Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».

Prisene skal hedre dem som går foran og viser at det er mulig å lykkes med økologisk frukt og grønt. Bak initiativet står Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i samarbeid med Landbrukets Økoløft.
– Vi ser at økologisk produksjon fortsatt utgjør en liten andel av norsk grøntproduksjon. Ved å løfte frem de som lykkes med å tilby og eksponere et godt økologisk utvalg, håper vi å inspirere dagligvareaktørene til å satse, sier Iselin Bogstrand Sagen, prosjektleder for NM i frukt og grønt dagligvare i OFG.
Beste økologiske butikk og kjede
Prisene deles ut under OFGs fagdag i Oslo 23. oktober. Vinneren av «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» kåres etter grundige vurderinger av blant annet synlighet og merking av økologiske varer, bredde og kvalitet i sortimentet. For “Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt” vurderes kjedenes volumandel NYT NORGE- merket økologisk frukt- og grønt av kjedens økologiske frukt- og grøntsalg.
– For å nå målet om økt økologisk produksjon, er det avgjørende at handelen bidrar. Disse prisene er et viktig steg i riktig retning. De sender et tydelig signal om at innsats for synlighet og tilgjengelighet for økologiske varer blir verdsatt, sier Elin Rømo Grande, prosjektleder for Landbrukets Økoløft.
Et bidrag for å nå nasjonale mål
Prisene støtter opp om regjeringens strategi for økologisk jordbruk, hvor målet er at 10 prosent av jordbruksarealet skal være økologisk innen 2032. I dag ligger andelen på 4,6 prosent, og kun 1,7 prosent av norsk grøntproduksjon er økologisk. Derfor er dagligvarebransjens rolle avgjørende for å nå målene.
– Økt etterspørsel er avgjørende for at bønder skal tørre å satse. Økologiske bønder har en viktig spydspissfunksjon – de tar miljøansvar og utvikler løsninger hele landbruket kan dra nytte av, sier Elin Rømo Grande, prosjektleder for Landbrukets Økoløft.
Disse tre butikkene kjemper om å bli historiens første norgesmester
De tre dagligvareaktørene som hadde butikker med høyest økologisk frukt- og grøntandel fikk velge en butikk blant sine topp 5 butikker. Aktørene som kunne melde inn butikk var Norgesgruppen, Coop og Rema 1000. Her er de nominerte butikkene:
-
Mega Meglergården
-
Rema 1000 Vindern
-
Meny Tangen
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder

Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom