million pukkellaks til norske elver. Av disse ble 250 000 fanget i feller og gjennom andre bekjempelsestiltak. På nettsiden vår kan du følge med på hvor mange pukkellaks som fanges fra dag til dag i alle elvene der det gjøres tiltak, sier direktør for Miljødirektoratet, Hilde Singsaas. 

–  I år finansierer regjeringen tiltak for å stoppe pukkellaksen i over 60 elver, og det er en stor økning fra 2023. Forberedelsene til årets pukkellaksinnrykk har vært gode, og jeg er glad for at vi har et godt samarbeid med mange lokale lag og foreninger i Troms og Finnmark, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Skal bekjempes i 100 elver 

Slik det ser ut nå vil det bli gjort tiltak for å stoppe den uønskede fremmedarten pukkellaks i over 100 elver i sommer, hvorav 63 er statlig finansiert. 

Alle som jobber med bekjempelse av pukkellaks rapporterer sin fangst daglig til Miljødirektoratet. Statistikken blir fortløpende tilgjengelig på direktoratets nettside.  

Mye lønnet arbeid og noe dugnad 

Den omfattende jobben ute i elvene gjøres av lokale jeger- og fiskerforeninger, grunneierlag, bygdelag og idrettslag. I Finnmark og deler av Troms er mengden pukkellaks størst. Der gjøres tiltakene mot pukkellaks som hovedregel ved lønnet arbeid.  

46 foreninger jobber på kontrakt med Statsforvalteren i Troms og Finnmark, og ytterligere 16 foreninger har fått tilskuddsmidler. I tillegg til dette er det mange som har søkt og fått tillatelse til å gjennomføre bekjempelsestiltak på dugnad.  

–  Av stor betydning for oss alle 

Foreningene rapporterer hvor mye pukkellaks som avlives, men også hvor mye laks, sjøørret og sjørøye som slippes opp i elva. Tallene for de vanlige artene som gjenutsettes legges ut med en ukes forsinkelse.  

På nettsiden finner du et kart med oversikt over alle tiltakene. Du kan sortere og filtrere på elv, art, redskap, og om fisken er avlivet eller gjenutsatt. Du velger også hvilket tidsrom du vil se på ved å angi dato. 

 –  Pukkellaks er en alvorlig trussel mot vår egen atlantiske laks og andre arter. Arbeidet med å bekjempe pukkellaksen er derfor av stor betydning for oss alle, sier miljødirektør Hilde Singsaas.  

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye